Skip to main content

Kroatië 2017 : Dubrovnik, dakenrode massatoeristische parel aan de Adriatische kust.

Zondag 11 juni tot dinsdag 13 juni 2017 – Bijna dertig jaar na een jeugdreis naar ex-Joegoslavië bezoek ik terug het land der Kroaten (Lees hier de Kroatië teaser).  Eindigen doen we deze reis in schoonheid met twee overnachtingen in het wondermooie Dubrovnik, terecht geroemd als de parel aan de Adriatische kust, met haar pittoreske straatjes en fotogenieke omwalling. Jammergenoeg heeft het massatoerisme Dubrovnik ook ontdekt. Dit betekent veel toeristen (uiteraard), volgeboekte restaurants die doorrekenen, geen plek om je auto kwijt te geraken en dure overnachtingen. Desondanks eindigt Dubrovnik toch in onze top drie van mooiste dingen die we mochten zien of beleven tijdens onze Kroatië reis 2017.

Een avond en ochtend in Dubrovnik

Zondag 11 juni – Logeren doen we in ‘Peline Apartments’, gelegen op twee minuutjes stappen van Buza Poort, een appartement met alles erop en eraan én binnen de stadsmuren. Hier kan je makkelijk een weekje rustig vertoeven, rustig relaxen, de sfeer opsnuiven in Dubrovnik en aan sightseeing doen in de ruime omgeving en volop genieten van zon, zee en strand. Maar wij zijn hier slechts twee nachten. En we zullen enkel tijd hebben om het centrum van Dubrovnik te verkennen. We worden welkom geheten door hectische Luci, die even druk is als Dubrovnik, en ons in mitraillette Engels luid roepend wegwijs maakt in het appartement en in Dubrovnik (terwijl ze de dingen toont op een toeristenmapje):”You car? I show cheap parking: ‘Grand Villa Argentina Hotel’!”, “Restaurant fish here. Meat here. Vegetarian there! Good, good, good, all good!”, “Free beer in fridge!”, “Sights interesting: museum here, museum there, church here, church there, Lokrum (een eiland voor de kust van Dubrovnik) here, city walls beautiful, beautiful!!”. Luci heeft onze aandacht (niet moeilijk met haar stemvolume!) en neemt ruim de tijd om alles uit te leggen. Het is tien uur ‘s avonds wanneer ze vertrekt (normaal gezien werkt ze maar tot acht uur ‘s avonds) en voor ze verdwijnt in de nacht steekt ze nog vlug haar hoofd tussen de deur om te zeggen dat ze een sigaret gaat roken, een glas wijn gaat drinken en een feestje gaat bouwen. Dubrovnik heet u welkom!

Kroatië 2017: Feestje thv Sponza Paleis, Dubrovnik.
Kroatië 2017: Feestje thv Sponza Paleis, Dubrovnik.

Het is reeds tien uur ‘s avonds en we hebben er al een lange dag opzitten (met een lange autorit vanuit Split en een bezoek aan Mostar in Bosnië-Herzegovina. Zie het vorige artikel) maar toch willen we nog eventjes Dubrovnik verkennen en de sfeer opsnuiven. Iets eten in het Indisch Restaurant ‘Incredible Indian’ lukt niet meer op dit uur want de keuken is reeds dicht. En morgen en overmorgen zit de zaak reeds vol. Tenzij we onze kans wagen tussen 3 en 7 pm. Dat zullen we proberen morgen. Geen eten meer dus deze avond. Echt veel honger hadden we toch niet. We horen muziek, live muziek, in de verte. We gaan af op het geluid en komen terecht op het centrale plein van Dubrovnik voor het Sponza paleis, waar een lokaal coverbandje rockmuziek van internationale topartiesten als Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine etc. speelt. De sfeer zit erin en ook ik vind het goed. We blijven nog wat hangen en keren dan terug naar ons appartement.

Maandag 12 juni – Als Dubrovnik nog slaapt, staan wij reeds voor de deur van het Avis kantoor (in een buitenwijk van Dubrovnik) om onze huurauto in te leveren. Eigenlijk had dit gisterenavond nog moeten gebeuren, maar we waren te laat in Dubrovnik door het oponthoud aan de grens (zie vorig artikel over Kroatië/Bosnië). Gelukkig konden we dankzij de tip van Luci onze auto kwijt geraken aan ‘Grand Villa Argentina’ hotel. De afhandeling bij Avis/Budget loopt vlotjes maar ze willen geen kopie geven van het betalingsbewijs (met de kilometerstand). ‘t Is ook altijd hetzelfde met die autoverhuur bedrijven… Dan maar een foto nemen van het document m.b.v. m’n mobiel. Het zou niet de eerste keer zijn, dat die gasten met een huurauto naar huis rijden terwijl de werkelijke kilometerstand lager is dan wat het betalingsbewijs vermeldt en dus in naam van de autohuurder een ritje maken. Als er dan iets misloopt, draai jij mogelijk op voor de kosten!

Onderweg naar het centrum kopen we een Dubrovnik kaart. Dit kan je aanschaffen in de toeristische informatiekantoren van Dubrovnik of bij de recepties van de grotere hotels. We nemen bus vier terug naar Dubrovnik centrum en stappen af aan de Pika Poort. We ontbijten een uurtje bij ‘Dubravka (1836) Restaurant Café’. Dit café aan de Pila Poort offreert een lekker maar beperkt en duur ontbijt (tien euro) maar wel met een schitterend uitzicht op Dubrovnik en haar stadswallen.

De Stadswallen van Dubrovnik.

Twee uur lang (van half elf tot half één) verkennen we de stadswallen. We maken een rondje rond de oude stad en nemen vele foto’s (er zijn dan ook vele pittoreske plaatjes te schieten). In reisgidsen bevelen ze aan deze wandeling te doen in de vroege ochtend (8u-10u) of in de late middag, omdat op het middaguur in de zomer de temperaturen niet te verdragen zijn. Wij zijn er dus op het verkeerde uur. Echter het is nog doenbaar: de hemel kleurt blauw en de zon schijnt fel (zonnecrème en zonnebril zijn onontbeerlijk) maar het is juni (einde lente) en de temperatuur gaat niet hoger dan 30°C. Verschillende delen van de omwalling en daken van Dubrovnik zien er erg nieuw uit. Deze zijn nieuw gebouwd na het bombardement van Dubrovnik tijdens de Kroatische oorlog van 1991-1995 door de Serviërs. Overal over de rode daken van Dubrovnik, zie je gierzwaluwen vliegen, net als in Split en Zadar.

Kroatië 2017: Panorama over Dubrovnik Lokrum en Adriatische Zee, Stadswallen wandeling, Dubrovnik.
Kroatië 2017: Panorama over Dubrovnik Lokrum en Adriatische Zee, Stadswallen wandeling, Dubrovnik.
Kroatië 2017: Zicht op Stradun, Stadswallen wandeling, Dubrovnik.
Kroatië 2017: Zicht op Stradun, Stadswallen wandeling, Dubrovnik.
Kroatië 2017: Oorlogslittekens, Stadswallen wandeling, Dubrovnik.
Kroatië 2017: Oorlogslittekens, Stadswallen wandeling, Dubrovnik.

Daarna verkennen we de rest van de stad: Velika Onofrijeva Fontana (Grote Fontein van Onofrio), Placa / Stradun, St. Franciscus kerk (20 min), Klooster / Museum van de Franciscaner Minderbroeders (20 min) (zeer mooie Romaanse kloostergang en een museum met een van de oudste apotheken ter wereld), Od Puca, Servische Orthodoxe Kerk, Kathedraal-Schatkamer (25 min) en het haventje waar verhuurders van boten-met-glazen-bodem erg overtuigend trachten om je een ticket aan te prijzen.

Kroatië 2017: Gierzwaluwen, Dubrovnik.
Kroatië 2017: Gierzwaluwen, Dubrovnik.
Kroatië 2017: Franciscaner Klooster, Dubrovnik.
Kroatië 2017: Franciscaner Klooster, Dubrovnik.

Restaurant Incredible India – Indian Cuisine. We tekenen present om 14u30. Er is plek vrij! Wat heb ik besteld en vond ik het lekker? De tomatensoep was heerlijk met verse koriander en Indische specerijen. Het lamsvlees en de rijst van het hoofdgerecht smaken top en smelten op je tong. Alleen de groenten bij de rijst vallen tegen: wat erwten en boontjes. Alles is bereid met veel Indische kruiden en specerijen maar… totaal niet pikant! Zoals ik het gevraagd heb. En ik neem een lassi drink en een grote fles bruiswater. Van lassi (een Indische yoghurt drink) ben ik grote fan: heerlijk is dat! We zitten buiten op straat in de schaduw. Het is gezellig en de lunch loopt uit tot 16u30.

Een museum, een fort (met een zicht) en een museum.

De sightseeing van Dubrovnik gaat verder met de St. Blaise Kerk (kort) en het ‘Cultuur Historisch Museum’ dat gehuisvest is in het Rectors Paleis. Ik bezoek het in 40 minuten. Wat vind je hier? Voornamelijk regionale 16e tot 19e eeuwse kunst: munten, wapens, chinees porselein, geldkisten, klokken, portretten, antieke meubels, religieuze beelden en schilderijen. Je kan ook door enkele historisch ingeklede zalen wandelen: een rechtszaal, kerker, archief en enkele officiële staatszalen. Wat leren we van dit bezoek en wat zal ik blijven onthouden? 1) Er hangt een portret van Ivan Gundulic (Gondola). Hij was een Kroatisch Poëet die leefde rond 1600, die geboren en gestorven is in Dubrovnik. Het Gundulic plein in Dubrovnik is naar hem vernoemd. 2) St. Blaise is de patroonheilige van de stad Dubrovnik en dit al meer dan 1000 jaar. 3) Twee mooie bronzen klokkenluiders vind je terug in het museum. Dit zijn bronzen figuren van sterke gespierde mannen met een zware hamer in beide handen waarmee ze de klokken luidden in de Middeleeuwen. 4) Een mooie stenen trap naar de tweede verdieping die naar de staatszalen leidt.

Kroatië 2017: Bronzen Klokkenluiders, Cultuur Historisch Museum, Dubrovnik.
Kroatië 2017: Bronzen Klokkenluiders, Cultuur Historisch Museum, Dubrovnik.

Een pittoreske wandeling leidt ons binnendoor door de oude stad langs niet toeristische, mooie straatjes en steegjes: van de St. Ignatius Kerk (een donkere kerk met kleurrijke fresco’s achter het hoofdaltaar), langs Strossmayerova, Od Rupa, (zijstraat Zvijezdiceva is zeer mooi en groen), Od Domina, Za Rokom, D. Zlatanriceva en Od Puca wandelen we tot aan de Pile Poort. Vandaar is het niet ver meer naar Fort Lovrijenac. Met het toegangsticket van 150 kuna voor de stadswallen kan je hier gratis binnen. Vanaf dit fort op een heuvel heb je fantastische zichtjes over Dubrovnik, haar rode daken en de volledige ommuring en het eiland Lokrum en over de Adriatische Zee. De vele foto’s die ik neem worden nog beter dankzij het speciale licht van de avondzon.

Kroatië 2017: Bombardement Dubrovnik 1991-1992, War Photo Museum, Dubrovnik.
Kroatië 2017: Bombardement Dubrovnik 1991-1992, War Photo Museum, Dubrovnik.

De dag sluiten we af met een cocktail in Dubravka Café aan de Pile Poort en een bezoek aan het War Photo Limited Museum. Dit museum over oorlogsfotografie werd opgericht door oorlogsfotograaf Wane Goddard. Wij vinden het echt interessant en laten anderhalf uur lang (tot het sluitingsuur om 10u ‘s avonds) de aangrijpende beelden op ons inwerken. Als wij er zijn loopt op de 1e verdieping een fotoreportage door Alessio Romenzi over het Gaza-Israël conflict in 2014. Op de 2e verdieping zijn er fotoreportages over de Kroatische Oorlog 1991-1995, over de Bosnië-Herzegovina Oorlog in 1992-1995 en over de Kosovo Oorlog in 1998-1999 die door verschillende fotografen in beeld werden gebracht: Ron Haviv, Wade Goddard, Emmanuel Ortiz, Paul Lowe, Alexandra Boulat, Jon Jones, Tarik Samarah, Peter Northall, Jan Grarup, Claus Bjorn Larsen. Er is nog een apart zaaltje op de tweede verdieping met een best of van vroegere fotoreportages over internationale conflicten: o.a. Kashmir in India, Pakistan, Afghanistan, Irak, Libanon, Israël, Gaza en West Bank, Syrië, Libië, Sierra Leone, Noord-Oeganda, DR Congo, Columbia.

Kroatië 2017: 'DRC mei 2013 - Zoran Marinovic', War Photo Museum, Dubrovnik.
Kroatië 2017: ‘DRC mei 2013 – Zoran Marinovic’, War Photo Museum, Dubrovnik.

Een tweede dag Dubrovnik zou makkelijk gevuld geweest zijn met een bezoek aan het eiland Lokrum (op 10 min met de ferry van de oude haven van Dubrovnik varen), met een extra museumpje in de binnenstad zoals het Maritiem Museum of het Huis van Bukovac (een beroemd Kroatisch schilder uit de Moderne periode), met wat zon-zee-strand activiteiten aan de stranden van Lapad of Banje, of met een wandeling naar de top van de Berg Srd (kan ook met de kabellift!) met onderweg mooie zichtjes op de Adriatische stadsparel.

Coda.

Dinsdag 13 juni – De terugtocht naar België (Dubrovnik – Schiphol – Antwerpen) verloopt weer vlot en start bij de Airport Shuttle Bus van Buza poort naar de luchthaven van Dubrovnik (25 min), dan een vlotte vlucht met Croatian Airlines (met tussenstop in de kleine luchthaven van Pula waar wij het enige vliegtuig zijn en met een vlucht over Antwerpen, bij helder weer, met zicht op de piepkleine Kathedraal en Boerentoren, in de bocht van de Schelde, en de Antwerpse haven met de vele dokken.) en de trein terug van Schiphol naar Antwerpen. ‘s Avonds lig ik weeral in m’n eigen bedje.

Samenvatting – We hebben weer een geweldige reis beleefd met leuk gezelschap en toffe ontmoetingen, met schitterend weer, met heerlijk lokaal eten (met Italiaanse invloeden) en fantastische hoogtepunten als de Plitvice meren, het Paleis van Diocletianus in Split en het ommuurde , door toeristen overspoelde Dubrovnik. Wat kan je meer wensen? Niks! Of toch… beter… meer van dat! Op naar de volgende reis dus! Ciaoooooooo, Bert.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: