Skip to main content

Citytrip Firenze Dag 2 – In het teken van Michelangelo Buonarroti

Firenze Galleria dell’Accademia – ‘David’ van Michelangelo.

Wat zou ik doen als ik voor het eerst (en misschien wel het laatst) de kans had om Firenze te bezoeken? Mijn dagen volproppen met musea & kerken, kunst & cultuur en genieten van de Italiaanse keuken! Ik heb veel te vertellen. Daarom 4 artikels met wat je kan doen en beleven tijdens een vierdaagse citytrip Firenze. Dit is het verslag ‘Citytrip Firenze dag 2’. Heb je interesse in meer verhalen over Italië, download dan het reisverslag ITA560 op wegwijzer.be.

8u30 Galleria dell’Accademia.

Sta vroeg op en start de dag met een bezoek aan Galleria dell’Accademia waar het beroemdste Renaissance kunstwerk staat van Firenze en een van de beroemdste beelden uit de kunstgeschiedenis tout court: ‘David’, het fenomenaal mooie en perfecte beeld van Michelangelo. Ook uitstekend zijn ‘De Slaven’ (1520-1523) van Michelangelo, ‘De Sabijnse Maagdenroof’ (1582) van Giambologna, Florentijnse Renaissance kunst in ‘Sale Fiorentine’ (Filippino Lippi, Perugino, Fra Bartolomeo, Lo Scheggia (halfbroer van Masaccio), Benozzo Gozzoli, Sandro Botticelli) en de Laat-Gotische religieuze schilderkunst (1370-1430) in de zalen op de eerste verdieping (ga de trap naar boven na de boekenshop). Lees hier meer over ‘Den bloten David’ en Michelangelo in Firenze.

Firenze – Basilica San Lorenzo

10u30 San Lorenzo.

Basiliek – Volgende stop is het San Lorenzo complex. San Lorenzo is de oudste kerk van Florence, werd verbouwd door Filippo Brunelleschi, was de parochiekerk van de’ Medicis en is de laatste rustplaats van vele illustere en minder belangrijke Medici familieleden en ook van beeldhouwer Donatello. Bewonder grafkunst in de ‘Oude Sacristie’ (architect Brunelleschi, graven van belangrijke de’ Medici familieleden) van Donatello en Andrea del Verrocchio, de bronsreliëfs op de twee preekstoelen van Donatallo, het altaarstuk van Filippino Lippi (Maria-Boodschap uit 1450) en het fresco ‘Martelaarschap van Laurentius’ (1569) van Agnolo Bronzino.

Bibliotheek – Biblioteca Medicea Laurenziana (1525) werd gebouwd door Michelangelo (leeszaal en driedelige trappenhal) in opdracht van Clemens VII (een de’ Medici paus): een vreemd ongewoon bouwwerk. Het is toegankelijk. Kijk op de officiële website voor alle praktische info. De bibliotheek (Canon’s klooster, vestibule of driedelige trappenhal, leeszaal, rotonda d’Elci) is beperkt open: maandag tot vrijdag van 9u30 tot 13u30. Basiliek en klooster zijn geopend van 10 uur tot 17u30 (op zondag gesloten). De prijs is 7,00 euro (Basiliek) en 9,50 euro (Basiliek + Bibliotheek).

12u00 Mercato Centrale.

De centrale markthallen werden gerenoveerd en huisvesten eetkraampjes waar je een snelle hap kunt krijgen en traditionele restaurants.

13u00 Cappella dei Medici.

De hoogtepunten – Cappella dei Medici is een driedelig complex en verbonden met de San Lorenzo kathedraal en bevat de graven van heel wat Medici familieleden. Eerst is er de crypte, dan volgt de kapel met de tombes van de zes Medici-groothertogen (de eerste was Cosimo I in 1570) en tot slot heb je de ‘Nieuwe sacristie’.

‘De Nieuwe Sacristie’ – Deze schitterende kapel is een Renaissance hoogtepunt en werd ontworpen en vormgegeven door Michelangelo (1519-1534) als een totaalproject van architectuur, schilderkunst (plafondfresco) en beeldhouwkunst in opdracht van de’ Medici paus Leo X die een mausoleum wilde bouwen voor de geliefde en beroemde Lorenzo il Magnifico (1449-1492) en zijn vermoorde broer Giuliano (slachtoffer van het Pazzi-complot in 1478).

Maar net als veel van Michelangelo’s projecten doken er problemen op en bleef het onafgewerkt. Wat wel afgewerkt werd door Michelangelo waren de prachtige beelden op de graven van Lorenzo de’ Medici (beeld van Lorenzo de’ Medici alias ‘De Gedachte’, beelden ‘De Ochtend’ & ‘De Avond’) en Giuliano de’ Medici (beeld van Giuliano de’ Medici alias ‘De Waakzaamheid’, beelden ’De Dag’ & ‘De Nacht’). De ironie wil dat zij erg zwakke telgen waren van de’ Medici familie (resp. kleinzoon en jongste zoon van Lorenzo il Magnifico) en een prachtig graf kregen, terwijl hun zeer capabele en geliefde voorouders Lorenzo il Magnifico en zijn broer Giuliano het moeten stellen met een simpele tombe bij het onafgewerkte beeld ‘Madonna met Kind’.

Praktisch – Extra achtergrondinformatie kan je lezen op de website van San Lorenzo  en praktische informatie kan je lezen op de website van de Musei Bargello. Samen met o.a. het Museo Nazionale del Bargello en Orsanmichele is het onderdeel van Musei Bargello. Kort onvolledig samengevat: inkom is 9 euro (adult), 2 euro (18-25 jarigen). Gratis inkom op de eerste zondag van de maand. Dagelijks open van 8u15 tot 14u. Gesloten op de tweede en vierde zondag van de maand en de eerste, derde en vijfde maandag van de maand. Wat je dus moet onthouden is dat het museum elke dag vroeg sluit (14u)!

15u00 Tussenstop.

Casa Buonarroti – Bewonderaars van Michelangelo kunnen misschien halt houden bij ‘Casa Buonarroti’, een museum met voorwerpen gerelateerd aan het leven van de kunstenaar en enkele minder bekende werken van de meester (bv. het terracotta beeld ‘Twee worstelaars’ (1530), het marmeren tableau ‘Madonna della Scala’ (1490) of de pentekening ‘Cleopatra’ (1535)).

Firenze – Piazza della Signoria

Piazza della Signoria – Of passeer langs Piazza della Signoria (het bestuurlijke centrale plein van Firenze) waar een kopij van Michelangelo’s David staat op zijn originele plek voor het Palazzo Vecchio  (van waaruit de Republikeinse Signoria en later de’ Medicis en Oostenrijkse Habsburgers regeerden en dat nu het stadhuis en een museum huisvest). Hier staan trouwens nog heel wat andere beroemde beelden, o.a. ‘de Neptunus fontein’ (1563-1575) van Ammanati en ‘Marzocco’ (1418-1420, een leeuw symbool voor Florence) of ‘Judith en Holofernes’ van Donatello. De meeste beelden zijn kopijen en de originele zijn veelal elders in de stad in musea terug te vinden.

16u00 Basilica Santa Croce.

Hoogtepunten – Ga vervolgens naar het iets verderop gelegen Basilica Santa Croce. Deze religieuze Franciscaner tempel uit 1294 (start bouw) ligt aan het grote Piazza Santa Croce, heeft een kleurrijke neogotische voorgevel, bevat heel wat prachtige kunst (fresco’s van Giotto en zijn leerlingen, reliëf van Donatello, preekstoel, Crucifix van Cimabue en het geniale Cappella dei Pazzi van Filippo Brunelleschi met decoraties van Luca della Robbia en Giuliano da Maiano) en bevat de graven en tombes van 270 Florentijnse beroemdheden, waaronder de grafmonumenten voor Galileo Galilei, Niccolo Machiavelli, Dante Alighieri (leeg graf, vrijwillig banneling Dante is begraven in Ravenna), Lorenzo Ghiberti, dichter Alfieri (vervaardigd door Antonio Canova), operaschrijver Rossini, Giorgio Vasari,…, en tot slot Michelangelo.

Firenze – Basilica Santa Crocce

Praktisch – Inkomgelden zijn 8 euro (adult) maar er zijn ook reducties mogelijk en een familieticket (kinderen jonger dan 18 jaar mogen gratis binnen als hun ouders de volle prijs betalen).

18u00 Uitzicht over Florence, liefst bij een ondergaande zon.

Uitzicht – Steek hierna de Arno over via Ponte Alle Grazie en wandel naar Piazzale Michelangelo, waar je een uitstekend zicht hebt over Firenze stad, Palazzo Vecchio en Brunelleschi’s koepel van de Duomo. Zeer mooi in de warme kleuren van de ondergaande zon. Tip: Andere wondermooie plekken om van het uitzicht bij ondergaande zon te genieten zijn het belvedere in de Brandini tuinen (met zicht op Florence) en de ‘Ponte Trinita’ brug (met zicht op de rivier Arno en Ponte Vecchio).

Uitzicht over Firenze vanuit de Boboli Tuinen.

San Miniato al Monte – Niet ver hier vandaan is de mooiste kerk van Florence gelegen, San Miniato al Monte, daterend uit de 11e en 12e eeuw, gelegen op een heuvel in Oltrarno in het groen, met een erg mooie mozaïeken vloer, gerecupereerd marmer uit verdwenen Romeinse en Byzantijnse gebouwen, een Romaanse preekstoel, enz. Jammergenoeg heb ik dit maar van ‘horen vertellen’ want ik ben er zelf nooit geraakt. Ik kan mij voorstellen dat Michelangelo hier wel geweest is en veel inspiratie heeft opgedaan. Open ma-za 9:30-13:00; 15:00-19:00/19:30, zo 8:15-19:00/19:30.

20u00 Einde dag.

Tijd voor ‘la cena’ of avondeten in de uitgaansbuurt rond Piazza Santa Croce of Piazzale Michelangelo.

Overdaad Michelangelo? Of toch niet? Wie geen genoeg kan krijgen van deze Meester-kunstenaar, moet vooral de andere dagen van dit reisschema lezen. Want we zullen nog werken van hem tegenkomen in Santo Spirito (Oltrarno, Crucifix uit 1492), het Museo Nazionale del Bargello (beelden: Bacchus, Pitti Tondo, Brutus en David-Apollo), Palazzo Vecchio (onafgewerkt beeld ‘De Overwinning’, 1533-34) en Galleria degli Uffizi (schilderij ‘Doni Tondo’, 1504).

One thought to “Citytrip Firenze Dag 2 – In het teken van Michelangelo Buonarroti”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: