Skip to main content

‘David Bowie is…’: Expo in Groningermuseum, Groningen

Op zaterdag 20 februari, bezoeken we de zeer populaire expo ‘David Bowie is…’, over het leven en de carrière van David Bowie, in het Groningermuseum in Groningen. Wegens de sterk toegenomen belangstelling voor deze expo na het overlijden van de zanger, werd beslist de tentoonstelling te verlengen tot zondag 10 april 2016. Tickets kan je best op voorhand reserveren op http://www.groningermuseum.nl/tentoonstelling/david-bowie. Ons tijdslot is van 19 tot 20 uur en we zullen tot sluitingstijd (22 uur op zaterdag) geboeid rondlopen op deze Bowie Expo. Binnen na de inkom moeten we tien minuten wachten in de rij waarna we gratis een (sensor gevoelige) koptelefoon meekrijgen die Bowie’s muziek, videofragmenten, interviews, filmfragmenten, enz. automatisch afspeelt telkens je een nieuwe zaal betreedt, expo item of TV scherm nadert (vandaar de sensor!).

David Bowie's ogen - alter-ego Aladdin Sane
David Bowie’s alter-ego Aladdin Sane

‘David Bowie is…’ gaat over de muzikant en songschrijver, het stijl-icoon, de performer, de kunstenaar, de acteur, de videokunstenaar, de schilder, kortom, de totaalartiest die David Bowie was. Hij laat zien, dat wie je ook wil worden of zijn in het leven, dat je daarin kan slagen als je er maar voor gaat en Bowie bewijst het, met elke personage wissel, keer op keer.

De tentoonstelling start met de beginjaren, opgroeien in Brixton met z’n ouders en halfbroer, en de eerste jaren als muzikant waarin hij in zeven muziekbandjes speelt tot hij als solo artiest zijn eerste grote succes behaald met Space Oddity dat gereleased wordt in juli 1969 (en daarna nog eens in 1975) op het moment van de eerste maanlanding en waarin hij het personage/astronaut Mayor Tom opvoert.

David Bowie creëert tijdens zijn muziekcarrière vele personages en alter-ego’s zoals Aladdin Sane, The Thin White Duke, enz maar zijn beroemdste rol is die van Ziggy Stardust, de rock’n’roll held uit zijn drie albums van beginjaren ’70 met ‘Ziggy Stardust and The Spiders From Mars’ als meest iconische album. Dit album bevat hits als Starman, Ziggy Stardust, Suffragette City, Rock ‘n’ Roll Suicide, enz.

David Bowie is supercreatief en haalt zijn inspiratie van overal, uit de vele musea in gans Europa die hij bezoekt, uit de vele boeken die hij leest, uit gesprekken met mensen van allerlei slag, uit muziek van alle mogelijke genres die hij gretig absorbeert, uit de vele films die hij bekijkt, uit kunst, uit mode, enz. Hij destilleert/filtert hieruit zeer gericht wat hij kan gebruiken en maakt daarmee verbazingwekkende muziek die vele miljoenen mensen kan begeesteren. Als hij muziek maakt, wil hij controle hebben over het ganse creatieve proces van schrijven van de teksten en muziek, en inzingen en spelen, over platenhoesontwerp, over kostuums, haar en make-up, over het stage design, de optredens, muzikanten, tot zelfs de merchandising. Hij selecteert zelf de mensen, van beginnende talenten tot ervaren rotten. En hij laat zich niet onder druk zetten door z’n platenmaatschappij.

De tentoonstelling belicht vervolgens Bowie’s fascinatie voor de ruimte (songs als Space Oddity, Starman, Life from Mars,…, acteursrollen in sciencefiction films).

Er is een zaal over zijn acteercarrière met filmfragmenten uit verscheidene van de films waarin hij acteert. Zelf heb ik ooit ‘The Prestige’, een film van Christopher Nolan uit 2006 met Christian Bale en Hugh Jackman in de hoofdrollen, gezien in de cinema waarin hij op geweldige wijze het personage Nikola Tesla, de in-real-life bestaande uitvinder van allerlei elektrische toepassingen, neerzet.

Er is een zaal die focust op de kostuums die hij tijdens de muziekshows droeg. Hij werkte samen met de Japanse modeontwerper Kansai Yamamoto in de jaren ’70 en de Brit Steven McQueen in de jaren ’90. Ook gaat het over ‘gender bending’ waarmee Bowie zijn vrouwelijke kant laat zien.

De expo focust vooral op z’n meest creatieve, baanbrekende, muziekrelevante periode, de jaren ’70, met de albums Space Oddity, The Man Who Sold The World, Hunky Dory, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars, Aladdin Sane, Pin Ups, Diamond Dogs, Young Americans, Station to Station, Low, “Heroes”, Lodger en Scary Monsters (and Super Creeps). Maar ook latere muzikale periodes worden belicht met 1.Outside, Earthling, Heathen en eindigend met The Next Day en Blackstar dat op 8 januari 2016 werd uitgebracht, zijn verjaardag en twee dagen voor z’n dood, dat zowel in UK als US vanuit het niets op de eerste plaats terechtkomt in de music billboards. Over de jaren ’80, de meest commerciële periode van Bowie, wordt weinig verteld, nochtans was de single Let’s Dance, een groot commercieel succes en zijn enige nummer 1 hit in zowel UK als VS en brak hij daarmee definitief door als mainstream artiest.

Illustratie – Muziekvideo’s, interviews met mensen waarmee Bowie heeft samengewerkt, kostuums, originele platenhoezen, gouden platen, handgeschreven songteksten, foto’s, video’s van live optredens, enz moeten dit verhaal illustreren. Songs die belicht worden zijn Space Oddity, Starman, Life From Mars, The Jean Genie, Rebel Rebel, “Heroes”, Little Wonder, enz. en ook z’n laatste single Lazarus uit Blackstar komt aan bod.

Bowie was ook schilder en enkele werken zijn te zien.

De Berlijnse periode – Om zijn cocaïne verslaving een halt toe te roepen, ontvluchtte hij midden jaren ’70 Los Angeles, eerst voor Parijs en later voor Berlijn (zijn zwart-wit periode) waar hij 14 maanden verbleef en optrok met Iggy Pop en muziek schreef met Iggy Pop, Brian Eno en Tony Visconti en zich onderdompelde in Ambient muziek wat resulteerde in het drieluik Low (1977), “Heroes” (1977) en Lodger (1979).

In het tweede deel, op de tweede verdieping van het museum, staan grote videoprojecties ten toon met live optredens (Rebel Rebel, The Jean Genie, “Heroes”, enz.) op verschillende momenten uit z’n carrière.

Besluit – Dit is een geweldige expo over een geweldig artiest met gebruik van intrigerende multimedia en meer dan 300 objecten uit het persoonlijk archief van David Bowie. Als je nog geen fan was, dan zul je dat worden na het zien van deze tentoonstelling! Tenslotte nog enkele cijfers: Bowie schreef 27 studio albums, bracht meer dan 150 live albums, filmscores, singles en videoalbums uit en verkocht meer dan 140 miljoen albums. Ontdek Bowie zelf!

 

 

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: