Skip to main content

Kroatië 2017 : Een boottrip naar Hvar.

Zaterdag 10 juni 2017 – Bijna dertig jaar na een jeugdreis naar ex-Joegoslavië bezoek ik terug het land der Kroaten (Lees hier de Kroatië teaser). We zijn nog steeds in Split. Deze stad is een goede uitvalsbasis om enkele Kroatische eilanden in de Adriatische Zee te bezoeken, zoals Hvar.

Kroatië 2017: Hvar centraal plein en St. Stefaans Kathedraal.
Kroatië 2017: Hvar centraal plein en St. Stefaans Kathedraal.

Over boottochten (naar Hvar)

Er zijn verschillende opties: goedkope opties (die je enkel overzetten) zoals ferry’s (traag maar vervoeren auto’s!) en catamarans (sneller, enkel passagiers) van staatsbedrijf Jadrolinija (www.jadrolinija.hr) dat de meeste overzetdiensten van Kroatië verzorgt, of duurdere opties als commerciële boottours of privé-boottochten.

Kroatië 2017: Catamaran Karolina, Split-Hvar.
Kroatië 2017: Catamaran Karolina, Split-Hvar.

Gisteren, toen we wandelden langs de zeepromenade, werden we aangesproken door een verkoper van cruises / boottours. We konden een dagtrip van 105 euro maken met beperkt aantal passagiers, met stops bij verschillende eilanden en attracties zoals de blauwe grot, afgelegen stranden (enkel bereikbaar per boot), en Hvar Stad. Onderweg kreeg je ontbijt en lunch (niet inbegrepen). Dit is de tweede keer in korte tijd (Napels reis) dat ik de kans krijg een blauwe grot te bezoeken … maar het niet doe! Dzjuuuu. Een blauwe grot is een grot die op zeeniveau ligt, gevuld met zeewater dus, waar licht binnen kan, en blauw kleurt door samenspel van grot, blauwe zee, en zonlicht. Er zijn niet zoveel blauwe grotten in Europa: Split, Capri, Malta,…

Kroatië 2017: Vergezicht Spanjola Fortica, Hvar.
Kroatië 2017: Vergezicht Spanjola Fortica, Hvar.

Hvar

Geschiedenis – In een uur en een kwartiertje meren we na een rustige boottocht met catamaran ‘Karolina’ aan in Hvar stad op het gelijknamige eiland. Hvar is na Krk, Cres, Brac en Pag, het grootste eiland van Kroatië. Hvar stad werd gesticht door de oude Grieken en viel vervolgens in handen van de Illyriërs, Romeinen, Byzantijnen, Kroaten, Hongaren, Venetianen (in 1420), Oostenrijkers (in 1797), Italianen (interbellum) en Joegoslavië. Na de Vaderlandse Oorlog in de jaren ’90 werd Kroatië eindelijk onafhankelijk. Deze opeenvolging van machthebbers zie je terugkomen in de ganse geschiedenis van Kroatië (en bij uitbreiding de Balkan). In de 16de eeuw kreeg Hvar de Ottomanen over zich en in 1571 werd het quasi volledig verwoest. Het werd herbouwd in Venetiaanse stijl.

Kroatië 2017: cactussen op Hvar.
Kroatië 2017: cactussen op Hvar.

Vakantiebestemming nr. 1 – Hvar eiland kent het meeste uren zonneschijn van de ganse Adriatische kust en in combinatie met de schitterende (Venetiaanse) architectuur, is Hvar voor vele Kroaten vakantiebestemming nr. 1 in eigen land. Het ganse eiland kleurt paars en geurt heerlijk door de lavendel die overal op het eiland te koop wordt aangeboden.

Kroatië 2017: straatjes in Hvar.
Kroatië 2017: straatjes in Hvar.

We komen aan om 11u45 en omdat we eerst een stuk pizza eten, zijn we net te laat voor Kathedraal ‘Sveti Stjepan’ / St. Stefaans dat de deuren sluit om 12u. We treuzelen niet langer (we moeten de boot terug van 14u35 hebben) en vatten de klim aan (40 min.) naar ‘Spanjola Fortica’: een sinds keizer Justianus in 6de eeuw steeds in gebruik zijnde geweest fort. Hier moet je zijn voor het schitterende uitzicht over Hvar, de eilanden en de azuurblauwe Adriatische Zee. In twintig minuten staan we terug op het Centrale Stadsplein / Trg sv. Stjepana / St. Stefaansplein. We lopen nog wat door het centrum om dan de boot terug te nemen. De watertocht met schip ‘Dubravka’ terug naar Split is weer een dik uur en verloopt iets woeliger dan deze ochtend.

Kroatië 2017: een inwoner van Hvar.
Kroatië 2017: een inwoner van Hvar.

Split

Terug in Split, gaan we nog wat shoppen: souvenirs/prullaria, zakjes met lavendel en dassen of kravatten. Kroatië / Hrvatska gaf zijn naam aan de das! De geschiedenis van de das is trouwens ingewikkeld en lang. Ze vindt haar oorsprong bij de senatoren van Rome die ‘Fascalia’ droegen om hun stembanden warm te houden, want deze kregen het zwaar te verduren tijdens politieke betogen in de Romeinse Senaat (er waren toen nog geen microfoons!). De Romeinse generaals namen dit statussymbool over (want de senatoren genoten veel aanzien). Na de val van Rome bleef dit modecuriosum in gebruik bij de Kroatische huursoldaten. In de 17de eeuw kwam het via hen terecht in de Parijse aristocratische salons en de rest is geschiedenis.

Kroatië 2017: Kravatska, Split.
Kroatië 2017: Kravatska, Split.

We wandelen nog wat door de stad. We dineren in Japans Resto ‘Samurai’. Wim koopt een voetbal sjaal van Split. Straatartiesten spelen een deuntje. En we verzeilen terug op het centrale plein (het perystilium van het Paleis van Diocletianus) waar een net getrouwd koppel en hun genodigden het prille huwelijksgeluk vieren door luidkeels Kroatische liederen te zingen en in een ronde te dansen onder een wolk van slingers en confetti en Bengaals vuur. Zaterdag = trouwdag. Want een volgend koppel gaat de kathedraal van St. Dominus binnen om te trouwen, en er zit nog een koppeltje te wachten. Met een ijsje bij ‘Ciprianis’, nemen we afscheid van Split. Mooi. Tot nog eens?! Zeker!

Kroatië 2017: Split trouwt met Bengaals vuur.
Kroatië 2017: Split trouwt met Bengaals vuur.

One thought to “Kroatië 2017 : Een boottrip naar Hvar.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: