Skip to main content

Herinneringen aan Rabat in Marokko: verslag van 24 uur in Rabat.

Marokko is geuren, kleuren zien, smaken, voelen, verbazen, stappen, lachen, zonnen, zwemmen, rusten, ontspannen, enz. Dat was niet anders voor ons. Wij deden vele indrukken op tijdens een onvergetelijke reis. En die wil ik met jullie delen. Laten we dus meteen van start gaan, te beginnen bij de huidige hoofdstad van Marokko, Rabat. Klik op de rode knop voor meer. We verbleven bijna twee dagen in Rabat (in oktober 2017) maar dit artikel is een samengebald reisverslag/programma van één dag, een dagprogramma dat doenbaar is. Interesse in andere verhalen over Marokko? Klik dan hier voor ‘Marokko: de teaser’.

08:00 Ontbijten @ Riad Meftaha.

In de mooie setting van het binnenhofje van de riad, vult een Marokkaanse dienster (zonder hoofddoek) onze ontbijttafel rijkelijk met plat vers brood, een tapenade van olijven, verse kaas, twee soorten confituur, lopende honing, yoghurt, een gekookt ei, brood, een cake en wat gedroogde vruchten (dadels, rozijnen, vijgen) en zwarte en groene olijven. Lekker. Ik heb goed gegeten.

 Rabat - Marokkaanse Thee.
Rabat – Marokkaanse Thee.

09:00 Op weg naar Chellah.

Riad Meftaha situeert zich in Rue Iran net buiten de stadsmuren van de Medina en vlakbij Bab Laalou. De eerste indruk van de medina is negatief: Avenue Mohammed V is niet mooi, troosteloos en bouwvallig. De wegen zijn hier slecht onderhouden: grote putten in de weg! Aan Place du Marché eindigt de Medina en begint de Ville Nouvelle. Aan dit marktplein zijn verschillende banken waar je geld kan afhalen en omwisselen voor kleinere briefjes. Wat we dan ook doen. Iets verder langs de ondertussen breed en mooi en goed onderhouden geworden Avenue Mohammed V kopen we in het treinstation ‘Gare Rabat Ville’ twee tickets voor morgen naar Meknes: 8,80€ pp, eerste klasse (gereserveerde stoelen), spoor twee. Het station heeft maar twee sporen, wat erg weinig is voor het hoofdstation van de hoofdstad van een land.

Buiten aan het station stoppen vele taxi’s en we onderhandelen een kwartier (!) voor een scherpe prijs naar Chellah. Ze vragen weer allemaal teveel en bieden tours aan voor 150-200 dh langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Rabat maar daar zijn we niet in geïnteresseerd. Finaal vinden we een chauffeur (‘petit taxi’) die ons voor 20 dirham (1,85€) naar Chellah wil brengen

10:00 Chellah.

Chellah Archeologische site (dagelijks open, 10 dirham inkom) is een volledig ommuurde verlaten stad met Romeinse overblijfselen en koninklijke graven van de Mereniden. Het is aangenaam weer: erg zonnig en zo’n 25°C. Trek anderhalf uur uit om alles te bekijken. Dit was de korte uitleg, nu volgt de langere.

Chellah is volledig ommuurd (met verschillende poorten en achthoekige torens) en heeft een onregelmatige vierhoekig grondplan. Het werd bewoond/gebruikt door pre-romeinse volkeren, de Romeinen, de Almohaden en Meriniden.

Rabat - Chellah.
Rabat – Chellah.

Er is een Romeinse site (met triomfboog, woon- en werkkwartier van de ambachtslui, een Tempel van Jupiter en een forum). De Arabieren bouwden een hamam, koubbas (graven van lokale heiligen) en vooral een begraafplaats-heiligdom waar je de graven van de Almohaden en Mereniden sultans kunt bekijken.

De belangrijkste bouwheer was Abou El Hassan / De zwarte sultan (1331-1351), de grootste Mereniden sultan, die hier ook begraven ligt. Islamitische ruines in ‘het heiligdom’ omvatten een minaret (met nestplaats voor ooievaars, die je vooral in de lente kunt spotten, wij zien er geen), de Abou Youssef’s moskee (de tweede sultan van de Meriniden, 1258-86), en Zaouia, een Moskee-Klooster van Abou El Hassan. Het zijn ruïnes maar de Islamitische bouwwerken zijn nog redelijk intact.

11:30 Ville Nouvelle.

‘Ville Nouvelle’ of ‘Nieuwe Stad’ is een moderne stadswijk die tijdens de periode van het Frans-Marokkaans protectoraat (1912-1956) werd gesticht. Via de Poort Bab Zaer en Avenue Yacoub Al Mansour wandelen we terug naar het treinstation ‘Gare Rabat Ville’. We passeren verschillende bezienswaardigheden: aan de linkerzijde de Grote Moskee of Moskee Ahl Fas en het uitgestrekte Koninklijk Paleis (dat niet toegankelijk is voor de gewone sterveling en waar militairen ons sommeren geen foto’s te nemen) en t.h.v. het treinstation het Marokkaanse parlement, het Archeologisch Museum en het Mohammed VI Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst. In deze wijk zijn ook vele overheidsgebouwen en ambassades gevestigd.

12:00 Archeologische Museum.

Het moderne museum vertelt in chronologische volgorde de geschiedenis van Marokko. Marokko kende een woelige geschiedenis en had vele overheersers. Kort gezegd: vroege vondsten van de Phoeniciërs, Mauretaniërs, Carthagers en Romeinen. Daarna volgde de overgang naar de Arabische overheersing en de islamisering van de lokale berberbevolking. Achtereenvolgens heersten de Idrisiden (8ste eeuw), Almoraviden (11de eeuw), Almohaden (12de eeuw), Mériniden (13de eeuw), Saädienen (16de eeuw) en de dynastie van de Alaouieten (17de eeuw, reunificatie van Marokko, regeren van 1666 tot nu).

Rabat - Archeologisch Museum - Bronzen Buste Volubilis.
Rabat – Archeologisch Museum – Bronzen Buste Volubilis.
Rabat - Archeologisch Museum - Marmeren buste Volubilis.
Rabat – Archeologisch Museum – Marmeren buste Volubilis.

Hoogtepunt van het museum is de zaal met marmeren en bronzen beelden. Hoge kwaliteit bronzen beelden uit Volubilis, de Romeinse stadsruïne nabij Meknès: portretten (buste van Caton, buste van Juba II, het gezicht van een kind), volledige beelden, beelden van een blaffende hond en van een paard. Marmeren beelden uit Volubilis, Banasa, Thamusida, Sala, meestal gehakt uit Italiaans Carrara marmer ofwel Grieks marmer: o.a. standbeeld van Ptolemaeus, buste van de godin Juno. Deze zaal is echt wel het inkomgeld van 10 dirham waard. Het museum is open van woensdag tot maandag tussen 9 uur en 16u30.

13:00 Restaurant Koutoubia.

De zaak is quasi leeg. Ik bestel couscous met lam en groenten, Wim tajine met kip en citroen en groenten. 80 dh elk. We nemen ook 1.5l water voor 10 dh. Als appetizer krijgen we van het huis wat groene olijven, pindanoten in olie gedrenkt en brood met boter. De keuken werkt snel. De couscous en tajine met groenten zijn best lekker maar geven geen ‘wauw’ gevoel. Grote tegenvaller is het vlees: het lam smaakt niet naar lam en de kippenstukken zijn niet de beste stukken.

14:30 Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst.

Musée Mohammed VI, het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst, werd geopend in 2014 dankzij de financiële steun van de huidige koning. We bezoeken dit niet. Buiten aan de gevel hangen wel enkele reuzengrote kunstwerken die ik de moeite vind. Het museumgebouw, met haar fel witte kleur en in een moderne Arabische stijl opgetrokken, is op zich al een bezoekje waard. Praktisch: open van woensdag tot maandag van 10 uur tot 18 uur en inkomprijs bedraagt 40 dh.

Rabat - Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst.
Rabat – Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst.

We nemen vervolgens tramlijn 1 van halte ‘Gare Ville’ tot halte ‘Tour Hassan’. Rabat heeft twee tramlijnen die elkaar kruisen t.h.v. het treinstation.

15:00 Hassan Moskee.

De bouw van deze moskee werd gestart in 1195 onder kalief Yaqoeb al-Mansoer van de Almohaden dynastie, maar gestopt in 1199 toen die stierf. De moskee is onaf en bestaat uit een half afgewerkt minaret van 44 m hoog in rode zandsteen, en een groot aantal zuilen. Samen met Chellah vind ik dit het hoogtepunt van Rabat en een must do tijdens een bezoek aan Rabat. De Hassan moskee is gratis en dagelijks geopend van 8u30 tot 18u30 (maar kan sluiten tijdens het middaggebed).

Rabat - Hassan Moskee: Twee wachters te paard.
Rabat – Hassan Moskee: Twee wachters te paard.
Rabat - Hassan Moskee.
Rabat – Hassan Moskee.

16:00 Mausoleum Mohammed V.

Op dezelfde site als de Hassan Moskee is dit mausoleum gebouwd ter ere van Mohammed V. Als sultan heerste Mohammed V onder Frans protectoraat over Marokko en leidde hij z’n natie in de jaren ’50 naar onafhankelijkheid. Toen veranderde hij z’n titel ook in Koning. Het is de vader van de vorige koning Hassan II (die met harde en strikte hand regeerde) en de grootvader van de huidige koning Mohammed VI (die de democratie weer toelaat in zekere mate). Er werden zeer rijke materialen gebruikt: de sarcofaag is van witte onyx uit Pakistan, de marmer werd aangevoerd vanuit Italië en op het dak met groene pannen staan drie gouden bollen gespietst op elkaar. De betekenis hiervan kom ik een van de volgende dagen te weten in Moulay Idriss, een plaatsje nabij Meknès. Wil jij die betekenis ook weten? Klik dan op deze link. (deze link werkt nog niet)

Rabat - Mausoleum Mohammed V.
Rabat – Mausoleum Mohammed V.

16:30 Mellah & Medina.

Mellah is de voormalige Joodse wijk in de Medina (de oude stadswijk). Je geraakt er vlotjes via het groene Jardin Tour Hassan (gelegen aan de rivier Bou Regreg) en Bab Diouana (de Poort van Diouana). Mellah, bestaat uit een smalle hoofdbaan, te smal voor een auto, met smalle doodlopende steegjes, waar een chaotische drukte heerst, vol met kleine winkeltjes die alles verkopen: gedroogd fruit, huishoudspullen, kruiden en specerijen, theepotten, lederwaar, namaakkleding, electronica, groenten en fruit, kleding, enz.

Rabat - Medina - Markt met specerijenkraam.
Rabat – Medina – Markt met specerijenkraam.

Mellah is de armste wijk van Rabat. Ook in andere steden in Marokko waar we de Mellah wijk bezoeken (Fez), valt het me op hoe armoedig en vuil het daar is in vergelijking met de rest van de stad.

Rabat - Medina - Rue de Consuls.
Rabat – Medina – Rue de Consuls.

Als ik ‘Rue de consuls’ lees, denk ik aan een brede laan met grote bomen en statige huizen. Niets van dit alles echter: we zitten in een hoofdstraat van de Medina met vele kleine winkeltjes en witte rijhuisjes in smalle wandelstraatjes. Ze verkopen hier vooral kleding, (sport)schoenen, lederwaar zoals sloffen en handtassen en portemonnees, houtsnijwerk, tapijten, enz. Rue de Consuls verwijst naar de Europese consulaten die hier gevestigd waren in de 19de eeuw toen enkel in deze straat in Rabat consuls mochten wonen. Rue de Consuls leidt ons naar …

17:30 Kasbah Oudaïas.

Deze kasbah stamt uit de Middeleeuwen en is de eerste vestigingsplaats van Rabat (als je Chellah en Salé niet meerekent). Het was een versterkte militaire vesting die gebouwd werd door de Almohaden in de 12e eeuw in opdracht van sultan Yacoub El Mansour. Het omvat Almohaden, Mereniden en Andalusische bouwelementen en bestaat heden ten dage uit een woonwijk, een poort en een Andalusische tuin, en is omgeven door een stevige muur. Hier woonde sultan Yacoub El Mansour en z’n opvolgers. De poort van Oudaïas (Bab Oudaïas) geldt als de mooiste poort van Rabat.

Rabat - Kasbah Oudaïas.
Rabat – Kasbah Oudaïas.
Rabat - Kasbah Oudaïas - Bab Oudaïas.
Rabat – Kasbah Oudaïas – Bab Oudaïas.

De Andalusische tuin werd aangelegd door de Franse overheersers begin 20ste eeuw. Het is een schuiloord voor veel (jonge) katjes. Er bloeien enkele cultivars. Er staat een hoge oude olijfboom met de zwarte olijven kapotgetrapt op de grond eronder. Je vindt er ook twee appelsienbomen, een pergola en een café met uitzicht op de riviermonding van Oued Bou Regreg en de ommuurde stad Salé in de verte aan de overkant van de rivier.

Rabat - Kasbah Oudaïas - Andalusische tuin met appelsienbomen.
Rabat – Kasbah Oudaïas – Andalusische tuin met appelsienbomen.
Rabat - Kasbah Oudaïas - Zicht op de stad.
Rabat – Kasbah Oudaïas – Zicht op de stad.

We dalen af naar het strand van Rabat aan de riviermonding. Het is mooi van ver maar ver van mooi: dichtbij zie je overal afval liggen. Op het strand oefenen enkele surfers en voetbal spelende jeugd hun techniek met resp. plank en bal.

19:00 Medina.

We verlaten Kasbah Oudaïas en gaan kris-kras door de medina. In dit deel is het rustig en mooier. Finaal arriveren we in ‘Rue Souika’: een bredere iets chiquere, nog drukkere winkel-wandelstraat dan ‘Rue de Consuls’. Dan volgen Place de Marché, Avenue Mohammed V en Bab El Had. Bab El Had is een belangrijke toegangspoort tot de Medina, gelegen aan een druk plein (met veel autoverkeer en wandelaars) en wordt gesierd met een grote (werkende!) fontein.

Rabat - Bab El Had.
Rabat – Bab El Had.

20:00-21:00 Dar Naji.

Dar Naji is een Marokkaans restaurant gelegen aan Bab El Had. Ik heb nog geen honger, na de overvloedige maaltijd van deze middag, en bestel enkel een soepje, harira, een Marokkaanse tomatensoep met hele kikkererwten in en stukjes vlees. Zeer lekker.

Rabat - Dar Naji Marokkaans restaurant - Inschenken van thee.
Rabat – Dar Naji Marokkaans restaurant – Inschenken van thee.

Muntthee is de klassieker na de maaltijd. Deze thee gieten ze met een opgaande beweging van hoog in vanuit een zilverkleurige theepot in een klein glazen tas. Zónder smossen. In Galicië in NW-Spanje doen ze het met ciderwijn maar anders: ze gieten de cider vanuit de fles achter het hoofd in de ene hand direct van hoog in het kleine glas dat met de andere hand laag tegen de grond wordt gehouden. Mét smossen!

21:00-22:30 Yamal al Sham.

Yamal al Sham is een populair Syrisch restaurant gelegen langs de Avenue du Grand Maghreb (niet ver van Bab El Had) en is een inside tip van onze riad gastvrouw. Het is donderdagavond en druk: we moeten een tiental minuten wachten. Eenmaal gezeten en de menukaart bestudeerd, bestellen we falafel (vegetarische balletjes), fattoush (Arabische salade), een schotel kip kebab en een schotel gegrild gemengd vlees (met ongerezen brood). Verschillende gerechten zijn niet meer te verkrijgen. Na een half uur wordt ons eten opgediend: echter de falafel is ook al uitverkocht. Het eten is lekker en smaakvol. Veel vlees. Voor het dessert passen we. Mijn tonnetje staat bol en rond en ik ben niet echt een zoetebek. Op de menukaart staan nochtans vele zoetigheden. Maar niets dat ik graag zou lusten. Het publiek is lokaal (ik zie een grote tafel met Marokkaanse mannen) en internationaal (de Marokkaanse mannen ruimen later op de avond plaats voor een Internationaal reisgezelschap van mooie jongedames). De rekening is zeer schappelijk:14€ voor twee personen. Da’s echt geen geld!

22:45 Riad Meftaha.

Riad Meftaha is een zeer authentieke, architecturaal mooie riad met een overdekte patio waar we ‘s morgens ontbijten. De kamer is ruim, met dubbele rode inkomdeur, met gratis thee en koffie, met twee bedden met een uitstekende matras. Het is stil ‘s nachts. Daarnaast is ook het ontbijt goed en andere pluspunten zijn de vriendelijkheid van het personeel, de locatie (net buiten de Medina aan Bab Laalou) en de hygiëne. Enkel de wifi komt niet altijd goed door. Een score van 9.5 op booking.com is dan ook terecht!

One thought to “Herinneringen aan Rabat in Marokko: verslag van 24 uur in Rabat.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: