Skip to main content

Casa Real de la Moneda, Potosí, Bolivia

Tijdens de wandeling (1u20min) onder begeleiding van een gids, bezoek je de belangrijkste vertrekken van ‘Casa Real de La Moneda’. Dit gebouw huisvestte een van de belangrijkste muntslagerijen van de Spaanse koloniale tijd in Latijns-Amerika. Hier werden (vnl.) zilveren munten geslagen (tot 1951), naast ook een beetje goud. Sinds 1951 laat Bolivia zijn Boliviano’s produceren in het buitenland (Frankrijk, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Chili). Het gebouw werd opgetrokken in de koloniale tijd (midden 18e eeuw) en was het tweede gebouw met deze functie. Het zilver is afkomstig uit ‘Cerro ricco’ of ‘de rijke berg’ van Potosí, een berg vlakbij Potosí die over de eeuwen heen al vele 1000den tonnen zilver heeft opgebracht. En meer dan 8 miljoen doden (!) op zijn geweten heeft. De zilvermijn wordt nog steeds ontgonnen en je kan deze bezoeken: dit is niet voor mensen met claustrofobie!

Cerro Ricco, Potosí
Peru Chili Bolivia 2016: Cerro Ricco, Potosí
El Mascarón door Eugenio Mulón, Potosí, Bolivia.
Peru Chili Bolivia 2016: El Mascarón door Eugenio Mulón, Potosí, Bolivia.

De rondleiding start op het binnenplein met het beroemde masker, ‘El Mascarón’ ontworpen door Eugenio Mulón, symbool voor de stad Potosí en voor ‘Casa Real de La Moneda’.

Dan gaan we naar de bovenverdieping met twee zalen vol koloniale, religieuze kunst: de ene zaal hangt vol werken van Melchor Pérez de Holguin en de andere vol schilderijen met afbeeldingen van de maagd Maria. Holguin is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Andes’ barokstijl, bijgenaamd ‘De gouden penseelstreek’, en van de school van Potosí. In vele kerken van Potosí en ver daarbuiten hangen werken van hem, zo ook in het Convento San Francisco. Het schilderij ‘Virgen del Cerro’ is het belangrijkste schilderij van Bolivia uit de koloniale tijd en beeldt de Heilige Maagd Maria af in een driehoekige kleed. Zo staat ze tevens symbool voor de berg ‘Cerro Ricco’ en voor Pachamama, de Aardse godin of Aardmoeder van de Inca’s en de huidige inheemse bevolking.

Peru Chili Bolivia 2016: 'Virgen del Cerro', La Casa de la Moneda, Potosí.
Peru Chili Bolivia 2016: ‘Virgen del Cerro’, La Casa de la Moneda, Potosí.

Daarna volgt een zaal met de geschiedenis van muntslagerij en een collectie belangrijke munten. In het begin werden de munten met de hand geslagen. Zo waren er tien muntslagers die elk 300 zilveren munten per dag sloegen. De eerste munten hadden een grillige rand, en de ronde egale rand van later was een hele verbetering wat betreft tegengaan van valsmunterij. De zilveren munten bevatten 95% puur zilver en werden daarom ‘Real’ genoemd. In de aanpalende zaal staan vier muntslagerij werktuigen bestaande uit houten radarwerken (eerste vorm van automatisatie van munten te slagen) die werden aangedreven door vier ezels die een niveau lager, op het gelijkvloers, rondjes maalden. Ook bezoeken we een van de tien zilversmeltruimtes (en er was er ook eentje voor goud). Tenslotte kan je een hoogstaande collectie van zilversmeedwerk (50% zilver) en een grote collectie mineraalgesteenten (gevonden in ‘Cerro ricco’) bewonderen.

Als je meer wil weten over Potosí, klik dan hier.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: