Skip to main content

Citytrip Praag in 72 uur (deel 2): ‘Staré Město’ en ‘Nové Město’.

Intro

DAG TWEE – Praag is een van de mooiste steden van Europa. De ruime binnenstad is UNESCO werelderfgoed en dat dit terecht is, kan ik alleen maar beamen na een bezoek aan ‘de Gouden stad’ eind april 2018. Praag is een plaatje! Beeldig. Tijdens de reis heb ik veel genoteerd en uit die notities heb ik een reisverslag gepuurd, getiteld ‘Citytrip Praag anno 2018: 72 uur Avonturen Beleven’. Het is zaterdag 28 april en DAG TWEE van die 72 uur in Praag.   Vandaag verkennen we ‘de Oude Stad’ (Staré Město) en ‘de Nieuwe Stad’ (Nové Město).  Lees, droom weg en pak je koffers. Voor de andere delen klik hier: overzicht, deel 1, deel 3 & special: opera in Praag

Praag 2018: Lena Park - Zicht over Praag.
Praag 2018: Letná Park – Zicht over Praag.

09:00 Žižkov Televisietoren

Na het ontbijt, nemen we aan het Náměstí Míru plein de groene metrolijn A tot bij de Žižkov toren. Deze televisietoren is het hoogste gebouw van Praag (216 m), is gevestigd op een heuvel in de wijk Žižkov en werd gebouwd in de communistische periode (1985-1992). De televisietoren ontsiert een beetje de skyline van Praag (dat vinden de Pragers zelf) en het beste uitzicht over Praag heb je misschien wel vanaf het observatieplatform op 95m hoogte. Want dan moet je niet kijken op die lelijke televisietoren! Daarnaast heeft Tsjechische beeldhouwer David Černý de toren versierd met kruipende baby’s (zijn signatuur). We drinken een koffie in het torenrestaurant.

Praag 2018: Žižkov Televisietoren.
Praag 2018: Žižkov Televisietoren.

11:00 Mucha Museum

Niet ver van het Wenceslas plein, het commerciële hart van Praag, is het Mucha Museum gevestigd. Dit museum opent om 10 uur (en is open op maandag), is erg populair (drukke zalen, wachtrij aan de kassa), telt slechts vier zalen, kost behoorlijk veel (€11 adult, €5,5 65+; voor slechts vier zalen) en aan het einde kan je een interessante film van een 20tal minuten over de levensgeschiedenis van Mucha bekijken.

Alphonse Mucha (1860-1939) was tijdens zijn leven een erg gevierd en beroemd kunstenaar van de Art Nouveau stijl. Typische signatuur zijn mooie jonge vrouwen, beeldige gezichten, sierlijke lijnen, veel bloemen, enz. Hij verhuisde in 1887 naar Parijs. Daar ging hij naar de kunstacademie Julian en bouwde zich al snel een naam op voor de illustratie van Posters (films, theaterproducties), boekillustraties, enz. In 1894 publiceerde hij de eerste poster voor Sarah Bernhardt, Gismonda, een stuk van Victor Sardou. Deze poster sloeg in als een bom en Mucha werd beroemd overnacht. Hij kon er goed leven en had een druk sociaal leven. Hij was vrienden met verschillende kunstenaars waaronder Gauguin. In 1900 ontwierp hij een ganse juwelen winkel van deurknop tot tapijt.

Praag 2018: Mucha Museum - The Times Of The Day (1899).
Praag 2018: Mucha Museum – The Times Of The Day (1899).

In 1906 verhuisde hij naar Amerika. In 1910 ging hij terug naar Praag. Daar werkte hij aan de Epic Slave serie (20-tal schilderijen, met voorstudies a.h.v. foto’s, schetsen). Dit was definitief af in 1928. In 1911 ontwierp hij de muurschilderingen in het interieur van de concertzaal ‘Obecni dum’ in Praag. Voor de nieuwe staat Tsjechoslowakije (1918) creëerde hij postzegels, medailles, geldbriefjes. Tijdens de laatste periode van zijn leven stak hij zijn tijd in een laatste meersterwerk: een glasraam voor de St Vitus kathedraal. Hij stierf op 14 juli 1939 tien dagen nadat hij als een van de eerste mensen opgepakt en hardhandig ondervraagd werd door de gestapo van Adolf Hitler die Tsjechoslowakije was binnen gevallen.

11:45 Shoppen en eindigen in een Art Nouveau cultuurtempel

We pikken in op het belangrijkste winkel-wandelgebied van de stad dat loopt van de Moldau rivier (Vltava rivier), via Narodni Trida, dan het noordeinde van het Wenceslas plein, Na Prikope (straat) tot het ‘Plein van de Republiek’. Hier kan elke shopping addict zijn gading vinden. Deze wandelas vormt de scheiding tussen ‘de Oude Stad’ (Staré Město) en ‘de Nieuwe Stad’ (Nové Město).

Praag 2018: Kruittoren en Obneci Dum.
Praag 2018: Kruittoren en Obneci Dum.

Het Wenceslasplein is een lang smal plein dat NW-ZO georiënteerd is en grenst aan de oude stad en in de zuidoostelijke punt kom je uit bij het Nationaal Museum en de Staatsopera. Dit plein is het commerciële hart van Praag. Een ander interessant plein in de Nieuwe stad is het ‘Plein van de Republiek’. Hier staan verschillende interessante gebouwen: De kruittoren (Prasna brana), een theater (Divadlo Hybernia) en een concert- en theaterzaal (‘Obneci dum’). Het ‘Museum of Communism’, ook op dit plein, vraagt een (te?) hoge inkomprijs (€11,5 adult, €10,5 senior) voor vnl. tekst en foto’s.

Praag 2018: Museum Of Communism.
Praag 2018: Museum Of Communism.

‘Obneci Dum’ is een Art Nouveau gebouw waarvan het exterieur ontworpen werd door Anton Balsanek. Osvald Polivka en vele belangrijke kunstenaars uit die periode (o.a. Alphonso Mucha), werkten aan het interieur. Je kan een concert bijwonen, of een gegidste tour meepikken, of een koffietje drinken in de mooie setting van het Art Nouveau café, maar foto’s nemen mag hier niet, wat mij ostentatief duidelijk gemaakt werd door een kelner.

Praag 2018: Het Huis van de Zwarte Madonna.
Praag 2018: Het Huis van de Zwarte Madonna.

Iets verder richting Oudestadsplein, kan je ‘het Huis van de Zwarte Madonna’ (Dům U Černé Matky Boží) bewonderen. Dit is een ontwerp van Josefa Gočár (1911-12) in Kubisme stijl, een moderne Tsjechische bouwstijl die enkel in Praag voorkomt. Op het gelijkvloers is een café en binnenin de kubistische kunst van de Nationale Galerie.

13:00 Staré Město (Oude Stad) en de Astronomische klok

Oudestadsplein. Dit is het grote centrale plein van Praag en het toeristische hart ervan. Veel volk, groot plein, zichtjes op het Astronomische horloge dat in de steigers staat en op de Tyn kerk met haar dubbele zwarte torens. Het Husmonument uit 1915 (ter ere van de grote hervormer Hus die 500 jaar eerder werd terechtgesteld) door Ladislav Saloun, stelt de verbanning van de Hussieten en protestanten voor en het beeld van een moeder met kind stelt de veerkracht van de natie voor. Vanaf het balkon van het Goltz-Kinsky Paleis werd de Communistische staat in 1948 uitgeroepen.

Praag 2018: Oudestadsplein en Tyn Kerk.
Praag 2018: Oudestadsplein en Tyn Kerk.

De Tyn kerk (bezoek 30 min) werd gebouwd tussen 1365 en 1511 in gotische stijl. De ingang vinden is eventjes zoeken: via een smalle doorgang langs de arcades van een school. In de Tyn kerk mag je geen foto’s nemen. Jammer! Deze belangrijke kerk is maar beperkt open. Op zondag voor en na de mis heb je de meeste kans.

Het hoog gewelf in barok stijl vervangt het gotische dak dat in 1679 door brand werd verwoest. Hoogtepunten zijn een tinnen doopvont (uit 1414, de oudste van de stad), een kruisbeeld met Jezus, de maagd Maria en Johannes (15de eeuw) en schilderijen van Karel Skreta (barok).

Belangrijkste echter is de graftombe van Tycho Brahe, een Deense sterrenkundige (1564-1601) die hier stierf en begraven werd. Hij bedacht een theorie om de kerkleer (waarbij de mensheid en de aarde het centrum van het heelal zijn waarrond alle planeten en de zon en het heelal draaien) te verzoenen met de bevindingen van de astronomie. Ik zie zijn graftombe nergens…

Praag 2018: Staré Město - Oudestadsplein met Stadhuis en Tyn Kerk.
Praag 2018: Staré Město – Oudestadsplein met Stadhuis en Tyn Kerk.

De Astronomische Klok (bezoek 45 minuten). Het Stadhuis is een complex van enkele historische gebouwen dat je kan bezoeken met een gids. Ook hier te vinden is de Astronomische Klok: dit is een wonder van Middeleeuwse techniek en één van de hoogtepunten van Praag. Tijdens ons bezoek stond de klokkentoren in de stijgers wegens werkzaamheden en waren de astronomische klok en haar ingewikkelde mechaniek niet zichtbaar. We konden wel van het schitterende uitzicht genieten van op de top van de toren. Maar net als elders: ook hier te druk: het is wringen. Praktisch: voordelige skip the lines tickets zijn online te koop via een QR-code (wat wij deden via onze smartphone ter plekke in het stadhuis), naast een trap ook een lift aanwezig.

Praag 2018: Clementinum en 2 kerken.
Praag 2018: Clementinum en 2 kerken.

De Sint Niklaas kerk -inderdaad, dit is een tweede kerk met die naam- is makkelijk herkenbaar met haar mooie grote groene koepel. We piepen eventjes binnen en zien dat de kerk een barok interieur heeft. Volgende opvallend gebouw is het Magistraat gebouw in Secession stijl. Het Clementinum behoort tot de universiteit van Praag, opgericht door de Jezuïeten onder de Habsburgers. Het is, na de Praagse burcht, het grootste gebouw van Praag, en de bouwstijl is barok. Het is nog steeds in gebruik als de Nationale Bibliotheek van Tsjechië. Het heeft een prachtige en indrukwekkende barokke bibliotheekzaal. Het omvat ook twee kerken. En er is een sterrenwacht die open is voor het publiek. Begin zeventiende eeuw bestudeerden Johannes Kepler en Tycho Brahe hier de sterren.

Praag 2018: Museum voor Moderne Kunst - De Kleine Hal.
Praag 2018: Museum voor Moderne Kunst – De Kleine Hal.

De Karelsbrug laten we deze keer links liggen en we maken een kort ritje op tram 17, we steken de Moldau rivier over naar linkeroever tot bij het Museum voor Moderne Kunst.

16:00 Museum voor Moderne Kunst

Het Museum voor Moderne Kunst is gevestigd in het Handelsbeurspaleis of Trade Fair Palace of Veletržní palác. Het is een van de zeven musea van de Nationale Galerie (Narodni Galerie). We kopen een combi-ticket voor 500 kroon (€20) waarmee we (de permanente collecties van) de zeven musea in een tijdspanne van zeven dagen kunnen bezoeken. Als je minstens drie musea bezoekt, haal je er voordeel uit. De musea zijn open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur, gesloten op maandag en er is geen laat-avondopening.

Praag 2018: Museum voor Moderne Kunst - Egon Schiele - 'Zittende Vrouw met Gebogen Knieën' (1917).
Praag 2018: Museum voor Moderne Kunst – Egon Schiele – ‘Zittende Vrouw met Gebogen Knieën’ (1917).

Het museumpaleis is op zich al een bezoekje waard en misschien wel de grootste ster van dit museum, vooral dan de kleine hal met een open centrale ruimte van gelijkvloers tot de dakverdieping (4de etage). Die vind ik super. De permanente collectie omvat Tsjechische en Internationale (de Duitstalige buurlanden) moderne kunst van 1850 tot nu. Ze valt een beetje tegen vind ik.

Praag 2018: Museum voor Moderne Kunst - Mikuláš Medek - 'Groot Maal' (1951-1956).
Praag 2018: Museum voor Moderne Kunst – Mikuláš Medek – ‘Groot Maal’ (1951-1956).

Ik begin op de vierde en hoogste verdieping. De expositie ‘Het einde van de gouden tijd: Gustav Klimt, Egon Schiele en het Weense modernisme’ toont veelal tekeningen, enkele schilderijen van de Oostenrijkse meesters. Zo zie je hier ‘De Maagd’ van Gustav Klimt (uit 1917?). Best mooi maar in bakermat Wenen is het niveau nog twee trapjes hoger. Tweede expo toont Tsjechische moderne toegepaste kunst van 1850 tot 1930. Posters, meubilair, glaswerk, schilderijen, beeldhouwwerken, installaties, glazen kunst,… Het kan mij niet echt boeien. En de schilderijen zijn ondermaats: landschapstaferelen.

Praag 2018: Museum voor Moderne Kunst - Milan Kunc - 'Don't Worry, Be Happy' (1997).
Praag 2018: Museum voor Moderne Kunst – Milan Kunc – ‘Don’t Worry, Be Happy’ (1997).

Ik trek naar de tweede verdieping voor de rest van de permanente collectie: Tsjechische moderne kunst van 1930 tot nu. Tussen de schilderijen en beeldhouwwerken zijn mooie en boeiende dingen te zien. De Galerij van de kleine hal heeft als thema ‘Architectuur, scenografie, fotografie, design 1980-2000’ en er vallen o.a. enkele spectaculaire maquettes te bewonderen.

Praag 2018: Museum voor Moderne Kunst - Architectuur, scenografie, fotografie, design 1980-2000'.
Praag 2018: Museum voor Moderne Kunst – Architectuur, scenografie, fotografie, design 1980-2000′.

18:00 Letná Park

Via het Nationaal Techniek Museum wandelen we tot bij het Letná Park, uitgestrekt over een heuvel langs de linkeroever van de Moldau. In dit park zijn enkele geweldige uitzichtjes over Praag, de Moldau en al haar bruggen (waaronder de Karelsbrug) te ontdekken die je naar adem doen happen. Vooral het uitzicht aan de Metronoom en ook het uitzicht een klein eindje verder richting Praagse Burcht zijn geweldig. Foto-time. Het is heerlijk lenteweer. Er staat een aangenaam briesje. We kruisen de Moldau t.h.v. de Tsjechov Brug (Čechův most) die de verbinding vormt tussen het Letná Park en de Joodse wijk in het oude centrum.

Praag 2018: Lena Park - Zicht over Praag.
Praag 2018: Letná Park – Zicht over Praag.

19:30 Restaurant V kolkovně

Dit restaurant serveert traditioneel Tsjechische keuken in een interieur van blinkend koper en donker hout. Het is centraal gelegen (in de Joodse wijk tegenover de Spaanse synagoge), de bediening is snel en de pils is uitstekend. Bijgevolg is het hier erg druk.

Praag 2018: Staré Město (De Oude Stad) - Restaurant 'V kolkovně'.
Praag 2018: Staré Město (De Oude Stad) – Restaurant ‘V kolkovně’.

Wat hebben we besteld en vonden we het lekker? Ik bestelde Moroviaanse Mus (‘Morovian Sparrow’) -een Tjechische specialiteit van geroosterd varkensvlees, met knoflook en ajuin, brood en spek dumplings, rode en witte kool- en vond het een zwaar gerecht, met varkensvlees dat droog en vezelig was, en de rode kool zonder appels was niet m’n ding (indien mét ook niet waarschijnlijk). De gerechten van m’n gezellen vielen meestal beter mee en waren wat minder traditioneel: een hamburger, een slaatje met eendenborst filet, en ‘Svickova’ (rundsgebraad met vleesjus en dumplings).

De pils is wel uitstekend: Pilsner Urquell. Kan ook niet anders want de pils werd uitgevonden in Tsjechië, meer bepaald in het plaatsje ‘Pilzen’. De prijs voor dit alles valt reuzemee: 1162 kroon + 10% tip (116 kroon). Dat is iets meer dan 50 euro voor vier personen: geen geld!

21:00 Hotel Orion

De tweede dag sightseeing zit erop. Terug naar hotel Orion. We gaan op tijd slapen want morgen is het weer een lange dag met ‘s avonds opera. Houden jullie ook van Opera? Dan moet je beslist eens gaan kijken naar een stuk in Praag, want de inkomtickets zijn erg laag. Maar da’s voor de laatste 24 uur. See you.

%d bloggers liken dit: