Skip to main content

Excursies vanuit Sevilla.

Intro – Vanuit Sevilla kan je excursies (met trein, bus of boot) maken naar o.a. Cadiz (oude havenstad), Jerez de la Frontera (bekend van Sherry en als bakermat van de Flamenco) of Parque Nacional de Doñana (een waterrijk natuurpark).

Cádiz - Historisch centrum.
Cádiz – Historisch centrum.

1. Excursies dichtbij Sevilla.

Italica – Net buiten het centrum van Sevilla ligt de archeologische opgraving van de Romeinse stad ‘Italica’, ‘Ruínas de Itálica’, de derde grootste stad van het Romeinse Rijk en de eerste Romeinse stad in Iberië, gesticht in 206 v.chr.  Praktisch: Adres is Avenida de Extremadura 2, Santiponce (Ten Noordwesten van Sevilla); alle dagen open behalve maandag van 9u tot 15u30; entree gratis.  Vanuit het centrum van Sevilla rijdt er een bus naartoe (Damas Transporte Interurbano, busnummer m-170a of m-170b, ma-za elke 30 min, zon elk uur, vertrek op Plaza de Armas) of je kan een taxi nemen (20-25 euro vanaf treinstation).

In de buurt kan je ook het Monasterio Isidoro del Campo bezoeken: vr-za 10u00-14u00, 17u30-20u30, zo 10u00-15u00; entree gratis.

Riviercruise – Maak een boottocht op Guadalquivir rivier met ‘Cruceros Torre del Oro’. Je kan je beperken tot een rondvaart van 1 uur in Sevilla zelf (frequentie 30 min, duur 1 uur, periode dagelijks 11-21u, vanaf 16€) of een dagtocht naar Sanlúcar de Barrameda (35 euro boot heen en bus terug, op zaterdag).

2. Cádiz.

Cádiz is een belangrijke havenstad in Spanje, gelegen op een schiereiland aan de Atlantische Spaanse kust, vlak voor de Straat van Gibraltar. Cádiz is gekend als de oudst gestichte, nog bestaande stad van West-Europa. Het werd gesticht door de Feniciërs in 1104 voor christus. Later kwamen de Carthagers, de Romeinen, de Visigoten, de Moren en tot slot de katholieke Spanjaarden. Toen Amerika werd ontdekt door Columbus, werd Cádiz onmetelijk rijk, omdat het de havenstad was waar alle goud, specerijen en vele goederen vanuit De Nieuwe Wereld Spanje en Europa binnenkwamen.

Belangrijke bezienswaardigheden en toeristische bezigheden in Cádiz zijn de barokke Kathedraal (gebouwd tussen 1722 en 1838), koopmanstorens (o.a. Torre Tavira: de hoogste, 45m, uit 1778), een wandeling door het oude stadscentrum (o.a. de wijk El Pópulo) met haar vele prachtige pleinen, of een wandeling over de dijk naar Castillo de San Sebastián, een tweede kasteel is Castillo de Santa Catalina, een bezoek aan het Museo de Cádiz (dat bestaat uit een archeologische, etnografische en Schone Kunsten sectie), of duik de stadsgeschiedenis is met de archeologische site van de oorspronkelijke Fenicische stad Gadir en het teatro Romano (uit de eerste eeuw voor Christus), of geniet van de plantenpracht in de Botanische tuin van Parque Genovés.

3. Sanlúcar de Barrameda.

Sanlúcar de Barrameda is een stadje aan de monding van de Guadalquivir rivier aan de Atlantische Oceaan. Het ligt aan de oostelijke rand van het Nationaal Park van Doñana en ligt in de sherry driehoek. Op zaterdag kan je een dagtocht maken naar Sanlúcar de Barrameda (Baia de Guía eindhalte, 39 euro heen met boot (8u30-14u00) en terug met bus (19u00-20u30)) vanuit Sevilla met Cruceros Torre del Oro. Sanlúcar de Barrameda kan je met openbare bussen vanuit Sevilla, Jerez en Cádiz bereiken (busmaatschappijen ‘Los Ammarillos’ en Linesur).

4. Jerez de la Frontera.

Jerez de la Frontera kan je vanuit Sevilla op een daguitstap bezoeken. Er is een goede treinverbinding tussen beide steden: er rijden een tiental treinen per dag. Maar Jerez is interessant genoeg om meerdere dagen te verblijven.

Zo kan je ‘Parque Nacional Coto de Doñana’ bezoeken (zie verder). Jerez vormt met El Puerto en Sanlúcar de sherrydriehoek. Jerez gaf zijn naam aan de drank ‘Sherry’. Een sherry degustatie in één van de grote bodegas van Sanlúcar of Jerez moet dus zeker op je reisprogramma staan. Jerez is de bakermat van de flamenco: in de peña’s van de stad kan je flamencoconcerten bijwonen (vnl. in ‘t weekend vanaf 22u).

Fiesta de La Vendimia in Jerez is een feest van 1 tot 17 september om het einde van de druivenoogst te vieren met flamencoconcerten, stierengevechten en een processie met de maagd, Nuestra Señora de La Merced.

5. Parque Nacional de Doñana.

Parque Nacional de Doñana is een water- en moerasrijk, enorm natuurgebied aan de Atlantische Oceaan aan de monding van rivier Guadalquivir en de thuis van vele trekvogels en zelfs de zeldzame Iberische Lynx. Het is een dagexcursie weg van Sevilla. Je kan het ook combineren in een meerdaagse uitstap met een bezoek aan Jerez de la Frontera (sherry degustatie, flamenco) en een boottocht op Guadalquivir rivier.

Als je een auto ter beschikking hebt, kan je de verplaatsing maken naar het bezoekerscentrum van El Acebuche dat je meer leert over dit natuurgebied en kan je ook een gegidste tocht met een terreinwagen boeken (duur 4 uur). Ook aan de westelijke zijde van Coto de Doñana ligt het slaperige plaatsje El Rocío dat eenmaal per jaar tot leven komt op tweede Pinksterdag dankzij een Katholiek feest waarop elk jaar ruim een miljoen pelgrims afkomen.

Aan de oostelijke zijde van het natuurgebied stroomt de Guadalquivir de Atlantische Oceaan in. Hier ligt het havenstadje Sanlúcar de Barrameda. Van hieruit kan het Doñana natuurgebied ook per boot bezocht worden. De ‘San Fernando’ vaart uit vanuit Baia de Guía, Sanlucar de Barrameda, om 10u of 17u van maandag tot zaterdag in juni tot september. Reserveren kan via info@visitasdonana.com of via tel. (0034) 956 36 38 13. De plaatsen op de boot zijn gegeerd, dus boek minstens een week van tevoren. Pik je kaarten op ten minste 30 minuten voor de afvaart op volgend adres: Fábrica De Hielo, Av. Bajo de Guía, S/N, 11540 Sanlúcar de Barrameda, Cádiz. De tickets kosten zo’n 20 euro. Alle info vind je op www.Visitasdonana.com.

6. Voorstel reisroute met publiek transport.

De eerste dag vaar je de Guadalquivir rivier af met Cruceros Torre del Oro vanuit Sevilla. Om 14 uur kom je aan in Sanlúcar de Barrameda. In dit plaatsje overnacht je en ga je ’s avonds naar een Sherry degustatie. De volgende ochtend pik je in Fábrica de Hielo je tickets op voor een tweede boottocht. Met ‘San Fernando’ bezoek je het natuurpark ‘Coto de Doñana’. Ongetwijfeld spot je veel watervogels en misschien wel een zeldzame lynx. In de namiddag neem je de bus van busmaatschappij ‘Los Ammarillos’ of ‘Linesur’ naar de havenstad Cádiz voor 2 dagen siteseeing en daarna neem je de trein naar het stadje Jerez. In Jerez kan je nog eens in de sherry vliegen of zou je een authentiek flamenco concert kunnen bijwonen. De vijfde dag reis je terug met de trein naar Sevilla.

Outro : reisverslag.

Dit artikel is een excerpt uit een vers gemaakt reisverslag over mijn reis naar Andalusië in 2017.  Het verslag is geüpdatet naar 2021.  Gratis hier te downloaden of in de banner rechts.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: