Skip to main content

Herinneringen aan Casablanca in Marokko: dingen die je niet mag missen.

Casablanca – Hassan II Moskee en Minaret

24 uur in Casablanca – De handelhoofdstad van Marokko is een voorzichtige en niet representatieve introductie tot wat Marokko te bieden heeft. Casablanca is een erg drukke stad. Als je rondwandelt in de straten van Casablanca, zou je niet zeggen dat je in Afrika zit, maar in een Zuid-Europese grootstad (met veel moskeeën/minaretten). De meeste toeristen passeren hier om het vliegtuig te nemen heen van of terug naar het thuisland en om de Hassan II moskee te bezoeken. Er zijn nog enkele andere hoogtepunten (zoals de koloniale Neo-Moorse en Art Deco architectuur uit de 20er en 30er jaren van de vorige eeuw). Wij verbleven hier twee nachten en ik heb onze avonturen gebald tot een verslag van 24 uur. Lees vooral verder.

Als je honger hebt naar meer Marokko reisverhalen, klik dan hier voor een handig overzicht van alle artikels die over Marokko verschenen zijn of nog zullen verschijnen.

20:00 Transport.

We arriveren met de trein in Station Casa Voyageurs in Casablanca vanuit Marrakesh. Casa Voyageurs is het hoofdstation van Casablanca (voor alle Intercity’s). De taxirit naar het hotel geeft een eerste indruk van Casablanca. Verschrikkelijk druk, chaotisch verkeer. Je staat vaak stil. En stikt in de uitlaatgassen.

20:30 Downtown Hotel Casablanca.

Check-in. Gaat vlot. De junior suite heeft een zithoek, keuken en slaapkamer met dubbel bed. De hotelkamer is groter dan mijn appartement in Antwerpen. Erg raar is dat de douche in de slaapkamer staat. Het hotel en de kamer ogen zeer chique en nieuw. Knap. Dit is het enige echte hotel dat we aandoen deze reis. De andere verblijven waren riads, kasbah’s of een tentenkamp. Dit hotel is ook het enige van de reis dat geen ontbijt inbegrepen heeft in de prijs. Er is wel 24-uursreceptie dus kunnen we overmorgen uitchecken wanneer we willen.

08:10 Taxirit.

Onze taxichauffeur rijdt op de meter en is zeer vriendelijk. 12 dh. We hebben de indruk dat als chauffeurs koffers of grote rugzakken zien of fotocamera’s en reisgidsen (dus toeristen concluderen ze dan!), ze geld geroken hebben, niet meer op de meter willen rijden en grote bedragen vragen.

Enerzijds heb je petit taxi’s die door de stad rijden, voorbijrijden en je kan aanhouden. Deze rijden op de meter en zijn goedkoop. Anderzijds heb je petit taxi’s die staan te wachten aan stations, luchthavens en belangrijke monumenten en gebouwen. Deze vragen veel te veel aan toeristen: i.p.v. op de meter (10-15dh), vragen ze 30, 50 tot zelfs 100 dh. Hun excuus is dat ze hebben moeten wachten en je betaalt omdat ze klaarstaan en direct kunnen vertrekken. Luie taxichauffeurs dus!!!

08:30-10:30 Hassan II Moskee.

08:30 Inkom 120 dh pp. Enkel te bezoeken onder begeleiding van een gids. Zedige kleding verplicht.

Hassan II moskee (detail)

08:35-08:50 Bezoek museum: tentoonstelling over de bouw van de moskee en over het artistieke vakwerk in de moskee (cederhout snijwerk en inlegwerk, tegelversieringen, marmergebruik, enz.).

Hassan II moskee met gids

09:00-09:50 Bezoek Hassan II moskee met een zeer grote groep (100 man) onder begeleiding van een Engelstalige gids. De gids spreekt onduidelijk Engels, zegt vijf keer hetzelfde, duldt geen kritiek en is snel geïrriteerd.

Hassan II moskee (detail pilaar)

Wat uitleg over de Hassan II Moskee – Dit is de derde grootste moskee ter wereld, na de moskeeën van Mekka en Medina, beide in Saudi-Arabië en verboden steden voor niet moslims. Het werd gebouwd in zes jaar van 1987 tot 1993 in opdracht van koning Hassan II door 2500 werklui en 10.000 vaklui. De minaret is 200m hoog en de hoogste van de wereld.

  • De locatie van de Moskee is deels op land gewonnen op het water en gebaseerd op een vers uit de Koran:”De troon van God was op het water”.
  • De gebedshal (“Prayer Hall”) is 20.000 m², kan 25.000 gelovigen ontvangen en heeft een dak dat open kan. Er zijn twee hangende houten mezzanines die bestemd zijn voor de vrouwen: mannen en vrouwen bidden in gescheiden ruimtes. Ook de 41 (!) fonteinen voor rituele reiniging (in de “Ablution Hall”) hebben apart ruimtes voor mannen en vrouwen.
  • Tenslotte zijn er nog twee Hammams.
  • Ik vind de moskee een traditioneel Marokkaanse bouwstijl hebben, zoals je die overal tegenkomt in Marokko. Maar het gebruikte materiaal oogt erg nieuw, duur, vakkundig, mooi, verfijnd. Hier hebben topvaklui aan gewerkt. De moskee in Abu Dhabi (7e-8e grootste van de wereld) vind ik eleganter en mooier.
Hassan II moskee : Ablution Hall & Rituele Reiniging.
Hassan II moskee (Buiten, bekken rituele reiniging)

10:30 Wandeling door Medina

Taxi naar Bab Marrakesh, oude Medina, met een vriendelijke chauffeur. Aan de Medina spreekt een Marokkaan ons weer aan: eerst small-talk en dan begint hij over z’n shop. Neen, dank u! Medina oogt groezelig, vuil en oud. We passeren Dar El Makhzen en komen finaal terecht in het Treinstation ‘Casa Port’: een modern gebouw van waaruit o.a. de treinen naar de luchthaven vertrekken. Die passeren ook via Casa Voyageurs: overstappen is dus niet nodig. We brunchen bij McDonalds.

12:00 Wandeling door Ville Nouvelle.

De moeite hier zijn Place des Nations Unies, Boulevard Mohammed V (tram), Postkantoor, Moulay Abdallah, Boulevard de Paris, Place Mohammed V (groot plein met fontein, gerechtshof, postkantoor, prefectuur). Verschillend gebouwen hier zijn opgetrokken in een koloniale Neo-Moorse en Art Deco architectuurstijl in de 20er en 30er jaren van de vorige eeuw. De moeite.

In de ‘Raja Store’, de fanshop van voetbalclub Raja uit Casablanca in Rue Achmed Touki, koopt Wim een voetbalsjaal.

Musée de la Fondation Abderrahman Slaoui (Affiche)

13:45-14:55 Musée de la Fondation Abderrahman Slaoui.

Collectie van Marokkaanse zakenman (gouden juwelen, begin 20ste eeuwse Marokkaanse kunstwerken en vintage Oriëntaalse posters) gehuisvest in een gerestaureerde villa uit de jaren ’40. Het museum bezoeken we niet maar wel het gezellige dakterras voor een verfrissing. Onderweg naar het café op de tweede verdieping, kom je wat tentoongestelde objecten tegen die je een idee geven van de collectie.

Cathédrale Sacré Coeur (in de steigers)

15:00 Wandeling naar Downtown Hotel.

Dat we het museum niet bezoeken, zal me een beetje spijten want alles wat we nog tegenkomen blijkt dicht of niet toegankelijk te zijn: alle parken worden verbouwd (rond Slaoui Foundation, Cathédrale Sacré Coeur, Parc de la Ligue Arabe), de Sacré Coeur Kathedraal staat in de steigers en is niet toegankelijk, Villa des Artes (15u15) zit tussen twee exposities in en is dus ook dicht voor het publiek. Dan zijn we dus snel rond…

15:30 Downtown Hotel.

Kamer 304. Twee grote plasma tv’s ter onze beschikking: we kijken tv in de woonkamer. Ze hebben vele goede zenders: bijv. BBC World (BBC Travelshow).

17:45-20:00 Sushi Box Japans Restaurant.

We bestellen misosoep (uitstekend!!), Gyoza (droog) en elk een verschillend menu van 25tal sushi’s (grote, speciale, complexe sushi’s die ik nog nooit gegeten heb, veelal met zalm, de helft met een krokant warm jasje). De sushi is lekker maar vaak warm en niet rauw (bijv. partieel gegaarde zalm sashimi) en dus geen klassieke sushi. Klassieke menu’s zijn er echter ook. Alles beschouwd was het lekker en de moeite. De rekening is hoog naar Marokkaanse normen: 680 dh.

Sushi Box Japans Restaurant (Misosoep)
Sushi Box Japans Restaurant (sushi)

20:00 Outro.

De reis zit er nu echt wel op. Ons rest enkel nog een goede laatste nachtrust in Marokko, gevolgd door een transferdag terug naar België met de terugvlucht naar Schiphol (Transavia, een Nederlandse low cost maatschappij en dochteronderneming van KLM) en een treinrit terug naar Antwerpen. Alles zou vlot verlopen.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: