Skip to main content

Ferrara 2016: “Castello Estense, La Cattedrale en twee palazzo’s” (dag 6)

Inleiding – Na de drukke vierdaagse in Venetië, doe ik het vandaag rustig aan. ‘s Ochtends schrijf ik wat aan dit reisverslag en plan ik de dag in Ferrara. Deze provinciestad in Emilia-Romagna telt meer dan 130.000 inwoners en de grootste attractie is het Castello Estense (het Kasteel van de Este’s), naast La Cattedrale en enkele paleizen als Palazzo Schifanoia en Palazzo Dei Diamanti. In dit verslag kom je alles te weten over de geschiedenis van het kasteel en de Este’s en over mijn dag in Ferrara.

Ferrara 2016: Piazza Trento-Trieste.
Ferrara 2016: Piazza Trento-Trieste

Het is tien uur voorbij en ze willen de kamer komen kuisen. Ik beslis ze dan maar eerst vuil te maken en mij te gaan douchen. Alloggio Cavour ligt aan de Viale Cavour en deze straat leidt recht naar het centrum en Castello Estense. Ik neem ruim de tijd om foto’s te nemen, brede panoramafoto’s want het kasteel is enorm en ik sta te dichtbij. Ik sla het ontbijt over en ga ineens lunchen in ‘Osteria 4 Angeli’. Dit restaurant staat in reisgids Trotter en heeft een prachtig zicht op het kasteel. Het menu is in het Italiaans en de ober spreekt geen Engels. Op hoop van zegen dan maar! Ik ga voor pasta ‘gramingna’. Het blijkt een soort heel dikke gekronkelde volle spaghetti te zijn, met ajuin, (goed veel) knoflook en oesterzwammen. Lekker! Ik bestel nog een grote kom ‘insalata del Ducale’ (kropsla, tomaat, ajuin, groene olijven en tonijn). Ik betaal en geef een fooi. In Ferrara, een provinciestadje, krijg je grote, smaakvolle porties tegen een correcte prijs. In Venetië betaal je je blauw, maar kan je ook lekker eten als je de toeristische paden verlaat. In Venetië zijn ze ook zo onbeleefd om de fooi ineens mee op de rekening te zetten.

Ferrara 2016: pasta-gramingna, Osteria 4 Angeli.
Ferrara 2016: pasta-gramingna, Osteria 4 Angeli.

‘Castello Estense‘ is de topattractie van Ferrara en absoluut een omweg waard. Dit is top. Een schitterend, intact kasteel is dit, één van de mooiste van Italië, uit de 14e eeuw, met torens, stijlen hoge muren, een diepe gracht, ophaalbruggen, kantelen, kanonnen en kanonsballen, donkere kerkers (fortkasteel) maar er zijn ook een patio met appelsienboompjes en indrukwekkende marmeren wenteltrappen (paleiskasteel). Hét hoogtepunt zijn de zalen versierd met prachtige plafondfresco’s in de privévertrekken van Alfonso I, in de Kleine Speelzaal (fresco’s van de vier seizoenen) en in de (Grote) Speelzaal (fresco’s van alle (atletiek)sporten van toen). Je hoeft niet je nek te strekken om ze beter te zien, want er werden spiegels geplaatst.

Castello Estense (panoramafoto), Ferrara.
Ferrara 2016: Castello Estense (panoramafoto).
Ferrara 2016: Castello Estense (uitzicht).
Ferrara 2016: Castello Estense (uitzicht).
Ferrara 2016: De (Grote) Speelzaal, Castello Estense.
Ferrara 2016: De (Grote) Speelzaal, Castello Estense.

In het kasteel is het toeristische infopunt gevestigd waar je een handig stadsplannetje meekrijgt en info over tijdelijke tentoonstellingen en evenementen. Een bezoek aan het kasteel, nu een museum, leidt je langs vele vertrekken op het gelijkvloers (dienstlokalen), in de kelder (kerkers) en de eerste verdieping (officiële zalen en privé-vertrekken van de hertogen en hertoginnen). Niet alleen het kasteel is een attractie maar tijdens de tour krijg je ook twee tentoonstellingen voorgeschoteld (met uitstekende infoborden in Italiaans en Engels). De permanente expositie vertelt de geschiedenis van het kasteel en de Este’s en de geschiedenis van de stad Ferrara. De tijdelijke tentoonstelling ‘L’Arte per l’arte’, in de privévertrekken van de hertogen op het einde van de tour, toont meesterwerken van ‘De Gallerij van Moderne en Hedendaagse Kunst’ van het Palazzo Massari, met in het bijzonder aandacht voor de in 1896 in Ferrara geboren schilder ‘De Pisis’. Achter deze link vind je meer info over de kasteeltour en de permanente en tijdelijke tentoonstellingen.

Na tweeënhalf uur gespendeerd te hebben in het kasteel vind ik het welletjes. Volgende stop is La Cattedrale. Dit zou een prachtig hoofdportaal met een bas-reliëf van ‘Het Laatste Oordeel’ hebben, volgens m’n reisgids. Ik zeg “Dit zou…” want jammer genoeg staat de kathedraal volledig in de steigers tijdens m’n bezoek. Buiten het hoofdportaal was er geen geld meer over voor meer versieringen. De Este’s zaten nl. in geldnood omdat ze – om de macht te verwerven in Ferrara – de tolheffingsrechten op de rivier de Po verkocht hadden aan de Venetianen. Binnen in de kathedraal is het donker en er zijn overal netten gespannen. Ik veronderstel om neervallend steengruis op te vangen?

Ferrara 2016: La Cattedrale.
Ferrara 2016: La Cattedrale.

Terug buiten. Eerst zijn er enkele regendruppels, dan een regenbui, en dan een serieuze regenbui. Ik haal m’n paraplu boven. Ik wandel via Piazza Trento-Triëste (Zuidzijde van de kathedraal) en Via Giuseppe Mazzini (hier zijn heel veel kleurige paraplu’s opgehangen in de straat) tot ‘Casa Romei’ (dat dicht is en ik wilde bezoeken) en Palazzo Schifanoia. Hier schuil ik voor de regen. Het museum Schifanoia wordt momenteel gerenoveerd. Er zijn slechts twee zalen toegankelijk waaronder ‘Il Salone Dei Mesi’ of ‘De Zaal der Maanden’. De fresco’s zijn verdeeld in 12 kolommen (maanden) en 3 rijen: de bovenste rij heeft de mythologie als onderwerp, de middelste (smallere) rij toont de tekenen van de dierenriem, de onderste rij verhaalt het leven van Borso d’Este, een heerser van Ferrara in de 15e eeuw en opdrachtgever van deze fresco’s. Na de vlucht van de Este’s in 1597 naar Modena, bedekte de Paus deze fresco’s met kalk om elke herinnering aan de Este’s uit te wissen.

Ferrara 2016: Palazzo Schifanoia.
Ferrara 2016: Palazzo Schifanoia.

Om 18 uur is de bui min of meer over en ik maak nog een kleine stadswandeling. Eerst bezoek ik de Via delle Volte. Dit is de oudste straat van Ferrara: enerzijds ziet het er pittoresk uit met al die boogoverkappingen (13e en 14e eeuw) maar anderzijds staan er geen mooie gevels want het was het achterstraatje waar de dienstingangen van de voorname herenhuizen aan de hoofdstraat op uitkwamen. Tenslotte wandel ik door de wijk ten noorden van Castello Estense, beter gekend als de Erculische stadsuitbreiding. Deze wijk werd gebouwd in opdracht van Hertog Ercole I d’Este en startte in 1497 met de bouw van het Palazzo dei Diamanti en de plannen werden volledig gerealiseerd. De wijk staat vol prachtige paleizen en wordt gevormd door twee lanen (Corso Ercole I d’Este en Corso Biagio Rossetti / Corso Porta Mare), twee centrale assen die elkaar kruisen elkaar t.h.v. het Palazzo dei Diamanti. Dit centrale paleis heeft een voorgevel die versierd is met 8500 blokken marmer in diamantvorm. De diamant, symbool van kracht en zuiverheid, sierde het wapenschild van Ercole I.

Ferrara 2016: Via Delle Volte.
Ferrara 2016: Via Delle Volte.

De dag zit er op. Wat zal ik eten? Japans vandaag! Ik nestel mij bij Ristorante Giapponese ‘Asahi’. Weer heb ik zicht op het kasteel (beperkt deze keer). Dan volgt eventjes een moment van totale spraakverwarring: een Japanse serveerster die Italiaans spreekt met zwaar Japans accent en ik die amper vijf woorden Italiaans kan. Gelukkig volstaan die vijf woorden, en een menukaart met foto’s kan ook helpen… Ik bestel miso shiro soep en een sushi boot van nigiri, maki en veel sashimi (22 stuks in totaal) en een fles bruiswater. Ik vind het uitstekend. Ik drink nog een limoncello en bij de afrekening schelden ze mij die kwijt! Grazie mille! Alla prossima volta!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: