Skip to main content

Kroatië 2017: Sightseeing Zagreb (Deel Een)

Het is zondag (4 juni 2017) maar uitslapen is er niet bij. Ik sta om vijf uur op want ik moet de trein halen naar Schiphol, Nederland, en het vliegtuig van 11u30 naar Kroatië. Opstaan lukt, maar het is moeilijk want de avond voordien heb ik een klassiek concert in deSingel bijgewoond: pianist Andreas Schiffer speelde Bach, Bartók, Janacek en Schumann. En omdat Schiffer, een oude rot, een kwartier uitleg gaf over de werken vooraf en hij nog enkele bissen gaf achteraf, liep het concert uit tot half elf.

Treingewijs, verloopt alles best vlot, en na een half uur vertraging aan de gate, hangen we niet veel later in de lucht. Na twee uur vliegen met Croatian Airlines, volgt de touch down om 13u30. We staan op Kroatische bodem! De busrit van de luchthaven naar het busstation in het centrum duurt 40 minuten, vandaar is het nog een kwartier stappen naar het ‘The Dots Hostel’.

Kroatië 2017: Straatartiest, Zagreb.
Kroatië 2017: Straatartiest, Zagreb.

The Dots Hostel. Zeer vriendelijk onthaal. Receptioniste Anne (werk-pseudoniem) is supervriendelijk, mager en beeldschoon, zoals een catwalk model. Ze vertelt ons in geuren en kleuren alles over wat er te beleven valt in het centrum van Zagreb en ze duidt het aan op een toeristenmapje dat na verloop van tijd vol staat met haar gekribbel (lange uitleg). Ik vraag naar de Museums van beeldhouwer Ivan Meštrović en het Museum voor Moderne Kunst (19e-20e eeuwse schilderkunst van Kroaten) en of ze open zijn op maandag? Jammer maar ze zijn dicht, zegt ze na wat opzoekingswerk. In Dubrovnik zullen we een zelfde probleem hebben, nl. de meeste musea dicht, want daar zijn we ook op maandag. Het wordt dus een dagje sightseeing zonder veel te bezoeken. Maar op vele pleinen en in straten kom je werken van Meštrović tegen (en die zijn gratis) dus dat compenseert een beetje de musea die gesloten zijn! Ik laat Anne nog wat verder vertellen over haar geliefde Zagreb want ze kan zo mooi (wezen) vertellen… 😉

We trekken het centrum in. Anne gaat niet mee! 🙁 Dit weekend in Zagreb is een festival van straatmuzikanten aan de gang. Overal klinkt muziek in de stad en dansen mensen. Op het Josip Jelačić plein, het centrale plein van Zagreb, jongleert een straatartiest met brandende sticks en balanceert een grote zware porseleinen pot op zijn hoofd. Het publiek vindt het geweldig.

Kroatië 2017: Stepinac grafmonument, Kathedraal, Zagreb.
Kroatië 2017: Stepinac grafmonument, Kathedraal, Zagreb.

Zagrebačka Katedrala. We komen binnen op het einde van de zondagsmis en de organist speelt het slotdeuntje van de mis op z’n orgel. Psychedelische klanken. Heeft hij teveel aan de miswijn gezeten? T.h.v. het hoogkoor kan je het grafmonument (liggend beeld) van kardinaal Stepinac bewonderen. Stepinac werd aartsbisschop van Joegoslavië in 1937 en heeft vele goede daden gesteld tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de communistische periode onder Tito nadien. Zo kwam hij op voor mensen in nood en veroordeelden hij de jodenvervolgingen tijdens WOII en weerstond hij aan de druk van Tito en de communisten om de katholieke kerk van Joegoslavië af te scheiden van Rome. Hij werd zalig verklaard door Paus Johannes-Paulus II en heilig door Paus Franciscus I.

Kroatië 2017: Restaurant 'Royal India', Zagreb.
Kroatië 2017: Restaurant ‘Royal India’, Zagreb.

Het is zes uur: etenstijd. We zijn beland in Tkalčićeva ulica, een straat met vele restaurants en cafés waaronder ‘Royal India – Authentic Indian Cuisine’. In dit Indisch Restaurant bestel ik Sweet Lassi als ‘niet-alcoholisch aperitief’, linzensoep Indische Stijl ‘Dal Ka Shorba’ en als hoofdgerecht ‘Murgh Makhani’ (versneden Tandoori kip gekookt in tomatensaus, oosterse kruiden en boter). Typisch bij Indiërs, ook hier, als je vraagt om het (totaal) niet pikant te maken, krijg je een bord waarbij je toch regelmatig naar je Lassi grijpt om de hitte in je mond door te spoelen. Buiten dat is het eten zeer lekker. Andere aanraders bij ‘Royal India’ zijn Nimbu Pani, een populaire Indian Style limonade en de gegrilde kip. Terwijl we op terras buiten in de zon aan het eten zijn, komen vele bedelaars langs om een centje te vragen: kinderen, een vrouw met baby op de hand, een man die een portret van je wil tekenen, enz.

Kroatië 2017: St. Marcus Kerk, Zagreb.
Kroatië 2017: St. Marcus Kerk, Zagreb.

De tijd vliegt als het gezellig is. Het is acht uur voorbij, we rekenen af en wandelen nog eventjes via Kamenita Vrata naar het politieke en religieuze hart van Zagreb: het plein ‘Trg Svetog Marka’ in de oude bovenstad. Dit Sint Marcus plein is omgeven door de statige gebouwen van het Kroatisch parlement, de Kroatische regering en het constitutioneel gerechtshof, met het oude stadhuis van Zagreb en centraal staat ‘Crkva sv. Marka’ of de Sint Marcus kerk. Deze mooie kleine kerk heeft kleurrijke dakpannen en een roemrijke recente geschiedenis. Ook op dit plein worden de nieuw verkozen presidenten van de Kroatische Republiek geïnaugureerd. Van hieruit is het een kort eindje naar een mooi uitzichtpunt over de stad: Kula Lotrščak. Daarna keren we terug naar ‘The Dots Hostel’.

In ‘The Dots Hostel’ leer ik Dale kennen, mijn enige kamergenoot voor de komende twee nachten (ik slaap op een slaapzaal met drie stapelbedden) en Engelse wielertoerist die in Australië woont en een zes weken durende fietstocht onderneemt die hem van Rome via Firenze, de Dolomieten, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Mostar, Dubrovnik tot in Athene zal brengen. Knappe tocht. Chapeau voor iemand die al de vijftig is gepasseerd.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: