Skip to main content

Citytrip Praag in 72 uur (deel 1): De Praagse Burcht en Malá Strana.

Intro

DAG EEN – Praag is een van de mooiste hoofdsteden van Europa. De ruime binnenstad is UNESCO werelderfgoed en dat dit terecht is, kan ik alleen maar beamen na een bezoek aan ‘de Gouden stad’ eind april 2018. Praag is een plaatje! Beeldig. Tijdens de reis heb ik veel genoteerd en uit die notities heb ik een reisverslag gepuurd, getiteld ‘Citytrip Praag anno 2018: 72 uur Avonturen Beleven’. Het is vrijdag 27 april en DAG EEN van die 72 uur in Praag. Lees, droom weg en pak je koffers. Voor de andere delen klik hier: overzicht, deel , deel 3 & special: opera in Praag.

Praag 2018 Praagse Burcht - Sint Vitus Kathedraal.
Praag 2018 Praagse Burcht – Sint Vitus Kathedraal.


De Belgische Spoorwegen, Tsjech Airlines en een Übertaxi brengen ons met wat vertraging in een dikke zes uur van deur tot deur. Driesterren hotel Orion in de wijk ‘Nieuwe stad’ in Amerikastraat en niet ver van het openbaar vervoer knooppunt op het Náměstí Míru plein, zal onze thuis zijn voor de komende drie dagen / vier nachten. In Praag is het een lekker lenteweertje en schijnt de zon. Dat begint alvast goed!

Praag 2018: Hotel Orion.
Praag 2018: Hotel Orion.

Hotel Orion biedt ruime kamers, een uitstekende hygiëne en dagelijkse schoonmaak, 24-uursreceptie, goede prijs-kwaliteit, een locatie niet in het toeristische hart van Praag maar in een residentiële wijk en niet ver van een metrohalte (2 haltes tot in het centrum van Praag). Tot slot biedt Hotel Orion een uitgebreid continentaal ontbijt aan.

07:45-08:30 Continentaal ontbijt @ Hotel Orion

Het ontbijt is vers, lekker, gevarieerd, voldoende. Er was keuze uit spek, gekookte eieren, rijst, beleg (kazen, ham, salami), een eiersalade, groenten (komkommer, tomaat, koolbladeren), musli, yoghurt, melk, sinaasappelsap, koffie, heet water, grof brood en witte ronde pistolets. Minpunten: weinig keuze aan brood, en spek en rijst waren koud, het appelsap is niet vers en de koffie is straf maar smaakt niet goed.

Praag 2018: Náměstí Míru.
Praag 2018: Náměstí Míru.

08:45 Náměstí Míru plein

Dit is een openbaar vervoersknooppunt waar we elke dag zullen passeren om de metro te nemen. We tappen flappen (25 Tsjechische kroon is €1) en kopen een 72 uur metro-bus-tram ticket (310 kroon). In Náměstí Míru metrostation kan je de langste roltrap van Praag nemen: 43 m hoogteverschil of 2 min reistijd. We nemen groene metro lijn A tot de vierde halte ‘Malostranska’ aan de voet van de Praagse Burcht.

Praag 2018: Náměstí Míru metrostation - Langste Roltrap van Praag.
Praag 2018: Náměstí Míru metrostation – Langste Roltrap van Praag.

09u30-14u00 Praagse Burcht

Eerst enkele tips om de wachtrijen (die kunnen behoorlijk lang worden door een trage veiligheidscontrole met een metaaldetector) en drukte in de Praagse Burcht te ontwijken: ga vroeg, ga niet in het weekend, en ga binnen langs de Oostelijke ingang. Door het volgen van deze tips viel bij ons de drukte en wachttijden erg goed mee. Het uitzicht over Praag aan de Oostelijke ingang van de Praagse Burcht is bovendien prachtig. De hoofdrichting van tours door de Praagse burcht is van Westelijke hoofdpoort naar Oostelijke poort. In de omgekeerde richting moet je (iets) meer wandelen.

Praag 2018: Praagse Burcht - Het Gouden Straatje.
Praag 2018: Praagse Burcht – Het Gouden Straatje.

Na de ingang kopen we bij een cafeetje tickets. Je hebt verschillende opties, o.a. de combinaties A, B en C. We kiezen optie B: Het Gouden Straatje, De Sint Joris / (Sint Georges) basiliek, de Sint Vitus kathedraal en het oud Koninklijk Paleis. 250 kroon inkom adult, 65+ en jongeren betalen de helft. De expo ‘Het verhaal van het kasteel van Praag’, volgens m’n reisgids nochtans een van de hoogtepunten, doen we niet.

09:40-10:25 Het Gouden Straatje (Zlatá ulička)

Een van de mooiste straatjes van Praag, promoot de folder. Ik vind er niet zoveel aan. Het is een straatje met kleine volkshuisjes en gelegen binnen de muren van de Burcht. Tot het midden van de 20ste eeuw woonden hier mensen: eerst gewone mensen die werkten in het kasteel en later privé personen, o.a. Franz Kafka woonde hier in 1916-1917.

Praag 2018: Praagse Burcht - Basilica van Sint Joris.
Praag 2018: Praagse Burcht – Basilica van Sint Joris.

Met een tussenstop bij Daliborka toren, een van de drie verdedigingstorens van het kasteel, wandelen we tot de Sint Joris basiliek.

10:45-11:20 Basilica van Sint Georges / Joris.

Enkele weetjes. De basiliek werd gesticht begin 10de eeuw door prins Vratislav I en is de begraafplaats voor de prinsen van het huis van Premysliden. De huidige versie van deze oude Romaanse kerk dateert uit de 12de eeuw nadat in 1142 de kerk zwaar beschadigd werd tijdens het beleg van de Praagse burcht. Begin 20ste eeuw werd de kerk gerenoveerd en ontdaan van haar Barokke elementen.

11:35-12:20 Oude Koninklijk Paleis.

In dit paleis is een beroemd raam waar de tweede Praagse defenestratie in 1618 plaatsvond. De Tsjechen hadden een traditie/gebruik ontwikkeld waarbij ze gezaghouders uit het raam kegelden als ze het niet eens waren met de politieke gang van zaken. Deze keer waren ze niet tevreden met het beleid van de Habsburgers. Deze defenestratie was de start van de dertigjarige oorlog (1618-1648) die ook in onze contreien lelijk huis heeft gehouden (De Spaanse Nederlanden waren ook in handen van de Habsburgers) en die een godsdienstoorlog was tussen de protestanten en katholieken/reformisten/keizerlijke machthebbers.

Praag 2018: Praagse Burcht - Oude Koninklijk Paleis - Tweede Praagse Defenestratie.
Praag 2018: Praagse Burcht – Oude Koninklijk Paleis – Tweede Praagse Defenestratie.

In dit paleis kan je naar een balkon met één van de mooiste uitzichtjes over Praag. Vladislav hal is een grote historische hal die dienst deed als plek waar de kroning van Koningen gevierd werd (1e keer in 1509) door Boheemse edellieden na de geestelijke kroning in de Sint Vitus kathedraal. In de troonzaal staat de koningstroon en werd beslist in (15)-16-(17)e eeuw over de allerbelangrijkste staatszaken door koning, aristocratie en burgers.

12:55-13-45 Sint Vitus kathedraal.

12:20 We zijn beland op het derde binnenplein. De Sint Vitus kathedraal staat hier. We bewonderen de buitenkant van de kathedraal en in het bijzonder de Wenceslas kapel. We moeten tien minuten wachten in een laaaaange rij om de Sint Vitus kathedraal binnen te geraken: Praag is mega-toeristisch en de Praagse Burcht is één van haar hoogtepunten, dan kan je wel iets voorstellen zeker bij de drukte die we hier aantreffen?

Praag 2018: Praagse Burcht - Sint Vitus Kathedraal.
Praag 2018: Praagse Burcht – Sint Vitus Kathedraal.

12:55-13-45 Sint Vitus kathedraal. In 1344 werd begonnen met de bouw van deze kathedraal op de fundamenten van een oude Romaanse kerk. De illustere en bouwlustige keizer Karel IV legde de eerste steen en wilde de grootste kathedraal van Europa bouwen. Pas 600 jaar later was de kerk af. Daarom heeft de kathedraal verschillende bouwstijlen maar de voornaamste kenmerken zijn gotisch (14e-15e eeuw, o.l.v. Keizer Karel IV en zijn opvolgers) en Weens classicisme (o.l.v. Habsburgse Keizerin Maria Theresia midden 18de eeuw).

Praag 2018: Praagse Burcht - Sint Vitus Kathedraal.
Praag 2018: Praagse Burcht – Sint Vitus Kathedraal.

Wat zijn de hoogtepunten van deze kathedraal? Ten eerste zijn de graven of graftombes van vele belangrijke personen van Bohemen en Moravië hier terug te vinden. Zo heb je de graven van belangrijke koningen als Vlaclav I (10de eeuw), Ottokar I en II (13e eeuw), Karel IV (14e eeuw), Vlaclav IV en Rudolf II. Centraal in het koor ligt het praalgraf van Ferdinand I (Habsburgse keizer), zijn vrouw en hun zoon Maximiliaan II, dat ontworpen werd door Mechels Steenkapper Colijn. Maar de meest indrukwekkende graftombe in deze kerk is die van martelaar en eerste heilige van Tsjechië, Johannes van Nepomuk (2 ton zilver!!). Daarnaast zijn ook de glasramen (o.a. van art nouveau artiest Mucha) of de Wenceslas kapel absoluut de moeite.

Praag 2018: Praagse Burcht - Sint Vitus Kathedraal - Graf Nepomuk.
Praag 2018: Praagse Burcht – Sint Vitus Kathedraal – Graf Nepomuk.

Via binnenplein 2 en 1 wandelen we naar buiten langs de Westelijke (Barokke) poort. Hier zetelt sinds 1918 de president van Tsjechië (-Slowakije). We missen net het wisselen van de wacht (op het uur om het uur). We zien ze wel nog wegmarcheren.

14:00 Lunch

Als lunch nemen we een snelle, ongezonde en dure hap aan een voedselstandje: worst, gegrilde paprika en champignons (10€).

14:30 Sternberg paleis

Het Sternberg Paleis showt Europese kunst van Middeleeuwen tot 18de eeuw. Met het combi-ticket ‘Nationale Galerie’ kan ik zo binnen.

Praag 2018: Sternberg Paleis - PP Rubens - 'Het Kind Jezus en Johannes de Doper' (1627).
Praag 2018: Sternberg Paleis – PP Rubens – ‘Het Kind Jezus en Johannes de Doper’ (1627).

Eerste verdieping: Kunst van de antieken (1 zaal), Italiaanse kunst van 14, 15, 16e eeuw en iconografie, Vlaamse kunst van 15e en 16e eeuw. Hier ben ik snel door. Enkele Bruegels of de school volgens… Tweede verdieping: Hollandse (17e-18e), Vlaamse (16-18e), Franse (17-18e), Italiaanse (16-18e) en Spaanse (16e-18e) schilderkunst. De beste zalen zijn zaal 13 (Rubens, Van Dyck) en zaal 15 (Jan II en Pieter II Bruegel). Op deze verdieping spendeer ik veertig minuten.

Praag - Sternberg Paleis - Lukas Cranach de Oude - 'Sint Christina' (1520-1522).
Praag – Sternberg Paleis – Lukas Cranach de Oude – ‘Sint Christina’ (1520-1522).

Gelijkvloers: drietal zalen met Duitse en Oostenrijkse kunst van 15e tot 18e eeuw. Hier hangen de beste werken van het ganse museum. Hoogtepunten hier zijn zaal 1 met Lucas Cranach de oudere en Albrecht Dürer en Hans Holbein de oudere. In zaal twee zijn leren ligbanken voorzien om comfortabel te kijken naar een grote plafondschildering van Francesco Solimena (1657-1747): ‘Phaeton smekend om de wagen van Apollo’.

Praag 2018: Sternberg Paleis - Francesco Solimena - 'Phaeton smekend om de wagen van Apollo' (1713-1719).
Praag 2018: Sternberg Paleis – Francesco Solimena – ‘Phaeton smekend om de wagen van Apollo’ (1713-1719).

Ik loop nog eventjes in de tuin met beelden rond en koop een souvenir in de giftshop.

16:15 Malá Strana

Ik start m’n wandeling door de barokke wijk Malá Strana. Nerudova is zowat de best bewaarde barokke straat van Praag met schitterende, statige en weelderige barokhuizen, paleizen en achter de muren verscholen mooie privé-tuinen. Zo staat het in een reisgids beschreven. Maar bij mij valt het wat tegen. In deze straat staan geen grote paleizen. Ik vind het supertoeristisch met veel biercafé’s en souvenirsshops en massa’s toeristen. Het is mooi weer en zaterdagnamiddag en dat heeft ongetwijfeld invloed op de drukte. In de zomermaanden zal het hier nog drukker zijn!

Praag 2018; Sint Nicolaas kerk.
Praag 2018; Sint Nicolaas kerk.

16:40-17:00 St. Nicolaas kerk. De kerk gaat bijna sluiten (17u) en we gaan binnen als een van de allerlaatsten. De inkom is 70 kroon. De kerk is een barokke overdadig versierde pronkkerk uitgevoerd in de beste materialen. Het is een Jezuïeten kerk. Ze doet denken aan Carolus Borromeus Kerk in Antwerpen dat ook een kerk is van deze superrijke en machtige orde binnen de Katholieke kerk.

Praag 2018: John Lennon Wall.
Praag 2018: John Lennon Wall.

Via de John Lennon Wall (een muur vol met graffiti. Niet de moeite. Wel erg populair.), lopen we naar de Karelsbrug.

17:20-18:00 Karelsbrug.

De beroemdste brug van Praag is vernoemd naar keizer Karel IV, de grootste, meest geliefde, grote bouwer en beste heerser die Praag ooit gekend heeft. Onder en over de brug stromen resp. het water van de machtige rivier de Moldau en een zee van mensen. Praag is mega-toeristisch vind ik, en op deze brug werd dat erg duidelijk: het is mooi lenteweer, vrijdagavond en het verlengd weekend begint, en dit is de drukste as van Praag (Nerudova, Karelsbrug, Karlova, Oudestadsplein). In de zomermaanden is het zelfs nog een graadje erger: dan is het aanschuiven en voet voor voetje wandelen. Werd mij verteld.

Praag 2018: Zicht Op Sint VItus Kathdraal vanaf Karelsbrug.
Praag 2018: Zicht Op Sint VItus Kathdraal vanaf Karelsbrug.

19:00-20:10 Hlučná samota.

Hlučná samota (Zahrebska 14 oftwel Belgiëstraat 14) is een traditioneel Tsjechisch restaurant dat goedkope, lekkere, traditionele Tsjechische keuken serveert. Gisterenavond proefden we o.a. van de ‘linzensoep’, ‘goulash’, ‘varkensgebraad met gebakken patatten en tzatziki’ en ‘rundsvlees met jus en dumplings en veenbessen’. Dit is best lekker! Maar het vlees is niet altijd van de beste kwaliteit. Dumplings worden gemaakt van brood en deeg.

Praag 2018: Hlučná samota
Praag 2018: Hlučná samota

Vandaag bestellen we lentegroentensoep met champignons en enkele minder traditionele hoofdgerechten (die hebben ze hier ook) zoals linguini pasta met pancetta, olijven, raketsla en parmezaan, of fish & chips, of een griekse salade (met olijven en feta volgens de menukaart) of ‘gebraiseerde rundswangetjes met aardappel-parmezaan puree’. Hier zijn ze niet altijd even goed in: de pasta is uitstekend maar vettig, de Griekse salade bevat geen feta, de fish & chips is uitstekend en de varkenswangetjes zijn mals sappig vlees met een lekkere rode wijnsaus en een fijne puree met duidelijke parmezaan smaak. De versgemaakte limonades met citroen of aardbei zijn een aanrader.

Praag 2018: Hlučná samota - Varkensgebraad met gebakken patatten en tzatziki.
Praag 2018: Hlučná samota – Varkensgebraad met gebakken patatten en tzatziki.

Best lekker gegeten en gedronken (ondanks bovenstaande kritiek) en voor geen geld: 41€ voor vier personen en tip (10%) is inbegrepen. Beetje vettig maar da’s meestal prettig en alles was authentiek en lekker van smaak. Een leuk adresje. En ons hotel is vlakbij, da’s ook leuk meegenomen.

20:15 Hotel Orion

De teaser en het vervolg van onze 72 uur in Praag kan je hier lezen: teaser, deel twee, deel drie & Special: Opera in Praag

%d bloggers liken dit: