Skip to main content

Cultuurfestival ‘Antwerpen Barok 2018: Rubens Inspireert.’

Intro

400 jaar geleden maakte Peter Paul Rubens furore in de kunstwereld, bij gilden, adel en kerk die gretig werken bij hem bestelden, in Antwerpen en ver daarbuiten. Mede dankzij Rubens werd Antwerpen dé barokstad van de Lage Landen. Tot op vandaag is Rubens een naam die klinkt als een klok: Rubens wordt beschouwd als een van de grootste schilders aller tijden en hij is veruit de beroemdste Antwerpenaar ooit. Vele kunstenaars na hem -ook hedendaagse kunstenaars- werden en worden door hem geïnspireerd. Het Cultuurfestival ‘Antwerpen Barok 2018: Rubens Inspireert.’ wil de barokke schilderkunst van Rubens en zijn tijdgenoten onder de aandacht brengen. Het barokfestival wil tegelijk connectie maken en de confrontatie aangaan met het heden. Oude en nieuwe barok in een stad die barok ademt, zeker in 2018.

Antwerpen 2018: Groenplaats - Rubens standbeeld & Onze Toren.
Antwerpen 2018: Groenplaats – Rubens standbeeld & Onze Toren.

Achtergrondinformatie

In welke periode leefde Rubens? Waar staat barok voor? Wie is Rubens? Hoe werd hij de grootste barokschilder van de Lage Landen en ver daarbuiten? Wat is zijn levensloop? Wil je deze vragen beantwoord zien, klik dan op deze link.

Antwerpen Barok 2018: activiteiten.

Antwerpen Barok 2018. Barok van Rubens en tijdgenoten met een stevige link naar het heden dus. Oude en nieuwe barok. Hoe realiseren de organisatoren dit? Het Barokjaar biedt verrassend weinig Rubens zelf -zo is er geen grote tentoonstelling specifiek gewijd aan P. P. Rubens- maar wel laat het cultuurfestival Barok Antwerpen spreken, en de tijdgenoten van Rubens en zijn hedendaagse kunstenaar-collega’s.

Aan hedendaagse kunstenaars werd gevraagd hun visie te geven over Barok en Rubens en welke invloed dat heeft (gehad) op hun eigen werk. Dit doen ze via lezingen, optredens en de expo’s. Of ze maken zelf -geïnspireerd door de Barok en Rubens- voor dit cultuurfestival kunstwerken die overal in de stad te vinden zijn. En Luc Tuymans, de grootste hedendaagse levende Belgische schilder én Antwerpenaar, werd zelfs gevraagd om curator zijn van een expo in het M HKA. Deze expo gaf hij de titel ‘Sanguine | Bloedrood’.

Antwerpen 2018: M HKA - 'Sanguine - Bloedrood'.
Antwerpen 2018: M HKA – ‘Sanguine – Bloedrood’.

Het barokfestival wordt ingevuld door kunstenaars van alle disciplines, dood en levend. Zo zijn er theater, muziektheater, dansvoorstellingen en performances: bijv. ‘Tropoi XXL’, poppentheater van Theater FroeFroe, ‘Het Land Nod’, theater zonder woorden van FC Bergman, of ‘Earth Diver’ van Muziektheater Transparant.

Muziekconcerten zijn er overvloedig tijdens dit barokjaar : barokmuziek (bijv. ‘Messiah’ van GF Händel in Sint-Pauluskerk, ‘1618 | BEFORE & BEYOND’ is de barokke najaarsprogrammatie in AMUZ), maar ook hedendaagse muziek die de link legt naar de Barokperiode (bijv. ‘Sleep’ van Max Richter in OLV Kathedraal).

Antwerpen 2018: Kathedraal gezien vanuit Maalderijstraat.
Antwerpen 2018: Kathedraal gezien vanuit Maalderijstraat.

Architectuur. Zo zijn er laagdrempelige themawandelingen met gids (over ‘Barok in Antwerpen’, over ‘Rubens’, enz.) en is er aandacht voor de Monumentale kerken van Antwerpen: de barokke architectuur van de Sint-Carolus Borromeuskerk en Sint-Augustinuskerk, en het interieur van de grote vijf Antwerpse kerken.

Antwerpen 2018: Sint-Carolus Borromeuskerk.
Antwerpen 2018: Sint-Carolus Borromeuskerk.

‘Barok in de stad’ – Verschillende kunstdisciplines worden gegroepeerd onder het thema ‘Barok in de stad’.  Naast de Antwerpse kerken, zijn dit nieuwe muurschilderingen die op verschillende plekken werden aangebracht in de stad en geïnspireerd zijn door barok, actuele barokprojecten in verschillende Antwerpse wijken, hedendaagse kunst van Jan Fabre in de voormalige Sint-Augustinuskerk / AMUZ concertzaal of kunst van Bruno en Ramona Kristo in de Sint-Pauluskerk, barokke foto’s van Antwerps Fotograaf Athos Burez in de wandelboulevard van het MAS,… .

Antwerpen Barok 2018: de grote expo’s.

De kern van het Antwerpse Barokfestival vormen enkele, absoluut niet te missen, tijdelijke, verrassende en hoogstaande tentoonstellingen in de belangrijkste musea van Antwerpen. Momenteel lopen de expo’s ‘De meester leeft’ (Rubenshuis) (tot 13 jan 2019), ‘Michaelina. De Leading Lady van de Barok’ (MAS | Museum aan de Stroom) (tot 2 sept), ‘Sanguine | Bloedrood’ (M HKA) (tot 16 sept), ‘Paul Kooiker | Untitled (nude)’ (FOMU Fotomuseum Antwerpen) (tot 7 okt), ‘Experience Traps’ (Middelheimmuseum) (tot 23 sept), ‘Barokke pracht in een huiselijk kader’ (Museum Mayer van den Bergh) (tot 13 jan 2019) en vanaf vrijdag 28 september tot januari 2019 lopen de expo’s ‘Baroque Bookdesign’ (Museum Plantin-Moretus) en ‘Cokeryen. Photo, film, food by Tony Le Duc.’ (Snijders&Rockoxhuis). En dan heb je nog enkele kleinere expo’s: Jan Fabre in AMUZ, ‘Barok Burez’ in wandelgangen MAS, ‘Diasporalia’ in OLV Kathedraal, ‘Naughty Kids’ in Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en ‘Rubens Re-viewed’ in Sint-Carolus Borromeuskerk.

Antwerpen 2018: MAS | Museum aan de Stroom. 'Michaelina'.
Antwerpen 2018: MAS | Museum aan de Stroom. ‘Michaelina’.

Mijn ervaring – Zelf bezocht ik reeds vier expo’s (en ik ben van plan de andere ook te gaan bekijken maar daarover in een later artikel meer) en alle vier gratis! Tijdens het openingsweekend van 1-3 juni bezocht ik ‘Michaelina’ (MAS) op vrijdag, ‘Sanguine | Bloedrood’ (M HKA) op zaterdag met een uitstekende gids (‘Wim’), en ‘Experience Traps’ (Middelheimmuseum) op zondag, ook met gids. Op woensdag 25 juli bezocht ik ‘De meester leeft’ in het Rubenshuis. Dat was óók gratis (want de laatste woensdag van de maand!). Voor achtergrond- en praktische informatie over deze expo’s en voor een fotoreportage met eigen foto’s, moet je klikken op deze link. Deze link werkt nog niet.

Antwerpen Barok 2018: praktische info.

Het cultuurfestival vindt plaats van 1 juni 2018 tot eind januari 2019. Voor alle (correcte, up to date en laatste) info, verwijs ik naar de officiële website: www.antwerpenbarok2018.be.  Ook voor toegangstickets moet je op deze website zijn. Er zijn ook heel wat gratis dingen.

Een Festivalboek Antwerpen Barok 2018 werd uitgegeven die quasi het volledig programma belicht, die actuele kunstenaars het woord geeft over Rubens, hun visie over Barok vroeger en nu en in hun eigen werken, en die veel praktische informatie meegeeft. Het Festivalboek kan je online volledig bekijken en lezen en ook downloaden.

Antwerpen 2018: Baroque Festival Card - (c) Visit Antwerpen - Vera Goossens.
Antwerpen 2018: Baroque Festival Card – (c) Visit Antwerpen – Vera Goossens.

‘Baroque Festival Card’ – Wil je voordelig naar de grote expo’s en barokke kerken (Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal, Sint Jacobskerk)? Koop dan een ‘Baroque Festival Card’ : €25, 48u geldig, te koop online of te koop bij de toeristische dienst in het Centraal Station en op de Grote Markt, in het Rubenshuis en Museum Mayer van den Bergh, inclusief een ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ cultuurfestival gids en een stadsplannetje, maar gratis openbaar vervoer is niet inbegrepen.

Wil je gratis naar enkele van de grote expo’s van ‘Antwerpen Barok 2018’? Dan moet je het juiste moment afwachten en het als volgt aanpakken:

Op de laatste woensdag van de maand, zijn de stedelijke musea in Antwerpen gratis toegankelijk. Dit zijn het Rubenshuis, het Museum Plantin-Moretus, het Middelheimmuseum, het MAS | Museum aan de Stroom, het Museum Mayer van den Bergh en ook nog het Red Star Line Museum en het Letterenhuis. De eerste vijf musea uit deze lijst hebben tijdelijke expo’s lopende of gepland n.a.v. het cultuurfestival ‘Antwerpen Barok 2018’. Het Middelheimmuseum is altijd gratis toegankelijk.

Antwerpen 2018: Middelheimmuseum.
Antwerpen 2018: Middelheimmuseum.

Tijdens speciale evenementen, zoals het voorbije ‘Erfgoeddag’ op zondag 22 april of de aankomende ‘Cultuurmarkt Antwerpen’ op zondag 26 augustus 2018 of ‘Open Monumentendag’ op zondag 9 september 2018, openen heel wat musea hun deuren gratis voor het grote publiek. Tijdens de Museumnacht op zaterdagnacht 4 augustus 2018 is er een speciaal programma. Op de cultuurmarkt is ook ‘Antwerpen Barok 2018’ aanwezig, op het Hendrik Conscienceplein: zie hier.

Voor KBC klanten is Het Snijders&Rockoxhuis (met een tijdelijke expo in het najaar) is gratis toegankelijk op vertoon van hun KBC bankkaart.

One thought to “Cultuurfestival ‘Antwerpen Barok 2018: Rubens Inspireert.’”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: