Skip to main content

Citytrip Firenze Dag 3 – Focus op kunstcollecties de’ Medicis.

Wat zou ik doen als ik voor het eerst (en misschien wel het laatst) de kans had om Firenze te bezoeken? Mijn dagen volproppen met musea & kerken, kunst & cultuur en genieten van de Italiaanse keuken! Ik heb veel te vertellen. Daarom 4 artikels met wat je kan doen en beleven tijdens een vierdaagse citytrip Firenze. Dit is het verslag ‘Citytrip Firenze dag 3’.  Heb je interesse in meer verhalen over Italië, download dan het reisverslag ITA560 op wegwijzer.be.

Intro

De’ Medicis’ Geschiedenis – De’ Medici waren een superrijke, adellijk, oude familie die haar toppunt beleefde tijdens de Renaissance (15e-16e eeuw). Ze zijn rijk geworden dankzij de wolhandel en het beginnende bankwezen. Ze werden de bankiers van de paus en de Katholieke Kerk en vergaarden daardoor onmetelijke rijkdom. Al dat geld gebruikten ze om (politieke) macht te verwerven, te vergroten en te behouden. Ze werden de heersers over Florence en Toscane, brachten drie pausen (Leo X, Clemens VII en Leo XI), +50 kardinalen en twee koninginnen van Frankrijk voort.

Firenze – Brunelleschi koepel

De’ Medicis & Kunst – Maar dat geld gebruikten ze ook om hun thuisstad Firenze te verfraaien met mooie architectuur en kunst. Denk maar aan de Brunelleschi koepel van de Kathedraal van Firenze. Ze waren grote kunstverzamelaars, liefhebbers en promotors. Firenze is het summum in de wereld van Renaissance kunst (dankzij de’ Medicis). Op reis gaan naar Firenze betekent dus kunst: musea met kunst, kerken met kunst, paleizen met kunst, galerijen met kunst en tuinen met kunst. Kunst is overal. Als je niet van kunst houdt, blijf je beter weg uit Firenze.

Kunstcollecties de’ Medicis – Dag drie van mijn bezoek aan Florence focust op de collecties van de’ Medicis die na de dood van de laatste mannelijke telg – Gian Gastone stierf in 1737 – door diens zus aan de staat Toscane werd geschonken. De collectie was zo uitgebreid en rijk dat meerdere locaties nodig waren om alle kunst te herbergen: Galleria degli Uffizi (belangrijkste schilderijen, en ook beelden), Museo Nazionale del Bargello (belangrijkste beelden o.a. van Michelangelo en Donatello, naast decoratieve kostbaarheden), het Palazzo Pitti (de rest van de schilderijen) en het Museo Archeologico (de Etruskische en antieke kunst). Sta vroeg op want de’ Medicis hebben heel heel heel veel kunst verzameld en drie van bovenstaande musea met hun collecties staan vandaag op het programma.

8u15 Museo Nazionale del Bargello.

Ik & Bargello – Het Bargello museum is nog zo’n museum dat echt wel de moeite is en zeer populair onder de toeristen. Ik heb het bezocht in 1997 tijdens de Romereis in het zesde middelbaar en herinner mij niet meer zoveel, buiten de twee feiten dat het museum focust op beelden en dat de bronzen ‘David’ van Donatello (1386-1466), Italiaans beeldhouwer uit de vroeg-Renaissance en dé lieveling van de’ Medici-familie, vrouwelijke trekjes had.

Museo Nazionale del Bargello (rechtse toren).

Collectie – Er staan vele beroemde beelden waaronder van Michelangelo (Bacchus, Pitti Tondo, Brutus en David-Apollo), Andrea del Verrocchio (David) en Giambologna (de gevleugelde ‘Mercurius’). Op de eerste verdieping is het aan de Meester Donatello om te stralen: o.a. de beroemde bronzen androgyne beeld van ‘David’ (met zwaard en het afgehakte hoofd van Goliath aan zijn voeten) (1430-1440), een marmeren ‘David’ (1408) en ‘Sint Joris’ (1417).

De rest van de eerste verdieping en de tweede verdieping zijn gewijd aan decoratieve kostbaarheden zoals tapijten, zilver, email, ivoor, glas, Islamitische kunstvoorwerpen, brons-miniaturen en wapenuitrustingen.

Praktisch – De praktische informatie kan je lezen op de website van het Bargello Museum.  Kort onvolledig samengevat: inkom is 8 euro (adult), 2 euro (18-25 jarigen). Gratis inkom op de eerste zondag van de maand. Dagelijks open van 8u15 tot 14u. Gesloten op de tweede en vierde zondag van de maand en de eerste, derde en vijfde maandag van de maand. Wat je dus moet onthouden is dat het museum elke dag vroeg sluit (14u)!

10:00 Galleria degli Uffizi.

Topmuseum – Superlatieven schieten tekort om dit museum te roemen. Het Galleria degli Uffizi bevat de belangrijkste verzameling van Renaissance schilderijen ter wereld en is het resultaat van de eeuwenlange kunstverzamelwoede van de’ Medicis familie. Noem een bekende Italiaanse schilder van vroege tot late Middeleeuwen (Gotiek), Renaissance, Maniërisme of barok, en je vindt hier een tableau van hem. Ook belangrijke buitenlandse kunstenaars hangen hier (vnl. Duitse, Vlaamse en Nederlandse meesters).

Namen noemen – Ik noem slechts enkele van de allergrootste namen: Giotto, Cimabue, Masaccio, Fra Angelico, Filippo Lippi, Sandro Botticelli (Primavera, 1478. Geboorte van Venus, 1485), Mantegna, Da Vinci (Annunciatie, circa 1472-75. Aanbidding der Wijzen, 1481), Andrea Verrocchio, Michelangelo (Doni Tondo, circa 1504), Perugino, Giovanni Bellini, Tintoretto, Rafaël, Titiaan (Venus van Urbino, 1538), Caravaggio. Grote buitenlandse meesters zijn o.a. Velasquez, El Greco, Bruegel, Antoon van Dyck, PP Rubens, Rembrandt en Cranach. Daarnaast huisvest het Uffizi ook een belangrijke collectie beelden, waarbij de ‘Medici Venus’ (Romeins, 1e eeuw BC) misschien wel het beruchtste en kostbaarste is.

Galleria degli Uffizi

Uffizi Praktisch – Het Uffizi museum zijn de voormalige ‘kantoren’ van de’ Medici bank. Het ontwerp is van Giorgio Vasari (1511-1574, schilder, architect en de eerste kunsthistoricus). Binnenraken in dit museum is niet vanzelfsprekend: verwacht je aan lang wachten (zelfs in het laagseizoen) en veel drukte. Daarom koop je best ver van tevoren kaartjes voor de dag en uur van je voorkeur (het zijn tickets met tijdslot) op de website van het Uffizi.  Normale prijs is 20 euro (adult), 2 euro (18-26 jarigen) of gratis (-18-jarigen). Inkom reservatie is 4 euro extra.

Combinatietickets met Palazzo Pitti en Boboli tuinen is mogelijk (PassePartout 3 Days = 3-daags ticket waarbij het eerste museum het Uffizi moet zijn waarbij een vaste bezoekdatum en -startuur moet gekozen worden): de prijs is 38 euro (adult). Het Uffizi museum is dagelijks open (behalve op maandag) van 8u15 tot 18u50. Het heeft dezelfde openingstijden als het Palazzo Pitti. Het Uffizi Museum is gelegen naast het Palazzo Vecchio aan het Piazza della Signoria en ligt op een steenworp van het Bargello museum.

12u00 Koffiebreak @ Cafetaria van Uffizi.

Neem de tijd voor een onvervalste Italiaanse koffie in de cafetaria van het Uffizi museum op de eerste verdieping met zicht op Palazzo Vecchio en de toren van architect Arnolfo di Cambio (begin 14de eeuw). En ga daarna het Uffizi museum nog wat verder exploreren.

15:45 Ponte Vecchio.

De oudste en beroemdste brug van Florence is de Ponte Vecchio. Er zijn veel goud en diamantwinkeltjes hier. Da’s al eeuwen zo. Het is ook de enige originele brug: alle andere bruggen bliezen de Nazi’s op tijdens WOII.

16u00 Palazzo Pitti en Boboli tuinen.

Galleria Palatina + Appartamenti Reali – Start met de belangrijkste onderdelen van het Palazzo Pitti. Wat vind ik ervan? Dat dit ongelofelijk rijkelijk gedecoreerde kamers zijn. Ik heb al veel paleizen gezien maar dit is erg straf: alle wanden van vele paleiskamers zijn volledig bedekt met schilderijen en de plafonds dragen een knap fresco (o.a. van Pietro da Cortona, 1596-1669). Plus grote kroonluchters, wandtapijten, dure vazen en klokken, historische meubels, enz.

Firenze – Palazzo Pitti (achterzijde met fontein).
Palazzo Pitti – Caravaggio – Amore Dormiente

De schilderijen zijn soms van grote meesters: Vasari, Titiaan (+10 werken), Tinterotto, Van Dyck, Rubens, Frans Floris, Andrea D’Agnolo, Rafael (+10 werken), Caravaggio, Lippi, Andrea del Sarto, Veronese, Giorgione, enz.

Palazzo Pitti – Sala di Prometeo (Giuseppe Collignon 1809-1814)

De laatste zalen zijn de koninklijke appartementen: een troonzaal, een audiëntiezaal, de wachtkamer voor het groeten van het volk op het plein voor het Palazzo. Hier hangen minder schilderijen maar wel overdadig behangpapier. 😉 Hoe stijlen kunnen veranderen: van weelderige overdaad toen naar clean minimalisme nu.

De Schatkamer van de Groot-Hertogen – Recentelijk van naam veranderd, tot voor kort noemde het Museo degli Argenti of Zilvermuseum. Gesitueerd op het gelijkvloers en de mezzanine. De ruimtes zijn wat soberder (Tromp l’oeil: geschilderde pilaren,..; weinig schilderijen en andere decoraties,…) en er zijn veel engeltjes of ‘putti’ te zien en veel kasten vol met goud- en zilverwerk, sieraden met edelstenen, bewerkt ivoor, porselein, enz.

Palazzo Pitti – slapende Putti (engeltjes)

De Galerij met Moderne Kunst (schilderijen 18de eeuw en later) & Museum voor Kostuums en Mode (18e en 19e eeuwse kleding) op de tweede verdieping zijn niet zo interessant en enkel als je echt veel tijd hebt, moet je hier eens doorlopen.

Palazzo Pitti – Boboli tuinen

Boboli-tuinen – Veel interessanter is om de tuinen achter het paleis te bezoeken: de Boboli-tuinen. De tuinen zijn het belangrijkste en grootste park van Florence. De Boboli-tuinen hebben verschillende niveaus, zijn erg groen (weinig of geen bloemen) en maken gebruik van grote volumes (bomen, struiken, hagen, pergola’s), hebben verschillende vijvers en er zijn veel beelden te vinden (zowel van de’ Medici kunst collectie als moderne kunst).

Twee tips – Tip 1: In de Winter sluiten de Boboli-tuinen vroeger dan de musea van het Palazzo Pitti. Ga dus op tijd. Tip 2: Ga naar het hoogste punt (punt nabij Forte di Belvedere, het Fort zelf is niet toegankelijk via de Boboli-tuinen maar heeft een aparte ingang) waar je een spectaculaire uitzicht hebt: doorkijk op het Pitti Paleis en Florence. Andere toffe bezienswaardigheden zijn de Neptunusfontein, de Bacchus-fontein (de naakte hofdwerg van Cosimo I die op een schildpad rijdt), het amfitheater met obelisk, de Viottolone (een met cipressen en beelden afgezoomde brede rechte laan die het ganse park doorsnijdt), enz.

Uitzicht over Firenze vanuit de Boboli tuinen.

Porselein Museum & Giardini Bardini – Met hetzelfde ticket voor de Boboli-tuinen, kan je ook het Porselein Museum bezoeken in deze tuin (minder belangrijk) en een andere tuin, Gardini Bardini. Deze tuin ligt ook in Oltrarno, vlakbij de Arno en is 4 ha groot (een stuk kleiner dus dan de Boboli-tuinen), heeft een Rozentuin en Engelse tuin en heeft vooral een belvedere met adembenemend zicht op Florence, haar architecturale hoogtepunten en de heuvels in de verte.

Boboli tuinen – Hedendaags kunstwerk.

Praktisch – In het Palazzo Pitti zijn de Palatina Galerij en de Koninklijke en Keizerlijke appartementen en officiële staatszalen de belangrijkste dingen om te ontdekken. Inkom (adult): 16 euro. Dit is de prijs voor een enkel ticket voor alle Palazzo Pitti collecties: de Schatkamer van de Groot-Hertogen (vroeger heette dit het Zilvermuseum) op het gelijkvloers, Palatina Galerij & De Koninklijke en Keizerlijke appartementen op de eerste verdieping, en de Galerij met Moderne Kunst & Museum voor Kostuums en Mode op de tweede verdieping. Volgende kortingen zijn geldig: 2 euro (18-26 jarigen) of gratis (-18-jarigen). Dagelijks open (behalve op maandag) van 8u15 tot 18u50. Dit zijn dezelfde openingstijden als het Uffizi Museum.

Praktisch Boboli-tuinen – Inkom voor de Boboli-tuinen kost 10 euro (adult). Ook hier gelden dezelfde reducties als voor Uffizi museum of Palazzo Pitti musea. Start in de Winter met de Boboli-tuinen (deze sluiten vroeger). De openingsuren van de Boboli tuinen zijn iets ingewikkelder: de tuinen zijn dagelijks open (behalve eerste en laatste maandag van de maand), openen om 8u15 maar hebben variabele sluitingsuren afhankelijk van het seizoen (16u30 in wintertijd, langer in tussenseizoenen en 19u30 tijdens juni tot augustus). In het ticket voor de Boboli-tuinen is de toegang tot de Brandini-tuinen (aparte tuin, ook in Oltrarno, Belvedere heeft mooi zicht op Firenze) en het Porselein museum (in Boboli-tuinen) inbegrepen.

Voor alle info check de officiële website.

19u00 Ga iets eten in Oltrarno rond Piazza Santa Spirito.

Tijdens mijn reis doorheen Toscane in 2012 heb ik ongelofelijk lekker gegeten in trattoria Borgo Antico (Piazza Santa Spirito 6/r.), open 12u tot 00u in zomer, in winter enkel ’s avonds). Ik nam een primo piatto (risotto con zugghini) en een secundo piatto (insalata niçoise) en die bleken beiden memorabel en hemels voor m’n smaakpapillen te zijn. In 2018 ben ik teruggegaan en deze Florentijnse eetzaak bleek nog steeds te bestaan mét beide gerechten van toen in 2012 op de menukaart! Ik had al gegeten die dag, dus heb ik moeten passen. Doodjammer en een goede reden om snel terug een bezoek te brengen aan Firenze en Oltrarno.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: