Skip to main content

El Chorro Kloof: ‘El Caminito del Rey’

El Chorro kloof 2017: Desfiladero de Gaitanejos.
El Chorro kloof 2017: Desfiladero de Gaitanejos.

Intro

Teaser – El Chorro is de naam van een natuurgebied nabij kuststad Málaga (in Andalusië, Spanje) en van een rivier en een kloof, ‘La Garganta Del Chorro’. Door de El Chorro kloof loopt een aangelegd pad, ‘El Caminito del Rey’ of het koningspad, van 8 km lengte, deels langs de verticale wanden van de kloof (die toe 400 m hoog zijn), wat adembenemende en spectaculaire zichtjes oplevert. Het pad was in slechte staat en daardoor erg berucht bij en enkel voor waaghalzen die hun leven beu waren. Maar recentelijk werd het vernieuwd en sinds maart 2015 is het toegankelijk voor het brede publiek. Deze spectaculaire wandeling is in het bereik van iedereen met een beetje conditie en mobiliteit en geen angst voor hoogtes. Een aanrader. Moet je eens doen! Interesse in de ganse Andalusië reis die ik in september 2017 heb ondernomen? Klik dan hier.

El Chorro kloof 2017
El Chorro kloof 2017

Geschiedenis ‘El Caminito del Rey’

‘El Caminito del Rey’ of ‘Het Koningspad’ was een 3 km lang pad van beton en stalen steunstaven, aangelegd begin vorige eeuw (1905) en ingehuldigd en ingelopen in 1921 door koning Alfonso XIII (vandaar de naam). Dit pad werd gebruikt door de werknemers van de waterkrachtcentrale die toen gebouwd werd. De hydro-elektrotechniekers maakten handig gebruik van het grote niveauverschil tussen boven- en benedenmeer. Hydro-elektrische energie was een erg vernieuwende manier van elektriciteitsproductie in die tijd. Na de tweede Wereldoorlog geraakte het pad in verval. Er vielen enkele doden te betreuren en in 1992 werd het pad gesloten. Maar onder waaghalzen en durfallen bleef dit traject (‘Het meest dodelijke pad ter wereld’) populair en clandestien bleven zij dit traject afleggen op eigen risico. In 1999, 2000 en 2010 vielen er enkele doden. Tot de overheid van Málaga besliste het ganse traject grondig te renoveren en het als toeristische attractie open te stellen voor het grote publiek. Sinds maart 2015 kan je dit traject terug veilig bewandelen en van de prachtige natuur genieten.

El Chorro kloof 2017
El Chorro kloof 2017

Tijdens de ‘El Caminito del Rey’ wandeling van 2.9km, passeer je twee kloven met tussenin een vallei. Dit is het meest pittoreske en spectaculaire deel van de ganse wandeling. De kloven werden uitgesleten door Rio Guadalhorce en Rio Gaitanejo. De eerste kloof is ‘Desfiladero de Gaitanejos’. Hier wandel je over een pad van houten planken en afgemaakt met staalkabel, 45-50m boven de rivier. Dan volgt een zandpad van 1.5 km door de vallei ‘Valle del Hoyo’ met het huisje ‘Cortijo del Hoyo’. De tweede kloof of ‘Desfiladero de los Gaitanes’ is korter, met een wandelpad (weer houten planken en staalkabels als reling) dat nu 100-105m hoog boven de rivier loopt, tegen de verticale kloofwand aan. Dit laatste deel is het meest spectaculaire waarbij je de kloof kruist over een hangbrug, halverwege opgehangen tussen de kloofwanden die tot 400m hoog zijn. De suspensionbridge hangt t.h.v. ‘Balconcillo de los Gaitanes’.

Praktisch

Transport – Het bezoek aan El Caminito del Rey met trein en bus is uitstekend te doen (en is een goed alternatief voor de auto). Je kan best de ochtendtrein nemen vanuit Ronda of Málaga en halverwege deze spoorlijn ligt El Chorro. Boek toegangstickets met een tijdslot rond 13 uur, leg de route af, en neem rond vijf-zes uur de trein terug.

El Chorro kloof 2017: de oude en de nieuwe El Caminito del Rey.
El Chorro kloof 2017: de oude en de nieuwe El Caminito del Rey.

De officiële website is zeer grondig en informatie, top kortom. Alles wat je moet weten voor een bezoek aan de kloof en ook voor de aanschaf van tickets, kan je terecht op deze website. El Caminito del Rey is erg populair, dus schaf je tickets zo’n maand vooraf aan. Bij slechte weersomstandigheden (windsnelheden boven de 35 km/u of hevige regenval) wordt het pad gesloten. Tickets krijg je niet terugbetaald. Check de website de dag van vertrek.

El Chorro Kloof 2017: Desfiladero de los Gaitanes.
El Chorro Kloof 2017: Desfiladero de los Gaitanes.

Wat heb je nodig voor El Chorro? Treinticket Malaga-El Chorro, inkomticket El Chorro (incl bus), ID-kaart, kredietkaart waarmee je inkom ticket betaald hebt, voldoende drank en eten, bescherming tegen de zon en tegen de regen (check het weerbericht), een petzel voor de donkere tunnel die je door moet en als schoeisel stevige stapschoenen. Hoge hakken of teenslippers zijn verboden.

Tijdschema

Als je met de trein gaat, boek dan tickets voor El Chorro kloof kort na het middaguur (12u30-13u00). Want er rijden slechts drie treinen per dag op het traject Málaga – El Chorro – Ronda. Neem de MD trein van ongeveer tien uur met eindbestemming Ronda en als vijfde halte El Chorro. Deze doet er drie kwartier over. Dan neem je de bus van de organisatie (deze staat te wachten) (of M-347 lokaal vervoer) naar het startpunt van het traject in Ardales aan El Kiosko Restaurante. Hier kan je naar het toilet en nog wat drank of eten inslaan. Tijdens de wandeling kan dit niet meer. Vanaf dit punt wandel je terug naar het treinstation langs de rivier en door de El Chorro kloof: dit traject is zo’n 8 km lang.

 
El Chorro Kloof 2017: Welke soort gier is dit?
El Chorro Kloof 2017: Welke soort gier is dit?

Vanaf dit punt start de wandeling van 7.7 km terug naar El Chorro dorp en station, grotendeels dalend langs een goed begaanbaar pad eerst langs de rivier (2-3 km), dan langs het koningspad (3 km) en tenslotte naar El Chorro dorp (2 km). Iedereen met een gemiddelde fitness kan dit traject makkelijk aan. Mensen met zeer ernstige hoogtevrees kunnen beter niet starten. Ikzelf heb lichte hoogtevrees en voelde mij totaal op m’n gemak het ganse traject.

El Chorro Kloof 2017: Zicht vanop de Suspension Bridge.
El Chorro Kloof 2017: Zicht vanop de Suspension Bridge.

Eerst wandel je 2-3 km langs de rivier tot het eerste controlepunt. Hier wordt je toegangsticket gescand: hou dit ticket de ganse wandeling bij je, tot je het tweede controlepunt bent gepasseerd. Er staat een tijdslot op het ticket waarbij je op een bepaald uur aan het eerste controlepunt moet zijn. Hier wordt naar gekeken door de organisatie: te vroeg of te laat binnengaan wordt niet geaccepteerd. Wees dus op tijd! Met de trein vanuit Málaga, bus en het stuk te voet, kom je hier aan rond 12u-12u30. Boek dus tickets rond 12u30-13u00. Hier krijg je ook een veiligheidshelm en oortjes (indien je een gegidste wandeling geboekt hebt).

El Chorro Kloof 2017: Desfiladero de los Gaitanes.
El Chorro Kloof 2017: Desfiladero de los Gaitanes.

Dan volgt de eens beruchte ‘El Caminito del Rey’ die 2.9km lang is tot het tweede controlepunt (teruggave helm en oortjes) (rond 15 uur) en dan nog 2km tot het het dorpje El Chorro met het station. Om 15u en 18u (ongeveer) is er een trein terug naar Málaga.

Uit Eten

Als je het tijdslot van 1 uur boekt, ben je te laat terug in El Chorro voor de trein van drie uur naar Málaga. In El Chorro hebben wij nog rustig geluncht/gedineerd alvorens de trein van zes uur terug te nemen naar Málaga. ‘La Garganta, tu balcón al Caminito del Rey’ is het beste (en zowat het enige) restaurant van El Chorro dorp. De gazpacho is hier uitstekend. De spaghetti Bolognese was een erg grote portie maar de pasta was te hard en de saus was flauw van smaak. De rekening was schappelijk. Zeker niet het beste restaurant dat we tijdens deze reis bezocht hebben. Maar je komt hier ook niet voor het eten maar voor de El Chorro wandeling en die zal ik mij nog lang blijven herinneren. Wanneer vertrek jij?

El Chorro 2017: La Garganta Restaurante.
El Chorro 2017: La Garganta Restaurante.
El Chorro 2017: La Garganta Restaurante - Gazpacho.
El Chorro 2017: La Garganta Restaurante – Gazpacho.

One thought to “El Chorro Kloof: ‘El Caminito del Rey’”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: