Skip to main content

Citytrip Praag in 72 uur: Mozart Opera ‘Le Nozze di Figaro’ in Statentheater.

Vanavond staat een avondje opera op het programma in het Statentheater (Stavovské Divadlo) dat onderdeel is van Národní divadlo / Nationaal Theater in Praag, Tsjechië. Het gebouw dateert van 1783. De opera vanavond is ‘Le Nozze di Figaro’ van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Dat het een opera is van Mozart is geen toeval want twee van Mozarts beroemdste opera’s kenden hier hun première: Don Giovanni (1787) en La Clemenza di Tito (1791). Vandaag worden er ballet- en theatervoorstellingen gehouden van het Nationale Theater (Národní divadlo) naast vele opera’s van Mozart (waarin ze zich specialiseren) en andere opera’s. Wil je alles weten over ‘Le Nozze di Figaro’ (de synopsis, de personages, de achtergrond) en wil je kort weten hoe wij deze avond beleefden en waar je tickets kunt bestellen, lees dan dit artikel. Interesse in Praag en haar hoogtepunten? Klik dan hier.

Praag 2018: Statentheater - Opera 'Le Nozze di Figaro' van WA Mozart - Applaus voor hoofdrol Figaro en de rest van de cast.
Praag 2018: Statentheater – Opera ‘Le Nozze di Figaro’ van WA Mozart – Applaus voor hoofdrol Figaro en de rest van de cast.

Tickets en evaluatie

Op de officiële website kan je tickets boeken. Wij hebben de goedkoopste tickets gekocht: dat betekent de slechtste plaatsen. We zitten op de hoogste galerij op de tweede rij en hebben een beperkt zicht. We moeten naar voren leunen om (het merendeel van) de bühne te kunnen zien. Echter na deze avond zal blijken dat deze opera kan tellen als goedkope, maar uitstekende initiatie tot de opera (het is Wim’s eerste opera): het zijn de goedkoopste operatickets die ik ooit gekocht heb (zes euro!) en de opera van Mozart is top, met een geweldige ouverture, boeiende intrige, grappige passages, mooie aria’s, speelse vrolijke klassieke muziek van Mozart, geweldige intense vertolkingen en een strak spelend orkest. Op het einde kreeg de opera een staande ovatie. Het publiek juichte en riep en floot en klapte enthousiast.

Achtergrond

We arriveren om 18u55 bij het Statentheater, om 18u58 zitten we op onze stoel en om 19u00 start de opera stipt op tijd. Let the show begin. ‘Le Nozze Di Figaro’ is een Italiaanse Opera Buffa van WA Mozart die samen met ‘Don Giovanni’ en ‘Cosi fan tutte’ tot de grote drie Italiaanse opera’s van Mozart behoort. Alle drie hebben een libretto van Da Ponte.

Praag 2018: Statentheater - Opera 'Le Nozze di Figaro' van WA Mozart.
Praag 2018: Statentheater – Opera ‘Le Nozze di Figaro’ van WA Mozart.

Het verhaal is gebaseerd op een theaterstuk van Beaumarchais, een Fransman, dat uitkwam vlak voor de Franse Revolutie en onverholen kritiek had op het heersende regime (de aristocratie) en het erfrecht voor adellijke titels en daaraan gekoppeld macht, land en geld. Daarom werd het stuk verboden. Ook in Oostenrijk was de adel aan de macht en daarom schrapte Mozart en Da Ponte alle kritiek op het establishment uit het libretto. Het verhaal speelt zich af in Sevilla, Spanje, maar het libretto is in het Italiaans.

Praag 2018: Statentheater - Opera.
Praag 2018: Statentheater – Opera.

Le Nozze Di Figaro is het vervolg op de barbier van Sevilla. De barbier Figaro helpt de jonge graaf Almaviva het hart te veroveren van de wees Rosina, die opgevoed werd door dokter Bartolo (bas). Ze trouwen en verhuizen naar het platteland. Figaro wordt de bediende van de graaf. Het leven gaat verder. De graaf beleeft vele avontuurtjes met lijfeigenen, boerinnetjes en jonge mooie bediendes.

De personages

Le Nozze Di Figaro speelt zich af tijdens een dag en avond en nacht in het paleis van de graaf Almaviva (bariton). Figaro (bas) is verliefd op Suzanna (sopraan), de kleedster van de gravin (sopraan), en het is wederzijds en ze gaan trouwen die bewuste dag. Tijdens die huwelijksdag ontstaan verschillende intriges. De belangrijkste is dat de graaf zijn oog heeft laten vallen op Suzanna en meer wil. De gravin keurt dit openlijk overspel af en wil de liefde met haar man terug aanwakkeren. Suzanna beantwoordt zijn verliefdheid niet want ze is echt smoor op Figaro. Maar de graaf kan geen neen aanvaarden.

Praag 2018: Statentheater - Kroonluchter.
Praag 2018: Statentheater – Kroonluchter.

Er zijn nog andere gevoelens die spelen. Cherubino (vertolkt door een sopraan), de puberende Page, is verliefd op alle vrouwen maar in het bijzonder op Barbarina (sopraan). Marcellina (sopraan/mezzo-sopraan), de huishoudster wil trouwen met Figaro in ruil voor het kwijtschelden van een lening. Er zijn nog enkele kleinere rollen voor dokter Bartolo (bas), rechter don Curzio (tenor), muziekleraar don Basilio (tenor), en tuinman Antonio (bas) die vader is van Barbarina.

Synopsis

In de eerste akte worden de personages voorgesteld en ontspinnen de verschillende intriges zich. Zo vertelt Suzanna schoorvoetend aan Figaro dat de graaf een oogje op haar heeft. De gravin is het overspelige gedrag van haar man beu en wil hun liefde nieuw leven inblazen. De graaf schakelt muziekleraar Basilio in om berichtjes aan Suzanna te bezorgen. Dokter Bartolo is tegen het huwelijk van zijn geadopteerde dochter Suzanna met Figaro. Huishoudster Marcellina wil haar lening terug van Figaro of anders dat hij met haar trouwt. Ze schakelt (in de derde akte) Bartolo, stemcoach Basilio en rechter Curzio in om haar gelijk te bewijzen. Cherubino is een puberende page en verliefd op alle vrouwen maar vooral op Barberina, de dochter van tuinman Antonio. De graaf is tegen deze relatie want Barberina is een mooie jonge meid en dat maakt hem jaloers.

Praag 2018: Statentheater - Opera 'Le Nozze di Figaro' van WA Mozart - Staande ovatie voor de cast.
Praag 2018: Statentheater – Opera ‘Le Nozze di Figaro’ van WA Mozart – Staande ovatie voor de cast.

In de tweede akte (in de slaapkamer van de gravin) smeden de gravin en Suzanna het plan om Cherubino zich te laten vermommen als Suzanna en zo de graaf te misleiden en hem zijn overspel te doen bekennen. Echter terwijl Cherubino kleren past bij de gravin klopt de graaf op de deur. Paniek want een getrouwde vrouw alleen met een jongeman, dat kan niet. De Page verstopt zich. De graaf komt binnen en ruikt argwaan. Hij ontdekt dat er iemand verstopt zit in de kleerkast. Hij wil weten wie. Uiteindelijk bekent de gravin dat het de jongeman Cherubino is, de graaf wordt kwaad en opent de dressing, maar ondertussen heeft Suzanna de plaats ingenomen van Cherubino, wat de graaf perplex doet staan. Op die wijze wordt de graaf alsnog op zijn nummer gezet. Maar een dronkaard heeft iemand uit het raam zien springen. Eerst zegt Figaro dat hij het was maar uiteindelijk bekent Cherubino (of moet bekennen) omdat een aanbevelingsbrief van de graaf (met zijn unieke zegel) om Cherubino naar het leger te sturen, gevonden werd door tuinman Antonio.

Praag 2018: Statentheater - Opera 'Le Nozze di Figaro' van WA Mozart - Enthousiast publiek.
Praag 2018: Statentheater – Opera ‘Le Nozze di Figaro’ van WA Mozart – Enthousiast publiek.

In de derde akte ontdekt Figaro die als baby ontvoerd werd, wie zijn echte ouders zijn: huishoudster Marcellina en dokter Bartolo. Ze leggen alle ruzies bij (Marcellina wou dat Figaro de lening van 2000 muntstukken terugbetaalde of dat hij anders met haar zou trouwen) en maken er een dubbel huwelijk van: Marcellina-Bartolo en Figaro-Suzanna.

In de vierde akte is het nacht en wil Graaf Almaviva gebruik maken van zijn recht om de eerste nacht van het huwelijk met de bruid het bed te delen. Maar Suzanna en de gravin hebben van kledij gewisseld en de graaf maakt de gravin het hof terwijl hij denkt dat het Suzanna is. Als hij de persoonsverwisseling ontdekt, moet hij zijn overspel ootmoedig toegeven aan zijn vrouw en ziet hij zijn fout in en vraagt om vergiffenis. Er zijn uiteindelijk vier koppels: Figaro-Suzanna, Graaf-Gravin, Marcellina-Bartolo, en Cherubino-Barberina (dochter van Antonio de tuinman en nicht van Suzanna).

2 thoughts to “Citytrip Praag in 72 uur: Mozart Opera ‘Le Nozze di Figaro’ in Statentheater.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: