Skip to main content

Een avondje Flamenco in Palau de les Arts Reina Sofia in Valencia : ‘Carmen’ door Saura en Gades.

Intro

Het wordt een beetje traditie dat ik een (klassiek) concert probeer mee te pikken tijdens een citytrip of langere reis. Valéncia heeft dankzij Santiago Calatrava een prachtig operagebouw gekregen: het Palau des Arts Reina Sofia. Daar móet ik dus naartoe! Op vrijdag 23 februari 2018 is het flamenco avond in het Palau de les Arts en wij zijn er bij!

Valencia 2018: Palau des Arts Reina Sofia.
Valencia 2018: Palau des Arts Reina Sofia.

19:30-22:05 Palau de les Arts Reina Sofia. De nacht is gevallen. De stad van Calatrava wordt nu verlicht. Mooi! Op de vierde en hoogste verdieping moeten we zijn, waar de tickets slechts 20€ kosten. Het personeel is in’t zwart en draagt een cape. Het publiek is vooral vrouwelijk. Reden: ‘Carmen’, flamencodans en -muziek in een regie van Antonio Gades (1936-2004) en Carlos Saura (°1932) met muziek van Gades, Solera, Freire, Bizet,…

Klik op de rode ‘Lees Meer’ knop voor het ganse verhaal.  Klik hier voor info over bijgewoonde concerten tijdens eerdere reizen.

De geschiedenis van ‘Carmen’: achtergrond, synopsis en personages.

Achtergrond – Het oorspronkelijke verhaal werd geschreven door Prosper Mérimée in 1845, waarna verschillende adaptaties volgden waaronder de beroemde opera van Georges Bizet en een Spaanstalige film in flamenco stijl uit 1983 van Carlos Saura (regie, choreografie, tekst) en Antonio Gades (choreografie, tekst, hoofdrol) en Paco de Lucia (hoofdrol, muziek) en Laura del Sol (hoofdrol Carmen). De flamencodansvoorstelling van vanavond in Sala Principal, Palau des Arts, is ook van hun hand.

De verhaalkern is in het origineel en de verschillende adaptaties hetzelfde: een tragisch liefdesverhaal gesitueerd in Spanje met dodelijke afloop. Carmen, een Romani zigeunster en sigarenrolster in Sevilla, is getrouwd (Marido) maar is ontrouw en heeft twee mannelijke aanbidders, een stierenvechter (Torero) en een soldaat (Don José) die van haar houdt. Het liefdesverhaal eindigt op een passionele moord: Carmen wordt doodgestoken door Don José.

Valencia 2018: Palau des Arts Reina Sofia - De grote inkomhal.
Valencia 2018: Palau des Arts Reina Sofia – De grote inkomhal.

Regie, Muziek en performers:

– Choreografie en regie: Antonio Gades en Carlos Saura.
– Muziek: Gades, Solera, Freire, Bizet (Carmen), Penella (El Gato Montés), Ortega Heredia / Garcia Lorca (Verde que te quiero verde). Productie van de Stichting Antonio Gades (Fundación Antonio Gades).
– Hoofdrolspelers: Esmeralda Manzanas (Carmen), José Huertas (Don José) (artista invitat), Jairo Rodríguez (Torero) en Miguel Ángel Rojas (Marido).
– Daarnaast vele dansers (6) en danseressen (9).
– Zang : María Carmona, Manuel Palacín en Enrique Bermúdez.
– Gitaristen: Antonio Solera en Ramón Jiménez.

Mijn beleving van de avond

Wat vond ik van het operapaleis, de flamenco en de uitvoering, en wat vond het publiek ervan?

Over Palau des Arts – Dit is het mooiste/speciaalste gebouw van ‘de stad van kunsten en wetenschap’, maar de inrichting is erg strak en minimalistisch. Geef mij dan maar de Bourla Schouwburg, ook al is die afgeleefd en oud. De stoeltjes zijn wel uitstekend (da’s niet zo in de Bourla Schouwburg). Wij zaten op de vierde verdieping centraal op de eerste rij, en daar wordt het zicht wat belemmerd door een zwarte horizontale veiligheidsstang.

Valencia 2018: Palau Des Arts Reina Sofia - Zicht op het podium vanaf het vierde balkon.
Valencia 2018: Palau Des Arts Reina Sofia – Zicht op het podium vanaf het vierde balkon.

Over ‘Carmen’ – Vooraf dacht ik ballet te zullen te zien krijgen maar het bleek een grote dans- en muziekproductie in Flamencostijl te zijn. Natuurlijk! We zitten in Spanje. De enscenering is minimaal: een groot podium wordt volledig ingenomen door de vier hoofdrolspelers en de vele dansers waarbij de plekken waar de actie gebeurd belicht worden met lichtende vlakken. Soms dansen alle dansers samen: synchroon en in een strak ritme. Soms staan enkel Carmen en een verleider centraal, met de andere dansers er in een halve cirkel omheen. De hoofdrolspelers dansen fantastisch en met gemak en doen de ritmes en dansbewegingen heel simpel lijken, vooral Carmen en don José. Het gitaarspel is uitmuntend. De muziek is uitstekend met verschillende bekende deuntjes die ik niet meteen bij naam kan noemen. De zang is erg doorleefd en dramatisch.

Het verhaal is niet zo goed te volgen: Spaans spreek ik niet, geen boventiteling, vnl. dans, geen opzoekingen gedaan op Google. De kern van het verhaal is dat twee mannen dingen naar de gunsten en liefde van Carmen -een knappe, begeerlijke, jonge vrouw- terwijl ze getrouwd is! Er zijn verschillende verleidingspogingen en confrontaties met de echtgenoot en de rivalen: o.a. de torero die vecht tegen de twee andere ‘stieren’. In de finale wordt Carmen doodgestoken door Don José. Drama!

Het Publiek? Het publiek is dolenthousiast. Staande ovatie. Veel gejuich en handengeklap. Vooral de zangeres en Carmen en Don José krijgen veel bijval. Ze doen verschillende bisrondjes (dans).

Valencia 2018: Carmen en Don José nemen het applaus in ontvangst.
Valencia 2018: Carmen en Don José nemen het applaus in ontvangst.

Mijn mening? De beste flamenco die ik ooit gezien heb, beter dan in deSingel of in Andalusië: even doorleefd, bekendere melodieën, beter gitaarspel, dansers/solisten hadden uitstekend ritmegevoel en hebben soepel en met panache gedanst, megagrote productie, prachtige setting in Palau des Arts van Calatrava.

Een concert bijwonen in Palau des Arts in Valéncia? Ook eens doen, zou ik zeggen!  Het zal ongetwijfeld een memorabele avond worden.

One thought to “Een avondje Flamenco in Palau de les Arts Reina Sofia in Valencia : ‘Carmen’ door Saura en Gades.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: