Skip to main content

Kroatië 2017 : Mostar, praktische tips voor een uitstapje over de grens, op weg naar Dubrovnik.

Bosnië 2017: Zicht op de Oude Brug of Stari Most, Mostar.
Bosnië 2017: Zicht op de Oude Brug of Stari Most, Mostar.

Zondag 11 juni 2017 – Bijna dertig jaar na een jeugdreis naar ex-Joegoslavië bezoek ik terug het land der Kroaten (Lees hier de Kroatië teaser).  We rijden vandaag naar Dubrovnik via een omweg langs Mostar in Bosnië-Herzegovina: pittoreske plaatjes schieten van Mostar, haar beroemde brug en haar moskeeën, dat is wat we vandaag willen doen. Hier volgen enkele praktische tips over deze dagtrip en kort wat over Mostar zelf.

Het traject Split – Mostar

Parkeerplek in Split vinden is moeilijk. Onze huurauto staat al twee dagen stil op een afgesloten, betalende parking in Split. Dit kost ons 350 kuna (50 euro!): da’s veel. Achteraf bekeken hadden we gewoon op straat moeten parkeren en een dagticket/boete van 90 kuna moeten nemen / aanvaarden. Dan waren we de helft goedkoper gesteld.

De snelste weg van Split naar Mostar is langs de snelweg E67/A1 tot net over de grens en vanaf Capljina, over M17/E73 tot in Mostar, hoofdstad van Herzegovina. Het totale traject bedraagt 180 km of 2.5 uur non-stop rijden.

Bosnië-Herzegovina is geen lid van de Schengen Zone maar aanvaardt wel ID kaarten van Schengen landen. Een Belgisch of Nederlands paspoort bij hebben is dus niet nodig.

In Bosnië-Herzegovina kan je met Kuna, Euro of KM betalen. KM staat voor geconverteerde Mark en 2 KM is 1 Euro waard.

Bosnië 2017: Pocitelj
Bosnië 2017: Pocitelj

Onderweg kan je een uurtje stoppen in Pocitelj, een kleine ommuurde stad met een mooie moskee met minaret, voor een wandeling of om souvenirs bij enkele shops te kopen.

Bosnië 2017: Panorama zicht op Oude Brug en Mostar.
Bosnië 2017: Panorama zicht op Oude Brug en Mostar, Mostar.

Mostar

Mostar is beroemd om zijn ‘Oude Brug’ of ‘Stari Most’ over de Neretva rivier. Tijdens de Kroatische-Bosnische Oorlog werd de brug kapot geschoten. Er zijn verschillende Moskeeën in Mostar. Bij één ervan kan je naar de top van de minaret (met zicht op de ‘oude brug’). Ik weet niet of dat ook voor niet-moslims mogelijk is. Buiten de brug bewonderen en foto’s nemen (bvb. vanaf een andere brug) en er overheen wandelen -Het is een erg stijle en gladde brug, dus oppassen!- of er afduiken (Enkel voor gekken!), valt er niet veel te beleven in Mostar. Je kan nog langs de souvenirsshops snuisteren en je kan er ook heerlijk eten in een restaurantje met zicht op de Oude Brug.

Bosnië 2017: Hoog in een Minaret, Mostar.
Bosnië 2017: Hoog in een Minaret, Mostar.

‘Restoran Babilon’ hebben wij bezocht: een aanrader! Tenminste als je gek bent van vlees, want ik kan me niet herinneren dat er vegetarische gerechten op de menukaart stonden. We hebben de schotel met lokale vleesspecialiteiten genomen: worstjes, lamsaté, kip, worst gevuld met kaas, aangevuld met frieten en een groentensalade. Zeer lekker allemaal. We tafelen gezellig anderhalf uur samen. Tijdens de lunch springt iemand van de brug. Dat is bijna een doodssprong want de brug is 20 m hoog en de Neretva rivier is ondiep.

Bosnië 2017: Zicht op de Oude Brug, Restoran Babilon, Mostar.
Bosnië 2017: Zicht op de Oude Brug, Restoran Babilon, Mostar.
Bosnië 2017: Herinneringen aan de Vaderlandse Oorlog, Mostar.
Bosnië 2017: Herinneringen aan de Vaderlandse Oorlog, Mostar.
Bosnië 2017: De Oude Brug of Stari Most, Mostar.
Bosnië 2017: De Oude Brug of Stari Most, Mostar.

Het traject Mostar – Dubrovnik

De snelste weg van Mostar naar Dubrovnik is via Buna, dan Stolac, daarna de M6 langs Ljubinje. Voor je in Trebinje aankomst, sla je rechtsaf de M20 op naar de grensovergang Granični-Brgat. Hier is de internationale Kroatisch-Bosnische grensovergang. Maak niet zoals ons de fout de kortere Google route te volgen en via Zavala dorp en R428 de grens over te steken. Dit is geen internationale grensovergang: enkel Bosniërs en Kroaten kunnen hier passeren. Wij reden tot de grenspost en werden dan teruggestuurd. Dit was een uur tijdverlies. Bovendien wordt vanaf Zavala, de weg plots een éénbaansvak waar het moeilijk rijden en passeren is.

Reken op 2,5 uur rijden van Mostar tot Dubrovnik.

Reken op een klein uurtje om de grens over te steken tussen Bosnië-Herzegovina en Kroatië. Bosnië verlaten gaat vlot, Kroatië binnengeraken betekent wachten in de rij. Iedereen wordt grondig gecontroleerd.

Boek in Dubrovnik een verblijf binnen de muren of wees anders bereid wat hoogtemeters te doen.

Parkeerplek vinden in Dubrovnik is een groot probleem. Dubrovnik is supertoeristisch en superdruk. Zorg dat je in Dubrovnik je auto kwijt kan op de parking van je hotel. Hotel ‘Grand Villa Argentina’, gelegen vlak buiten de stadsmuren nabij de Buza poort, heeft een betaalparking (ook voor niet hotelgasten).

Of doe zoals ons, lever de auto in bij het autoverhuurbedrijf, logeer enkele nachten in Dubrovnik en bezoek de stad, en vlieg dan terug naar België.  Maar daarover vertel ik meer tijdens het laatste reisverslag van onze roadtrip naar Kroatië.  See you.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: