Skip to main content

Een tip: 500 jaar Kathedraal van Antwerpen – Vieren en Klimmen.

Antwerpen 2018: Kathedraaltoren van Antwerpen in de winter.
Antwerpen 2018: Kathedraaltoren van Antwerpen in de winter.

Intro

Bijna twee eeuwen duurde het om de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen, gewijd aan de Maagd Maria, te bouwen, meer bepaald van 1352 tot 1521. 500 jaar geleden werden de bouwwerkzaamheden aan de kathedraal van Antwerpen afgerond. Inderdaad in 1518 was de kathedraaltoren af en werd de weerhaan op de top geplaatst. Er waren toen festiviteiten en nu, 500 jaar later, wil de stad met al haar inwoners en mensen ver daarbuiten deze verjaardag herdenken en de Onze-Lieve-Vrouwetoren in de schijnwerpers zetten. Kom mee vieren op zaterdag 1 september. En in feestjes bouwen, daar zijn Antwerpenaars goed in.

Feestprogramma

Wat staat er op haar feestdag, zaterdag 1 september, op het programma? Om 17 uur op de Grote Markt, trakteert het stadsbestuur met drie mega-taarten (o.a. een chocolade kathedraaltoren) van de Antwerpse banketbakkers. Ondertussen is er in de kathedraal een misviering aan de gang. Tussen zes en acht zwaaien de poorten van de kathedraal open: luister naar het beiaardspel van de stadsbeiaardier en bezoek de expositie #onzetoren500 (zie verder in dit artikel). Om 21 uur treedt voor het eerst het nieuwe lichtplan van de kathedraal en haar omgeving in werking. Sfeer verzekerd! De stekker wordt hoogst persoonlijk in het stopcontact gestoken door Burgemeester Bart de Wever. Het Antwerpse Theater TOL zal feeëriek muziektheater brengen met muzikanten, dansers en acteurs, een lucht- & lichtspektakel met geweldige muziek en prachtige kostuums en met als decor en inspiratiebron de 500 jaar oude Dame. Antwerps Stadstroubadour Tourist LeMC mag het feestje afsluiten: hij brengt zijn grootste hits en hulde aan onze Toren.

Maak kans op een beklimming van de kathedraaltoren

Dit seizoen (april tot september) zijn alle plaatsen voor een beklimming van de toren met gids en bezoek aan het Vleeshuis / instrumentenmuseum reeds ingenomen. De plekken zijn zeer gegeerd… Misschien kan je volgend jaar je geluk proberen. Of… Er zijn twee wedstrijden gaande op dit moment -n.a.v. de 500ste verjaardag van de kathedraaltoren- die voor de winnaars een gratis beklimming van de toren beloven.

Ten eerste organiseert de expo #onzetoren500 -een expo in de kathedraal van 17 augustus tot 3 september over de geschiedenis van kathedraal, toren en beiaard- een fotowedstrijd. Stuur je meest originele foto van de kathedraaltoren naar onzetoren500@stad.antwerpen.be of post de foto op instagram met de hashtag #onzetoren500 vóór 22 augustus. De winnaars krijgen met hun foto een plaatsje in de expo en kunnen de toren beklimmen op 1 september (de dag van de torenviering) om 14 uur.

Ten tweede speelt de kathedraalbeiaardier op maandag 27 augustus tijdens het laatste beiaardconcert van deze zomer verzoeknummers. De beiaard in de kathedraal wordt daarmee dus eventjes ‘de hoogste jukebox van ‘t stad’. Je favorieten kan je kiezen uit een lijst op de website van het Vleeshuis.  Als je een keuze gemaakt hebt uit de lijst met liedjes (in de genres klassiek, pop, wereldmuziek, Antwerpse liedjes, Filmmuziek en beiaardmuziek) of een eigen verzoeknummer hebt ingediend, en als je dan je emailadres achterlaat en op de ‘submit’ knop drukt, wordt je misschien uitgeloot voor een torenbeklimming op zaterdag 6 oktober om 14 uur. Verzoeknummers indienen kan tot 20 augustus. De twaalf populairste nummers worden gespeeld op die laatste maandagavond van augustus.

Voor alle info…

…surf naar de websites www.onzetoren500.be (over de viering van 500 jaar Kathedraaltoren en de fotowedstrijd #onzetoren500), wikipedia (over feiten en cijfers), www.antwerpenmorgen.be (over lichtplan Antwerpen), of museum vleeshuis (over een beklimming van de toren met gids).

Outro

Nog enkele weetjes over ‘onze toren’ voor je haar met een bezoekje gaat verblijden. De toren meet 124,925 m (en geen 123 m zoals veel mensen abusievelijk denken). De bouw van de toren werd gefinancierd door het stadsbestuur en de toren fungeerde als het belfort van Antwerpen. Tot op vandaag is de kathedraaltoren eigendom van de stad en niet van het kerkbestuur. De toren werd gebouwd in laatgotiek stijl, ook wel flamboyante gotiek genoemd. Een flamboyante toren… da’s de nagel op de kop! Zwierig, extravagant, schitterend. Synoniemen genoeg voor onze toren!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: