Skip to main content

Combi-stedentrip Noordoost-Italië en Andalusië 2017. Een overzicht.

Combi-stedentrip Noordoost-Italië en Andalusië 2017. – Tijdens het zomereinde van 2017 maakte ik een drie weken durende combi-stedentrip naar Verona, Desenzano (Garda meer), Bergamo in Noordoost-Italië (een week) en Sevilla, Córdoba, Ronda, Granada en tenslotte Málaga in Andalusië, Spanje (twee weken). De reis stond in het teken van muziek, musea, sightseeing van toeristische toppers, lekker uit eten en alle dagen zon. Kortom genieten! Lees hier op Reisboei meer over deze geweldige reis en al mijn tips. 2-3-5 nachten in elke stad gaf ons voldoende tijd voor een grondige kennismaking en dan reisden we door naar de volgende stad met trein, bus of vliegtuig.

Granada 2017: Alhambra.
Granada 2017: Alhambra.

Noordoost-Italië

Eerste luik was dus Italië, het land waar ik m’n reizigershart aan heb verloren. Dat beetje woordenschat dat ik het afgelopen schooljaar geleerd heb tijdens avondschool Italiaans, kwam handig van pas. In Verona herinner ik mij een tiramisu om van te smullen. Basilica di San Zeno Maggiore was de mooiste kerk! En een opera (Nabucco van Verdi) in openlucht in de Arena di Verona (Romeins amfitheater) meemaken, kan ik eindelijk van m’n bucketlist schrappen.

2017 Verona: Uitzicht.
2017 Verona: Uitzicht.

Tweede stop was het populaire Garda Meer en populair da’s voor een reden want het schiereiland Sirmione in de setting van het Garda meer is prachtig. Die lasagna al forno zal ik nooit meer vergeten.

Sirmione 2017
Sirmione 2017: 28 augustus.

Laatste stop op Italiaanse bodem is Bergamo, voor vele reizigers de stad waar ze landen als ze op doorreis zijn naar Milaan. Nochtans is het zonde deze stad niet te bezoeken want ze heeft heel wat te bieden. Città Alta is gelegen op een heuvel en vanaf Il Campanone (Grote Bel) heb je een schit-te-rend uitzicht over Bergamo 360° in het rond!!! En de oude meesters in het Carrara museum moet je gezien hebben.

Bergamo 2017: Carrara Museum - Christus die zegent (1495-1500) Sandro Botticelli.
Bergamo 2017: Carrara Museum – Christus die zegent (1495-1500) Sandro Botticelli.

Andalusië

De twee weken daarop volgend zaten we in Andalusië (Spanje) en daar verstaan ze dus geen Italiaans! Gelukkig kwamen we met Engels ook een heel eind. ‘Ciao tutti’ en ‘Hola como estas?’ Andalusië wou ik al heel lang erg graag bezoeken. Iedereen die van reizen houdt, zou ooit in z’n leven eens naar Andalusië moeten gaan. Er is voor ieder wat wils: cultuur, natuur, zon-zee-strand. Wij deden vijf cultuursteden aan: Sevilla, Córdoba, Ronda, Granada en tenslotte Málaga aan de kust. De reis was geweldig en om nooit meer te vergeten. Gigantisch veel foto’s genomen (er waren dan ook vele mooie dingen te zien!). Bovendien zat het weer erg mee.

Sevilla 2017: Metropol Parasol.
Sevilla 2017: Metropol Parasol.

In Sevilla, hoofdstad van Andalusië, waren de topattracties (én terecht) het Alcázar (paleizen en tuinen) en La Catedral de Sevilla met Giraldatoren. In één woord: jemondvaltervanopen. Deze moet je absoluut gedaan hebben. Andere hoogtepunten waren Metropol Parasol, Plaza de España, Barrio Triana, enz.

Córdoba 2017: Alcázar de los Reyes Cristianos.
Córdoba 2017: Alcázar de los Reyes Cristianos.

In Córdoba hadden we maar één volle dag dus die zat pakkensvol want er is heel wat te zien: de Mezquita (onofficieel wereldwonder), Madinat Al-Zahra (ooit een fabelachtige mooie plek), Alcázar de los Reyes Cristianos & Palacio de Viana.

Ronda 2017
Ronda 2017

Ronda is de koningin van de witte steden in Andalusië, gelegen op een heuvel die doorklieft wordt door de El Tajo kloof die op het hoogste punt overspannen wordt door de beroemde brug, Puente Nuevo. Wij hebben genoten van de rust. De zonsondergangen en de vergezichten zijn spectaculair.

Granada 2017: Bodegas Castañeda.
Granada 2017: Bodegas Castañeda.

Granada is beroemd omwille van het Alhambra. Dit behoeft geen betoog. Dit kent iedereen. Dit is wereldtop. Punt. Wij hadden tickets gereserveerd dus wij konden binnen! Geen ticket? Ga dan een verfrissing drinken bij een van de miradors in de Albaicín wijk die uitkijken op Granada en het Alhambra. Onverwacht maakte de ‘Cappilla Real’ en het restaurant ‘Bodegas Castañeda’ mij extra gelukkig want de ene gaf mij (Vlaamse) topschilders uit de Renaissance cadeau en de andere bleek een topeetadres te zijn. En de flamenco show met Sergio Gómez El Colorao (zanger) en band was ook mooi.

Málaga 2017: Centre Pompidou Málaga - 'Ghost' (2007) Kader Attia.
Málaga 2017: Centre Pompidou Málaga – ‘Ghost’ (2007) Kader Attia.

Finale stop is de kuststad Málaga dat zich profileert als kunststad. We hebben drie musea bezocht. Het Centre Pompidou is mijn favoriet. Deze 20ste en 21ste eeuwse kunst uit het museumdepot van het Centre Pompidou in Parijs, is sterk, slaat je in je gezicht en is direct en soms controversieel.

El Chorro Kloof 2017
El Chorro Kloof 2017

De 8 km lange wandeling door de El Chorro kloof kan makkelijk met de trein vanuit Málaga tijdens een daguitstap. Het aangelegde pad, ‘El Caminito del Rey‘, loopt langs de verticale wanden van de kloof (die tot 400m hoog zijn): adembenemend en spectaculair. Moet je eens doen!

Het weer

Hoe zat het met het weer? Eind augustus in Italië en begin september in Andalusië is het traditioneel erg warm (met temperaturen boven de 30°C), zonnig en blauwe hemel, met af en toe een onweersbui (in Italië). Dit kwam ook uit tijdens onze reis. In Sevilla (de warmste stad van Europa) en Córdoba was het écht te warm met temperaturen van 40°C en hoger in de volle zon. Aan de kust in Málaga was het een aangename 28°C. We hebben helemaal geen regen gehad op een onweersbui ‘s avonds in Desenzano al Garda na.

Reisverslag Andalusië

Hey!  We zijn nu 4 jaar later (22 aug 2021) en het reisverslag van Andalusië is eindelijk klaar.  Artikels over Andalusië die eerder verschenen zijn op Reisboei.be heb ik verwerkt in dit grote reisverslag.  Praktische dingen die in de loop van vier jaar al eens kunnen wijzigen, heb ik opnieuw opgezocht en waar nodig aangepast (update aug 2021).  Je kan het reisverslag hier gratis downloaden of in de verticale banner rechts.

%d bloggers liken dit: