Skip to main content

Bologna 2016: Tagliatelle al ragù.

Intro: de oerklassieker van ‘La Grassa’

Bologna staat bekend als ‘La Grassa’ (De Vette). Dat is omdat de regio Emilia-Romagna en in het bijzonder haar hoofdstad het summum zijn van de Italiaanse keuken. In Italië kan je fantastisch lekker eten maar in Bologna is het nóg beter. En dat zeg ik niet, dat zeggen de Italianen zelf! Denk maar aan enkele topproducten zoals parmaham, Aceto Balsamico di Modena (balsamico azijn) en formaggio parmigiano (Parmezaanse kaas).

Bologna 2016: Ristorante Dal Biassanot - Tagliatelle al Ragù.
Bologna 2016: Ristorante Dal Biassanot – Tagliatelle al Ragù.

Dé culinaire klassieker uit Bologna (en misschien wel van heel Italië) is ‘spaghetti Bolognese’. Zoek op de menukaart in Bologna niet naar ‘spaghetti alla Bolognese’ want dat zal je niet terugvinden maar wel naar ‘Tagliatelle al ragù’. Lees dit artikel uit als je alles wil te weten komen over deze oerklassieker en over mijn ervaringen met ‘tagliatelle al ragù’ in Bologna.

Origineel recept

Begin september 2016 heb ik 48 uur in Bologna verbleven en heb ik 3 keer ‘Tagliatelle al ragù’ gegeten. Was het nu écht zo lekker als beweerd wordt? Ja, het was écht zo lekker als beweerd wordt! In Bologna heb ik dan ook de beste ‘Spaghetti Bolognese’ ooit van m’n ganse leven gegeten.

Het originele recept uit Bologna is anders dan hoe ik ‘Spaghetti Bolognese’ zou klaarmaken. In Bologna gebruiken ze versgemaakte tagliatelle en voor de pastasaus de ingrediënten rundsgehakt (15% vet) en pancetta, ongezouten boter, fijngesneden ajuin, selder en wortel, rode wijn, 3x geconcentreerde tomatenpuree, en melk! Zout en peper zijn naar smaak toe te voegen. Belangrijk is de saus meerdere uren te laten sudderen om zo alle smaken tot ontwikkeling te laten komen. Wil je zelf eens aan de slag gaan in de keuken? Klik dan hier voor een origineel recept rechtstreeks uit Bologna. 

dal Biassanot

Het beste eten in Bologna kreeg ik geserveerd bij ‘Ristorante dal Biassanot’, in Via Piella. Dit was een topper! Ik had geluk want het restaurant was volzet maar er had net een tafeltje afgezegd, zei de ober. Dus kon ik aanschuiven. Mijn stevige bestelling: ‘Tagliatelle al ragù’ als primo piatto, en ‘Cotoletta alla Bolognese’ (dunne lap rundsvlees met ham en gesmolten kaas) als secondo piatto, en ‘Verdura alla griglia’ (gegrilde groenten) als contorno (bijgerechtje) en een fles bruiswater en een 1/4 liter vino della casa, rosso. De ‘Spaghetti Bolognese’ was de beste die ik ooit gegeten had: uit-ste-kend! Hier kon ik zo een tweede bordje van op. De schnitzel was zeer mals, maar de portie was te groot en de gesmolten parmigiano kaas maakte het zwaar. De desserts zagen er fantastisch uit, maar ik moest passen. Ik kon geen pap meer zeggen, behalve “Il conto, per favore?!” Dit was anderhalf uur culinair genieten. Het restaurant zat afgeladen vol. De Italiaan weet waar het goed is. La Grassa deed haar bijnaam alle eer aan. Prijs voor dit alles: 38,50 euro.

Bologna 2016: Ristorante Dal Biassanot - Parmigiano Reggiano.
Bologna 2016: Ristorante Dal Biassanot – Parmigiano Reggiano.

Tagliatelle al ragù: dat smaakt!

Ik had de smaak te pakken van die Bolognese tomaat-gehakt saus en bestelde de klassieker van de Italiaanse keuken nog twee maal de tweede dag dat ik in Bologna verbleef: bij ‘Ristorante Maialino’ (Via San Gervasio, vlak naast ‘Mercato del Erbe’ gelegen) en bij Trattoria San Martino op het gelijknamige plein. Qua smaak was het minder goed dan bij Ristorante dal Biassanot, maar toch nog heel lekker.

Op het middaguur wandelde ik binnen bij ‘Ristorante Maialino’ en bestelde ‘tagliatelle al ragù’. De bediening was erg traag. Drie kwartier na de bestelling was eindelijk het eten daar. Ik kon binnenkijken in de keuken en de kok was enorm zwaar. Die deed de bijnaam van Bologna alle eer aan: La Grassa of De Vette. Misschien was dat de reden waarom het allemaal zo lang duurde, nl. dat hij (te) vaak in de potten zat waardoor alles in de opgezwollen maag van deze kok verdween, er geen eten meer overbleef voor de gasten en hij opnieuw moest beginnen? De pasta was top. In een kwartier was het op.

Bologna 2016: Resto San Martino - Gazpacho.
Bologna 2016: Resto San Martino – Gazpacho.

Na kerken, kerken, kerken en een museum, was het eindelijk weer etenstijd! Heerlijk Italiaanse pasta’s! Nja-ham! Ik installeerde mij bij Trattoria San Martino op het gelijknamige plein. Ik bekeek de menukaart en bestelde ‘gazpacho’ (koude tomatensoep), ‘tagliatelle al ragù’ en bruiswater. Het eten was uitstekend hoewel ik geen fan van koude soep ben.

Outro: wil je meer weten?

En wat vond ik nu van de Bolognese keuken? Kwaliteit, puur, alom bekend, simpel, smaakvol, eerlijk. TOPkeuken. Wil je meer weten over m’n overige culinaire ervaringen in Italië en de rest van de wereld? Klik dan hier.  Wil je meer weten over m’n soloreis naar Venetië, Ferrara en Bologna in september 2016, lees dan de teaser of download het volledige reisverslag. 

Buon viaggio e buon appetito!

One thought to “Bologna 2016: Tagliatelle al ragù.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: