Skip to main content

Citytrip Praag in 72 uur (deel 3): Een kasteel, een Klooster, een Museum en een avondje Opera.

Intro

DERDE DAG – Praag is een van de mooiste hoofdsteden van Europa. De ruime binnenstad is UNESCO werelderfgoed en dat dit terecht is, kan ik alleen maar beamen na een bezoek aan ‘de Gouden stad’ eind april 2018. Praag is een plaatje! Beeldig. Tijdens de reis heb ik veel genoteerd en uit die notities heb ik een reisverslag gepuurd, getiteld ‘Citytrip Praag anno 2018: 72 uur Avonturen Beleven’. Het is zondag 29 april en dag 3 van die 72 uur in Praag. Vandaag bezoeken we het Vysehrad Kasteel, het Sint Agnes Klooster (Museum met Middeleeuwse Kunst), het Joods Museum (verschillende synagoges en een Joodse begraafplaats) en wonen we een opera bij in het Statentheater (‘Le Nozze di Figaro’). Lees, droom weg en pak je koffers. Voor de andere delen klik hier: overzicht, deel 1 en deel 2, & special: opera in Praag.

Praag 2018: Vysehrad kasteel - Uitzicht over Praag en Moldau.
Praag 2018: Vysehrad kasteel – Uitzicht over Praag en Moldau.

09:00 Vysehrad kasteel

Na een ritje op bus 22/18 of rode metrolijn C, zijn we in een vijfentwintigtal minuten aan de voet van het Vysehrad kasteel. Dan volgt nog een korte klim. De benaming Vysehrad kasteel dekt niet helemaal de lading. Er was hier ooit een kasteel maar daar resten nu slechts ruïnes van. Waarom moet je dan hier zijn? Voor de St. Peter en Paulus kerk, het Vysehrad kerkhof (als je goed zoekt, vind je de graven van Antonin Dvorak, Smetana en Mucha), een park met beelden en de fotogenieke uitzichtjes over de Moldau en het hinterland, over de St. Vitus kathedraal en de bruggen van Praag.

Praag 2018: Vysehrad begraafplaats - grafmonument Antonin Dvorak.
Praag 2018: Vysehrad begraafplaats – grafmonument Antonin Dvorak.

09:30-10:00 De St. Peter en Paulus kerk werd gesticht in 1070 door de eerste Tsjechische koning, Vratislav II (1061-1092). Er staan beelden van St. Peter en Paulus centraal vooraan aan het hoofdaltaar en deze zijn herkenbaar aan hun typische attributen, resp. een sleutel (van de hemelpoort) en een zwaard. Er wordt inkom gevraagd.

Praag 2018: Vysehrad - St. Peter en Paulus kerk.
Praag 2018: Vysehrad – St. Peter en Paulus kerk.

11:00 Sint Agnes Klooster

We nemen tram 17 die de rechteroever van de Moldau afrijdt richting Oude Stad. Onderweg passeren we ‘Het Dansende huis’ of ‘Fred & Ginger’ gebouw van Frank Gehry, een hedendaags controversieel ontwerp in een stad die vnl. uit statige klassieke gebouwen bestaat. Ook het Nationaal Theater / Narodni Divadlo ligt aan de Moldau oever. Tsjechen zijn zot van theater en willen het horen in hun eigen taal. Het is geen toeval dat de eerste president van de nieuwe onafhankelijke republiek Tsjechië een theatermaker en schrijver was: Václav Havel. Na een half uur arriveren we bij het Sint Agnes klooster.

Praag 2018: 'Fred & Ginger' gebouw van Frank Gehry.
Praag 2018: ‘Fred & Ginger’ gebouw van Frank Gehry.

Het Sint Agnes klooster is het derde museum dat ik bezoek met het museum combi-ticket van de ‘Nationale galerie Musea’. De tuin en het gelijkvloers zijn gratis. Je kan hier rondwandelen door de kloostergangen en gebouwen en een permanente tentoonstelling bijwonen die vertelt over de geschiedenis van het klooster, over Agnes, de stichtster die van koninklijke bloede was, en over de architectuur. In de tuin van het klooster staan enkele hedendaagse beelden.

Praag 2018: Sint Agnes Klooster - Vyšší Brod Altaarstuk - 'De Aanbidding van de Koningen' (1350).
Praag 2018: Sint Agnes Klooster – Vyšší Brod Altaarstuk – ‘De Aanbidding van de Koningen’ (1350).

Op de eerste verdieping loopt de tijdelijke expositie ‘For The Eyes to Admire’: over decoratieve technieken in Middeleeuwse kunst (van 1200 tot 1550) uit Bohemen en Centraal Europa. Dit museum is qua collectie en kwaliteit van de getoonde werken het beste, het boeiendste en meest fascinerende van de drie musea van de Nationale Galerie Musea die ik bezocht heb.

Praag 2018: Sint Agnes Klooster - Theodoricus - 'Sint Ambrosius' (1360-64).
Praag 2018: Sint Agnes Klooster – Theodoricus – ‘Sint Ambrosius’ (1360-64).

13:00 ‘Nostress’ Café.

Een duur restaurant-café gelegen tegenover de Spaanse Synagoge en naast Restaurant V kolkovně. Eigentijds inrichting en een moderne internationale keuken. De bediening is efficiënt en het eten op je bord is van hoge kwaliteit zowel qua uitzicht als qua smaak. Ik heb salade Niçoise besteld (385 kroon). Alles is zeer lekker. De verse tonijn is super en bereid zoals het hoort. Boontjes, een gepocheerd ei, paprika, ajuin, gebakken patatten in de schil,… Andere gerechten van de menukaart die niet moeten onderdoen voor de salade Niçoise zijn de Rundsburger, salade met gerookte zalm en asperges (menu van de dag) en salade met kip, mango, sojascheuten, komkommer en een crunch. De rekening is hoog (naar Tsjechische normen) maar kwaliteit betaal je.

Praag 2018: 'Nostress' Café - Salade Niçoise.
Praag 2018: ‘Nostress’ Café – Salade Niçoise.

14:00-17:00 Het Joods Museum

Het Joods Museum bestaat uit de vijf Joodse Synagoges, de oude Joodse begraafplaats en een ceremoniehal in de Joodse wijk Josefov. Op alle bezochte plekken is het over de koppen lopen. De inkom is prijzig: 500 Tsjechische Kroon.

Praag 2018: Joods Museum - Spaanse Synagoge.
Praag 2018: Joods Museum – Spaanse Synagoge.

De Spaanse Synagoge (14:00-14:35) is een zeer mooie historische Synagoge: de mooiste van alle bezochte synagoges. Enkele glazen kasten met boeken, foto’s, teksten,… En een hal met kostbaar Joods zilverwerk. In de Maisel Synagoge (14:40-14:55) loopt een expo over de geschiedenis van de Joden in Praag en de wereld. De Pinkasova Synagoge (15:00-15:15) maakt het meeste indruk omdat alle muren van de synagoge volstaan met de namen van alle zes miljoen dodelijke slachtoffers van de holocaust onder het Nazi-regime. Indrukwekkend. Er is nog een apart zaaltje met tekeningen van Joodse kinderen die slachtoffer geworden zijn van de Holocaust. De Oude Joodse Begraafplaats (15:15-15:30) is niet meer in gebruik: de grafstenen staan dicht opeen en zijn sterk verweerd en verwaarloosd. De Ceremoniehal (15:30-15:45) exposeert over Judaisme en alles in verband met begraven. De Klausen Synagoge (15:45-16:25): expo over de Sabbath, de Torah, en de Heilige sacramenten zoals de geboorte / Narozeni met de besnijdenis (zilveren messen) en de eerst-geborene, Bar Mitzvah, trouw / Svatba. Er staan hier verschillende houten banken waar je even kan verpozen. De Oude-Nieuwe Synagoge (16:30-17:00) heeft één grote sacrale ruimte met kale, gekalkte, vuilwitte stenen muren en gewelven, met vele houten banken, met centraal een hekwerk uit de 15de eeuw, versierd met vaandels, kroonluchters en een vlag met de Davidsster op. Aan het interieur is sinds de Middeleeuwen niets veranderd. Het is de oudste synagoge van Europa (1275) die nog actief gebruikt wordt. Tenslotte is er nog Galerie R. Guttmann maar die slaan we over. Dit ligt vlakbij de Spaanse synagoge dat het startpunt was van onze wandeling.

Praag 2018: Joods Museum - Joodse Begraafplaats.
Praag 2018: Joods Museum – Joodse Begraafplaats.

17:30-18:35 Taverna Toscana

Taverna Toscana op het ‘Kleine plein’ of ‘Malé náměstí’ (naast Oudestadsplein). De bestelling: Bruscette di pomodoro, Pizza Napolitano (met tomatensaus, mozzarella, ansjovis en kappertjes), Pizza con Funghi e Prosciutto en Pizza Margherita. Het is duidelijk pizzadag. De pizza’s zijn uitstekend maar het genieten wordt wat verstoord omdat we vlug-vlug eten. Reden is dat we wat in tijdsnood zijn geraakt (doordat het kiezen van een pizza en opdienen van de pizza’s lang geduurd heeft) en dreigen het begin (19 uur) van de opera in het Statentheater te missen. We rekenen vlug af.

19:00-22:10 Opera ‘Le Nozze di Figaro’ van WA Mozart in het Statentheater.

We brengen onze ouders naar de metro Mustek (Ze hebben maar op te stappen.) en haasten ons dan naar het Statentheater (Stavovské Divadlo) dat onderdeel is van Národní divadlo / Nationaal Theater en op de officiële website kan je tickets boeken. Wij hebben de goedkoopste tickets gekocht: dat betekent de slechtste plaatsen. We zitten op de hoogste galerij op de tweede rij en hebben een beperkt zicht. We moeten naar voren leunen om (het merendeel van) de bühne te kunnen zien. Echter na deze avond zal blijken dat deze opera kan tellen als goedkope, maar uitstekende initiatie tot de opera (het is Wim’s eerste opera): het zijn de goedkoopste operatickets die ik ooit gekocht heb (zes euro!) en de opera van Mozart is top, met een geweldige ouverture, boeiende intrige, grappige passages, mooie aria’s, speelse vrolijke klassieke muziek van Mozart, geweldige intense vertolkingen en een strak spelend orkest.

Praag 2018: Statentheater - Opera.
Praag 2018: Statentheater – Opera.

We arriveren om 18u55 bij het Statentheater. Vele mooie mensen zien we aan het opera gebouw en allemaal chique gekleed in maatpak en avondjurk terwijl wij in t-shirt rondlopen. We vallen een beetje uit de toon dus. We laten de tickets scannen en klimmen naar de bovenste verdieping. 1e balkon, 2e balkon, 1e galerij, en dan onze bestemming 2e galerij. De bel klinkt als teken dat de opera gaat beginnen. 18:58 We arriveren op de tweede galerij. De opera begint stipt om 19:00. Let the show begin! Wil je alles weten over deze opera (de achtergrond, de personages, de synopsis), klik dan hier.

22:15 Outro

De opera en dus ook de derde dag sightseeing zit erop. 72 uur in Praag heeft ons erg moe gemaakt. Moe maar blij en we hebben genoten van al dat moois. Nu terug naar hotel Orion en morgen terug naar huis! See you on our next trip!

3 thoughts to “Citytrip Praag in 72 uur (deel 3): Een kasteel, een Klooster, een Museum en een avondje Opera.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: