Skip to main content

Drie kerkelijke buren van Plaza de Armas in Cusco

Op dag 27 van onze Peru, Chili & Bolivië reis, bezoeken we op het Plaza de Armas, het centrale hoofdplein van Cusco, drie kerken die naast en aan elkaar gebouwd zijn: eerst Iglesia de Jesús Maria of Iglesia de La Sagrada Familia (1733), daarna La Catedral, en tenslotte Iglesia del Triunfo (1536).  Hier volgt een bespreking van deze drie kerken, gebaseerd op eigen indrukken en op de uitstekende audiogids die je dankzij de ‘boleto religioso’ gratis meekrijgt: ‘De drie kerkelijke buren van Plaza de Armas in Cusco’.  Voor het volledige reisverslag van Cusco (dag 27-28), klik hier, en voor de ganse Peru, Chili & Bolivia reis, klik hier.

3 kerken, Plaza de Armas, Cusco, Peru.
Peru Chili Bolivia 2016: 3 kerken, Plaza de Armas, Cusco.

Iglesia de Jesús Maria of Iglesia de La Sagrada Familia

Deze kerk uit 1733 heeft als hoofdkleuren wit en goud (door het overdadig gebruik van bladgoud in de portalen). Ook opvallend is het gebruik van zeer veel spiegels, onder meer in een portaal met een prachtige Jezus figuur die gebukt gaat onder het kruis en in een portaal met een wondermooie Maria met blauwe jurk. Jammer dat ik daar geen foto’s van heb! Want foto’s nemen is niet toegelaten.

La Catedral

De kathedraal is opgebouwd uit een centraal schip met twee zijbeuken en ook nog vele kapellen die erbij zijn aangebouwd. De kathedraal wordt ondersteund door dikke pilaren van zwarte steen terwijl het plafond wit gekalkt is met zwarte stenen bogen. Ze wordt mooi helder verlicht door kunstlicht en het weinige natuurlijk licht dat door de kleine ramen schijnt. Er zijn geen glasramen.

De kathedraal is zwaar opgesmukt met schilderijen van vloer tot plafond, met muurschilderingen vlak onder het plafond, met vele kapellen, nissen en portalen die overdadig met bladgoud versierd zijn en die aangeklede beelden van Patroonheiligen bevatten die aanbeden en aanroepen worden voor specifieke wensen en verlangens door de lokale bevolking, met een schitterend koor (vooraan, met prachtig, gedetailleerd houtsnijwerk door Martín de Torres uit 1663) en een mooi hoogaltaar (oorspronkelijk ook van Torres).

Een typisch portaal bestaat uit schilderijen en beelden van patroonheiligen, gescheiden door spiraalkolommen, soms drie of vier lagen hoog en drie kolommen breed, met centraal vaak een groot beeld van de belangrijkste Heilige die aanbeden wordt. Zo is de meest aanbeden patroonheilige van Cusco, Taytacha of El Negro, een zwart Christusbeeld, patroonheilige voor aardbevingen. Er wordt altijd overvloedig veel bladgoud gebruikt, ook veel verse bloemen, de heiligenbeelden zijn mooi aangekleed, de fronten zijn open, enz.

Een van de beroemdste schilderijen in de kathedraal is ‘Het Laatste Oordeel’ van Quecha artiest Marcos Zapata die Jezus en de 12 apostelen afbeeldt terwijl ze zich te goed doen aan cavia (‘cuy’). De cuy ligt op een schaal in het midden van de tafel en centraal op het schilderij.

In de Sacristie zijn portretten opgehangen van alle bisschoppen van Cusco. Ook zie je hier opvallend, prachtig gedetailleerde, houtgesneden kasten.

Iglesia del Triunfo

Iglesia del Triunfo, is Cusco’s oudste kerk (1563) en werd gebouwd op de fundamenten van het Wasi Inca paleis. Hier is de integratie / versmelting begonnen van de twee culturen, die van de kolonisten en van de inheemse bevolking. Het is de kleinste kerk van de drie. Ook hier zijn weer veel portalen met veel bladgoud, portretten, en aangeklede beelden. Hoofdkleuren van de kerk zijn licht bruingrijs en wit.

Het veroveringskruis, het eerste kruis dat vanuit Europa naar Zuid-Amerika gebracht werd en het eerste katholieke symbool van de Inca’s werd, werd door Bisschop Valverde gebruikt bij grootse missen waar hij trachtte de lokale bevolking te bekeren tot het katholicisme, onder het goedkeurend oog van Francisco Pizarro, de conquistador van Spanje.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: