Skip to main content

Hamburg: Duits, havenstad, rauw en levendig. Onze reistips.

Havenstad

2018 is het jaar van de (buitenlandse) citytrips: Hamburg is de vierde en laatste in de rij. Ook met het vliegtuig: foei! Want slechts op een uur vliegen van Brussel. Hamburg is een stad met heel veel water en de stad met de meeste bruggen ter wereld (ja, zelfs meer dan in Venetië). Hamburg is een Noord-Duitse havenstad, een rauwe stadstaat. Hamburg is langs de rivier de Elbe gelegen op 110 km van de Noordzee. Het is de derde grootste haven van Europa na Rotterdam en Antwerpen. De haven komt tot in het centrum en de Hamburgers zijn sterk verbonden met hun haven en hun rivier. Een boottocht mag dus niet ontbreken tijdens een citytrip naar Hamburg. Boek dus aan de kaaien van ‘Landungsbrücken’, een ticket voor een havenrondvaart van een uur door ‘Speicherstadt und Hafencity’.

Uitzicht over Hamburg vanaf andere oever t.h.v. Alte Elbtunnel’.
Uitzicht over Hamburg vanaf andere oever t.h.v. Alte Elbtunnel’.
Grosse hafenrundfahrt -Speicherstadt
Grosse hafenrundfahrt -Speicherstadt
Uitzicht vanop 132m hoge toren van Sint Michaëliskirche over Hamburg met Hafencity en rivier Elbe.
Uitzicht vanop 132m hoge toren van Sint Michaëliskirche over Hamburg met Hafencity en rivier Elbe.
Hafencity
Hafencity

Elbphilharmonie

Absoluut hoogtepunt van Hamburg en iconisch gelegen langs de Elbe in Speicherstadt is ‘De Elbphilharmonie’. Dit móet je gezien hebben. Wij waren in Hamburg tijdens de zomer en dan zijn er geen concerten maar we konden wel een rondleiding boeken (inclusief een bezoek aan de concertzaal). Concerten zijn mega-populair en maanden van tevoren uitverkocht.

Hafencity
Hafencity
Elb Philharmonie
Elb Philharmonie

Architectuur in Hamburg

Hamburg heeft prachtige architectuur met naast de Elb Philharmonie ook het Rathaus (wij deden een rondleiding in het Duits), Chilehaus, Nivea house, Sint Michaëliskirche, Hochbunker Nazi’s, Ehemalige Hauptkirche St. Nikolai, Deichstrasse, Unileverhaus, Levantehaus. De Elbe rivier heeft attracties als de ‘Alte Elbtunnel’, de oudste riviertunnel van het Europese continent (1911) en toegankelijk voor voetgangers, fietsers en auto’s, de ‘Fischermarkt’, ‘U-434’ (een Russische onderzeeboot / museum) en het ‘Dockland’ gebouw (zonsondergang!).

Rathaus
Rathaus
Ehemalige Hauptkirche St. Nikolai
Ehemalige Hauptkirche St. Nikolai
Dockland gebouw sunset
Dockland gebouw sunset

Uitgaan en feest vieren

Hamburg is een aanrader als je graag feest viert en uit eten gaat. Je kan uitstekend eten zoals lekkere hamburgers (bijv. bij Brooklyn Burger Bar), curryworsten met aardappelsalade (Imbiss bei Schorsch @ Beim Grünen Jäger 14), of internationaal (Japans in Hauptbahnhof of bij Henssler-Henssler) of typische Duitse dranken als pils (Altes Mädchen, Braugasthaus, Lagerstrasse 28b) of spezi’s met liters tegelijk achterover slaan. Die spezi’s vind ik echt kei-lekker maar vind je precies enkel in Duitsland. Je kan het nabootsen door half/half cola en appelsiensap te mengen. Het ziet er niet uit (bruine kleur) maar is o zo lekker! De St. Pauli wijk is beroemd/berucht dankzij de Rheeperbahn (hier moet je zijn voor zotte, zatte en wilde feestjes) en The Beatles (die er in hun beginjaren optraden). Nog een plek om goed uit te gaan is de wijk Schulterblatt.

Hamburger in Hamburg @ Brooklyn Burger Bar
Hamburger in Hamburg @ Brooklyn Burger Bar
Sashimi, Japanse fastfood keten @ Hauptbahnhof Hamburg.
Sashimi, Japanse fastfood keten @ Hauptbahnhof Hamburg.
St Pauli Logo
St Pauli Logo
Altes Mädchen, Braugasthaus, Lagerstrasse 28b
Sankt Pauli Wijk
Sankt Pauli Wijk

Hamburg en Kunst

Hamburg en kunst. Graffiti kunst vind je veelvuldig in de straten van Hamburg maar ook in Art Galerie Mensing en krakerswijk Gängeviertel. Hamburg telt ook enkele musea die de moeite waard zijn. Hamburg Kunsthalle is het beste museum (focus op Duitse en in Internationale Schilderkunst van de Middeleeuwen tot nu) en heeft een laatavondopening op donderdag (met een verminderd inkomtarief van 8€). Andere musea die ik bezocht heb zijn ‘Internationales Maritimes Museum’ (10000den scheepsmodellen) & Deichtorhallen (actuele kunst en fotografie).

Graffiti Kunst @ Gängeviertel
Graffiti Kunst @ Gängeviertel
Hamburg Kunsthalle - Lucas Cranach de Oudere - Christus zegent de kinderen (1538)
Hamburg Kunsthalle – Lucas Cranach de Oudere – Christus zegent de kinderen (1538)
Hamburg Kunsthalle - Theodor Böhme (1842) Zicht vanaf de Alster op St. Petrikirche na de Grote Brand.
Hamburg Kunsthalle – Theodor Böhme (1842) Zicht vanaf de Alster op St. Petrikirche na de Grote Brand.
Hamburg Kunsthalle - Paul Klee - Revolution des Viaductes (1937)
Hamburg Kunsthalle – Paul Klee – Revolution des Viaductes (1937)
Hamburg Kunsthalle - Thomas Struth - Werk uit 1989 geïnspireerd op 'Het wrak van de Medusa' (Louvre Parijs).
Hamburg Kunsthalle – Thomas Struth – Werk uit 1989 geïnspireerd op ‘Het wrak van de Medusa’ (Louvre Parijs).
Internationales Maritimes Museum
Internationales Maritimes Museum

Happenings in de zomer

In de zomermaanden valt er bovendien heel wat te beleven in Hamburg, een bruisende levendige stad. In het weekend van vijftien augustus (OLV Hemelvaart) werd/wordt een beachvolleybal tornooi georganiseerd (Beach Volleybal Five World Tour FINALS Hamburg ’18), maar ook een wielerklassieker (‘Cyclassics Hamburg’ heeft in 2018 Elia Viviane, Italiaans kampioen, als winnaar). ’s Avonds kan je ook de licht-, muziek- en fonteinshow bijwonen in Planten und Blomen Park (ganse zomer). Al deze evenementen zijn gratis (behalve de halve finales en finales van het beach volleybal tornooi).

Beach Volleybal Five World Tour FINALS Hamburg '18
Beach Volleybal Five World Tour FINALS Hamburg ’18
Planten und Blomen Park
Planten und Blomen Park
Planten und Blomen Park
Planten und Blomen Park
Cyclassics Hamburg - Winnaar Elia Viviane.
Cyclassics Hamburg – Winnaar Elia Viviane.

Coda

Wat vond ik van Hamburg? Afwisselend, betaalbaar, rauw, waterrijk, levendig. De beste citytrip van 2018? Yep. Ben jij al ooit in Hamburg geweest? Wat vond jij ervan?

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: