Skip to main content

Japan Rail pass : budgetvriendelijk treinreizen!

Dankzij de Japan Rail pass van Japan Railways group (JR Group), hebben wij 21 dagen kunnen genieten van de geweldige Japanse spoorwegen tegen een sterk verlaagd tarief. Waarom wij gekozen hebben voor een treinvakantie, waarom een JR Japan Rail pass een aanrader is als je van plan bent Japan te bezoeken met de trein, waar je op moet letten bij de aanschaf van een Japan Rail pass, wat de kostprijs is voor de rail pass en voor losse tickets, en hoe de procedure verloopt om een JR trein te nemen met je JR Japan Rail pass, lees je allemaal in dit artikel.

Waarom hebben wij gekozen voor een treinvakantie?

Ten eerste heb je, om in Japan met de auto te mogen rijden, een internationaal rijbewijs nodig dat vertaald werd in het Japans. Dit leek ons een beetje te veel rompslomp voor de korte reisvoorbereidingstijd die we hadden. Ten tweede zijn de meeste bezienswaardigheden vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (en de overige hebben we dan maar geskipt). En tenslotte biedt een Japan Rail pass van Japan Railways Group (JR Group) absoluut waar voor zijn geld.

Waarom is een JR Japan Rail pass een aanrader?

Samengevat is dit omdat de Japanse spoorwegen de top zijn in de wereld. Het personeel is supervriendelijk en er zijn geen medepassagiers die je storen (geen luid gebabbel of muziek die speelt of onbeschofte passagiers of joelende kinderen). Dan heb je het gebruiksgemak (om tickets te kopen en de juiste trein te nemen), de stiptheid van de treinen (nooit vertragingen of afgeschafte treinen) en de dienstregeling (eenvoudig rijschema van punt A naar B en terug, hoge frequentie, altijd op tijd en weinig wachttijd voor je aansluitende trein, tram, bus, overzetboot). En dit alles voor geen geld, zeker als je een JR Japan rail pass zou aanschaffen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een Japan rail pass?

Er zijn drie tricky dingen met een Japan Rail pass aan de hand: ten eerste is deze pass enkel verkrijgbaar in het buitenland (eigenlijk koop je een voucher in België die je dan omwisselt in JR ticketkantoor in een hoofdtreinstation in een belangrijke Japanse stad), ten tweede moet je als toerist op bezoek zijn in Japan (bij omruilen van de voucher wordt expliciet gevraagd om het tijdelijk toeristenvisum in je paspoort te tonen dat door de douane op de internationale luchthaven zonder extra kost in je paspoort werd gezet) en ten derde verlies je best je dure treinpas niet tijdens de reis want kwijt is kwijt en er wordt geen duplicaat van de treinpas gegeven.

Waar je een JR Japan Rail Pass voucher in België kan kopen,

vind je terug op www.japanrailpass.net, de officiële website van Japan Railways Group over de Japan Rail pass. Wij hebben onze treinpassen gekocht in het Antwerpse filiaal van Carlson Wagonlit Travel (Meistraat 35, nabij het Theaterplein): vriendelijk, behulpzaam personeel, vlotte afhandeling, een week wachttijd en een klein voorschot te betalen.

Wat is de kostprijs van de treinpas en is dit financieel voordeliger dan alle treintickets los kopen?

Alles inbegrepen heeft onze 21 daagse Japan rail pass ons 471,50 euro per persoon gekost (59.350 JP¥). Dit lijkt veel maar rijden met een kogeltrein/shinkansen/hogesnelheidstrein kost veel geld. Je kan ook kiezen voor kortere formules (7 of 14 daagse Japan rail pass die resp. 46.350 JP¥ en 29.110 JP¥ kosten) of voor passen die slechts geldig zijn op een deel van het Japanse JR spoorwegennet. Die laatsten kun je ook aanschaffen in Japan zelf. Voor de laatste update over prijzen, formules en speciale acties, verwijs ik naar de officiële website van Japan Railways: www.japanrailpass.net

De Japan rail pass is een goede investering gebleken. Zo hebben we op die 21 dagen tienmaal een dure kogeltrein genomen. Soms waren het erg lange ritten en de prijs voor losse tickets (tussen haakjes) navenant, vb. Tokyo–Nagano (8190 JP¥), Kanazawa-Osaka (7850 JP¥), Okayama–Hiroshima (6430 JP¥), of Hiroshima-Kagoshima (18.080 JP¥). Wij hebben de railpass gebruikt van dag 4 tot 24 tijdens onze 34 dagen in Japan en zo het maximale eruit gehaald. De eerste dagen bezochten we de omgeving van Tokyo en maakten kosten voor de Skyliner trein van Narita luchthaven naar centrum Tokyo, subway Tokyo en voor een ticket-all-in naar en terug van Hakone. Dan hebben we 21 dagen gebruik gemaakt van de JR Japan Rail pass van dag 4 (Tokyo – Nikko – Tokyo) tot dag 24 (Kagoshima – Kumamoto – Aso) met dus zoals gezegd 10 maal een kogeltreinrit, naast vele tragere, lokale treinritten, de ferry naar Miya-jima en twee speciale, duurdere, snelle treinritten: nl. de kindvriendelijke ‘Aso Boy!’ trein van Kumamoto naar Aso en de ‘Ibusuki-no-tamatebako’ sightseeing trein van Kagoshima naar Ibusuki, beide onderdeel van Kyushu JR railways. De laatste tien dagen van de Japanreis (dag 25 tot 34) hebben we nog betaald voor een trein van Aso naar Beppu en de bus van Beppu naar Fukuoka, waarna we naar Naha op het eiland Okinawa gevlogen zijn (hier rijdt geen trein) en tenslotte terug naar Tokyo gekeerd zijn en betaald hebben voor een 3-daagse subway pass, en voor de Skyliner trein van en naar Narita luchthaven.

Eenmaal een JR Japan Rail pass aangekocht, wil dit niet zeggen dat je geen kosten meer hebt. JR group is niet de enige vervoermaatschappij in Japan. Sowieso zal je moeten betalen voor de metro in grote steden en voor sommige treinritten van andere maatschappijen (bv. Het ganse transport tijdens de Tateyama – Kurobe Alpiene route en de treinrit Osaka – Koyasan) maar de shinkansen zijn sowieso gedekt door de JR railpass. Let wel, de snelle Nozomi en Hikari kogeltreinen/shinkansen tussen Tokyo – Osaka – Hakata (Fukuoka) kunnen enkel genomen worden mits bij te betalen (er bestaan tragere (lees: meer stops) minder frequente alternatieve shinkansen die wij dan maar genomen hebben). Ook ‘green cars’ (de Japanse eerste klasse) kosten extra geld. Stoelreservatie kost niets extra.

Hoe verloopt de procedure om een JR trein te nemen met je JR Japan Rail pass?

Er is een verschil tussen gewone treinen en kogeltreinen of shinkansen.

Shinkansen hebben enkel gereserveerde stoelen dus hiervoor moet je eerst naar de ticketoffice in het station om een stoeltje te reserveren. Stoelreservatie is gratis voor Japan rail pass houders. Gewoon wachten in de rij tot het je beurt is, je Japan Rail pass laten zien samen met je paspoort, zeggen waar je naartoe wil, en de beambte zoekt voor jou de snelste verbinding. Met je treinticket en Japan rail pass, passeer je de automatische poortjes (visuele controle door beambte), waarna je de pijlen volgt tot het juiste perron en de juiste plek waar jouw wagon zal stoppen. Ondanks hoofdzakelijk Japanse tekens, vind je toch makkelijk je weg dankzij Westerse karakters van de meest essentiële zaken (naam trein, uur vertrek, bestemming). De treinen rijden altijd stipt op tijd (da’s handig want dan kan je je op de vertrektijd baseren om op de juiste trein te stappen en op de aankomsttijd om bij het juiste station af te stappen) en stoppen slechts enkele minuten in het station (dus wees op tijd).

Meestal was er plek op de eerstvolgende trein maar op het drukke traject Osaka – Okayama – Hiroshima moesten we wachten op de volgende trein die maar om het uur reed. Nozomi treinen zijn er genoeg en heel frequent maar dat type shinkansen mag je niet nemen met de Japan rail pass (tenzij je bijbetaalt). We hebben daarna dan tweemaal twee dagen op voorhand een ticket geboekt voor enkele langere treinritten (om zeker te zijn van een plaats), nl. van Hiroshima tot Kagoshima en van Kagoshima tot Kumamoto. De JR beambten spreken een woordje Engels en zijn goed opgeleid en zullen rekening houden met de beperkingen van je Railpass (geen Nozomi of Hikari kogeltrein).

Voor andere treinen dan shinkansen zijn er meestal geen gereserveerde stoelen. Dus dan is het heel simpel: aan de automatische poortjes je JR Japan Rail Pass aan de beambte laten zien, en je mag door en dan is het gewoon wachten op het perron op de trein. Je hebt geen extra ticket nodig.

Overtuigd? Boeken maar en treinen maar!

Japan Rail Pass - Shinkansen or Highspeed train Japan
Japan Rail Pass – Shinkansen @ Japan

3 thoughts to “Japan Rail pass : budgetvriendelijk treinreizen!”

    1. Bedankt voor de reactie, Wouter. We hebben zoveel mooie dingen gezien op onze reis, dat één ding uitkiezen moeilijk is. Mijn top drie is de Kenroku-en tuin in Kanazawa, Koyasan en Tokyo (in’t algemeen en Murakami in’t bijzonder). Check zeker ons Japan reisverslag voor meer info.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: