Skip to main content

De Italiaanse keuken: Venetië culinair.

Venetië staat voor romantiek, kunst, water, gondels, historiek en pure schoonheid. Ik was meteen verkocht. Maar is Venetië culinair ook een topper?  De dogenstad in de lagune staat bekend als een culinaire toeristenval met dure maaltijden van slechte kwaliteit.  Dat is waar als je restaurants opzoekt in de buurt van de toeristische hoogtepunten of in de hoofdstraten. Maar als je wat verder kijkt, en wat straatjes inslaat waar de gemiddelde toerist niet komt, dan stuit je op restaurants die authentieke, smaakvolle, niet al te dure, kwaliteitsvolle, Venetiaanse keuken serveren.  De Italiaanse keuken op z’n best en slechtst dus.  In dit artikel serveer ik de beste bar, de beste pasta, de beste pizza (en ook nog een culinaire tegenvaller) tijdens m’n reis naar Venetië begin september 2016. En als uitsmijter de klassieker van Bologna. Voor het volledige reisverhaal verwijs ik door naar de teaser over ‘Noordoost-Italië: Venetië, Ferrara & Bologna’ en het groot reisverslag.

Bologna 2016: Parmigiano Reggiano, Ristorante Dal Biassanot, Bologna, Italië.
Parmigiano Reggiano


Beste bar

Het San Marcoplein is de bekendste en meest toeristische en drukste spot van gans Venetië. Hier zijn verschillende bars en restaurants gevestigd. Locatie komt met een prijskaartje. Op San Marco plein zijn de prijzen in restaurants en bars het hoogst van de ganse stad die al bekend staat als duur.

Ik heb mij op een terrasje van ‘Toto Bar’ (tegenover het bekende café Florian) gezet met zicht op de San Marco Basiliek. Tweeënhalf uur ben ik hier blijven zitten, en heb genoten van de mooie setting en de bedrijvigheid gade geslaan en gekeken hoe langzaamaan de (dagjes)toeristen vertrokken en de rust over het plein neerdaalde en de zon onderging.

Bar Toto, San Marco Plein, Venezië.
Venezië 2016: Bar Toto, San Marco Plein.

Ik bestelde een versgeperst fruitsapje (citroen) (Spremuta limone) voor 11,5 euro en een ijscréme ‘Gianduiotto’ met chocolade-ijs, nootjes, slagroom en twee koekjes voor 15 euro. Erg duur dus! Het versgeperst citroensap wordt puur geserveerd met een glas water en kan je dus naar eigen believen aanlengen. Het was 500 ml schat ik. En het smaakte vers, echt goed. Het ijsje was ook zeer lekker.

Twijfelgeval: toeristenval of niet? – Zoals gezegd het uitzicht was prachtig, drank en ijsje waren zeer lekker en er speelde een bandje klassieke muziek. Dus misschien was het zijn geld dan toch waard? De rekening blijft toch verschieten: 31.63 euro, servizio includo. Jawadde.

Beste Pasta

Tijdens de Venetië vierdaagse heb ik twee keer erg lekker pasta gegeten. Ten eerste ben ik vlakbij Ca’ d’Oro, in een achterafstraatje, uit gaan eten bij Al Fontego dei Pescatori. Ik bestelde ‘linguini con scogli e porcini’ (linguini met zeevruchten en porcini paddenstoelen) als primo piatto, en ‘Fritti calamari con fritti verdure’ (gefrituurde calamares ringen met gefrituurde groenten) als secondo piatto, en een glas Prosecco wijn en fles bruiswater. Ik vond het zeer lekker, veel smaak hebben en absoluut vers. Je kon er rustig zitten in de tuin. Een aanrader! Prijs voor mijn menu: 38 euro.

Bologna - Mercato del Erbe: Ingrediënten voor een heerlijke maaltijd.
Bologna – Mercato del Erbe: Ingrediënten voor een heerlijke maaltijd.

Ten tweede heb ik zondagavond na de Historische Regatta gedineerd bij Osteria Mocenigo, dat weer in een zeer rustige straat gelegen was, niet ver van Campo San Stae. Als voorgerecht koos ik avocado met garnalen en als primo piatto nam ik spaghetti met cuttle fish in zwarte saus (‘spaghetti al nero’). Deze saus ziet zwart omdat ze gemaakt wordt met de inkt van de inktvis! Een inktdonkerkleurige specialiteit van Venetië. Mijn servet kleurde zwart van de inkt toen ik mijn mond afveegde. Beide gerechten waren heerlijk van smaak, simpel maar goed bereid. Vooral de avocado met garnalen wist ik te smaken. Ze hadden hier ook een tiental ‘dolces’. Ik nam de tiramisu (‘trek me er bovenop’) en deze was uitstekend. Als drinken heb ik een fles bruiswater en een halve liter witte wijn genomen. Veel drank, maar ‘t was dan ook een warme dag. Voor veertig euro heb ik hier zeer smakelijk gegeten en gedronken.

Beste pizza

Ik at slechts eenmaal pizza deze reis, dus dat is meteen de ‘beste pizza’. De pizza, een pizza cappriccioso (met tomaat, mozzarella, ham, champignons en artisjokken), was echt wel heel lekker. Dat was bij Ristorante-Bar-Pizzeria Al Theatro in Venetië (met zicht op Teatro La Fenice). Pizza plus fles spuitwater en een halve fles Chardonnay, kostte mij 31 euro. De uitstekende wifi kreeg ik er gratis bovenop.

Tegenvaller

In Strada Nova, de straat van het hostel, lunchte ik bij Ristorante-Pizzeria Pasqualigo. Strada Nova is een hoofdstraat met een constante stroom van toeristen op weg tussen treinstation Santa Lucia en de Rialtobrug. Ik bestelde risotto con pescatore en lemon soda. De risotto smaakte flauw, de citroenfanta was gigantisch (1 liter!), en de rekening was ook hoog (bijna 29 euro!). Dat het niet zo lekker zou zijn en de rekening hoog, daar vreesde ik op voorhand een beetje voor (omdat het restaurant langs een hoofdbaan gelegen was) en kwam uit. Dan ben ik aan het eind van deze geweldige citytrip naar Venetië toch nog in een culinaire toeristenval gelopen!

Outro: me-mo-ra-be-le ‘tagliatelle al ragù’ in Bologna

Maar geen erg, na de citytrip naar Venetië, volgden nog de steden Ferrara en Bologna. Bologna staat bekend als ‘La Grassa’ (De Vette) en in deze stad serveren ze het beste eten van gans Italië. Dat zeg ík niet maar de Italianen zelf. In Bologna zou ik dan ook de beste ‘Spaghetti Bolognese’ ooit van m’n ganse leven eten. Ben je curieus naar dit verhaal? Download dan het grote reisverslag ‘Reisboei-Venetië-Ferrara-Bologna-2016-Reisverslag’ of check dit artikel op reisboei.be.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: