Skip to main content

Berlijn 2015: Lijstje Museums, over Museumpas en Museuminsel combi-ticket en nog wat toeristische topdingen.

Berlijn 2015: 'Vallende bladeren', Menashe Kadishman, Jüdische Museum Berlin.
Berlijn 2015: ‘Vallende bladeren’, Menashe Kadishman, Jüdische Museum Berlin.

Berlijn is een vibrerende, hedendaagse, fascinerende stad waar op cultureel vlak heel wat te beleven valt. In dit artikel zal ik het over de vele musea hebben die Berlijn rijk is. En over twee goedkope combi-formules waarmee je vele musea voor een scherpe prijs kunt bezoeken: de Museumpas en het Museuminsel combi-ticket. Bezoek je al eens graag een museum (op reis) dan zal je in Berlijn zeker je gading vinden. Pak je koffers en ga erheen! Maar lees eerst dit artikel! 🙂 Wij waren in Berlijn in april 2015 en dit artikel werd geschreven en geüpdatet met de recentste informatie in november 2017. Als uitsmijter heb ik het over enkele van de meest populaire attracties en over de ‘Berlin Welcome Card’ waarmee je die attracties tegen een mooie korting kan bezoeken.

Museuminsel

In de centrumwijk Mitte, ligt een eiland in de Spree waar vijf van de beste musea van Berlijn gesitueerd zijn: de Museuminsel. Deze site is UNESCO Werelderfgoed. Mijn top drie is het Pergamon museum (De hemel voor Antieke Kunst en Architectuur: Kunst van Grieken en Romeinen, kunst van Islamitische culturen en Kunst van het Nabije Oosten met o.a. de Babylonische monumenten als Ishtar-poort, de Processieweg en de Gevel van de troonzaal van Koning Nebuchadnezzar II (604-562 BC) en met het Grieks Pergamon-altaar), het Neues Museum (Prehistorie en vroege geschiedenis. Objecten uit Steentijd, Bronstijd, Ijzertijd, Oude Egypte en Romeinse Rijk zoals Nefertite buste en de Berlijnse gouden kroon uit de Bronstijd.) en Alte Nationalgalerie (19de en begin 20ste eeuwse schilderijencollectie. Duitse Romantiek en Realisten, Franse impressionisten. Alle grote namen.). Om het Museuminsel lijstje te vervolledigen, zijn er nog het Altes Museum (Collectie Klassieke Oudheid, met vnl. Griekse voorwerpen, naast Etruskische en Romeinse antiquiteiten) en het Bode-Museum (Collectie Munten en medailles, Kunst uit Late Oudheid en Byzantium, Beelden- en schilderijencollectie uit 13e-18e eeuw). De musea van Museuminsel zijn echt de moeite en de collecties zijn van hoge kwaliteit en de monumenten en hoogtepunten van de collectie zullen je met open mond ‘wow’ en ‘wauw’ doen zeggen.

Berlijn 2015: Afdeling Prehistorie, Neues Museum.
Berlijn 2015: Afdeling Prehistorie, Neues Museum.

Praktisch – De vijf musea van Museuminsel zijn onderdeel van ‘Staatliche Museen zu Berlin’ of kortweg SMB: http://www.smb.museum/. Deze musea kan je apart bezoeken (10 tot 14€ adult, 50% korting voor kinderen tot 18 jaar, studenten,…) of gezamelijk met het ‘Museuminsel combi-ticket’ (18€ adult, 50% korting voor…) of met de ‘Museumpas Berlijn’ (29€ adult, 50% korting…, voor meer info zie verderop deze tekst). Al deze tickets en combi-tickets kan je kopen in elk van de musea van SMB of online op de SMB website. Koop ze niet in het Pergamon-museum want daar zijn de wachtrijen lang. Pergamon en Neues museum zijn dagelijks open (dus ook op maandag) van 10 tot 18u (en op donderdag tot 20u). Het Alte Nationalgalerie, Altes Museum en Bode-Museum zijn open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18u (en op donderdag tot 20u) maar gesloten op maandag.

Berlijn 2015: Ishtar poort, Pergamon Museum.
Berlijn 2015: Ishtar poort, Pergamon Museum.

Naast het Museuminsel heeft SMB nog andere locaties met een museumcluster (Kulturforum, Charlottenburg) naast enkele losse museums in Berlijn.

Kulturforum

Vlakbij Potsdamer Platz vind je het kulturforum. Deze site werd volledig platgebombardeerd door de geallieerden. Na de oorlog, vestigden verschillende culturele instellingen zich hier in nieuwbouw. Zo heb je twee concertzalen: Kammermusiksaal en Berliner Philharmonie (waar het Berliner Philharmoniker resideert). Er is een theater, de Staatsbibliothek Zu Berlin, de St. Matthäus kirche en enkele musea waaronder het Musikinstrumenten-Museum, Kunstbibliothek, Neue Nationalgalerie (Paviljoen Mies van der Rohe) en Gemäldegalerie. De laatste drie behoren tot Staatliche Museen zu Berlin. De voorlaatste hebben we bezocht aan de buitenkant (want het Paviljoen Mies van der Rohe is gesloten sinds januari 2015 wegens renovatiewerken en zal dit blijven voor een viertal jaren).

Berlijn 2015: Paviljoen Mies van der Rohe, Neue Nationalgalerie.
Berlijn 2015: Paviljoen Mies van der Rohe, Neue Nationalgalerie.

Gemäldegalerie, de laatste van deze opsomming, hebben we bezocht in 2015 en ‘t was echt de moeite. Deze kunsttempel heeft een omvangrijke collecties oude meesters met vele grote namen. De werken zijn van de 13e tot 18e eeuw. Vlaamse/Nederlandse meesters hier vertegenwoordigd zijn Rogier van der Weyden, Pieter Bruegel de oude, Peter Paul Rubens en Rembrandt. Dan heb je nog Italiaanse schilders uit de Venetiaanse Renaissance, Barok en Rococo (Titiaan, Tintoretto, Canaletto, Tiepolo) en Florentijnse Renaissance (Vasari, Fra Angelico, Filippo Lippi, Sandro Botticelli en Rafaël), en Duitse meesters uit de late Middeleeuwen (Albrecht Dürer, Lucas Cranach de Oude, Hans Holbein de Oude en de Jonge). Daarnaast zijn er ook tijdelijke exposities. Praktisch: Open op di, wo, vr 10u-18u, do 10u-20u, za-zo 11u-18u, ma gesloten. Inkom is 10/5€ los ticket of inbegrepen in Museumpas.

Berlijn 2015: Pieter Bruegel de Oude - Spreekwoorden, Gemäldegalerie.
Berlijn 2015: Pieter Bruegel de Oude – Spreekwoorden, Gemäldegalerie.

In Mitte-noord

In het noorden van stadswijk Mitte (halte Berliner Hauptbahnhof) kan je twee SMB-musea ontdekken (met je museumpas): ‘Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart’ en ‘Museum für Naturkunde’.

‘Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart’ – Het museum in het Hamburger station toont hedendaagse kunst (Gegenwart in het Duits) uit de collectie van Erich Marx met wereldberoemde namen uit de kunstgeschiedenis van 1950 tot nu zoals Joseph Beuys, Anselm Kiefer, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Cy Twombly en Andy Warhol en uit andere collecties (Friedrich Christian Flick Collectie, Marzona Collectie en collectie van Nationalgalerie). Op dit moment wordt het werk ‘Das Kapital Raum 1970-1977’ van Joseph Beuys permanent tentoongesteld. Wij hebben dit museum bezocht en vonden het tegenvallen: hedendaagse kunst is dan ook niet altijd de makkelijkste kunst… Praktisch: open op di, wo, vr 10u-18u, do 10u-20u, za-zo 11u-18u, ma gesloten. Inkom is 14/7€ voor een los ticket of anders inbegrepen in Museumpas.

‘Museum für Naturkunde’ of het Natuurhistorisch Museum is een speeltuin voor kinderen maar volwassenen met een interesse voor wetenschappen halen hun hartje hier ook op. Het museum heeft meerdere permanent/tijdelijke exposities lopen: thema’s als ‘systeem Aarde’ (platentectoniek, vulkanisme), ‘Evolutie’ (Charles Darwin, Muur der Biodiversiteit), ‘De kosmos en het zonnestelsel’, ‘Parasieten’, ‘Tristan’ (skelet Tyrannosaurus rex), ‘Macaws’ (over Zuidamerikaanse Ara’s) en ‘Sielmann!’ (over Heinz Sielmann, een gedragsonderzoeker, natuurliefhebber, conservator, en natuurfilmer). Daarnaast heeft het museum een spectaculaire collectie van Dinosauriërs skeletten (o.a. een 13,27 m hoge Brachiosaurus (Giraffatitan) brancai en andere sauriërs uit het laat-Jura, en met de wereldberoemde in Beieren gevonden primitieve vogel ‘Archaeopteryx lithographica’ met zowel reptielen als vogelkenmerken), een enorme collectie planten en dieren op sterk water (30 miljoen specimen), een mineralencollectie (200.000 specimen of 65% van alle mineralen ter wereld), een collectie opgezette dieren (o.a. Bobby de gorilla, en Knut de ijsbeer) en uitvergrote modellen van insekten. Praktisch: open op di-vr 9u30-18u, za-zo-feestdagen 10u-18u, maandag gesloten; inkom 8/5€ adult/korting, 5/2€ groepen/korting (>10 personen), familieticket (mini-formule 9€, maxi-formule 15€), korting geldt voor mindervaliden, gepensioneerden, kinderen, studenten, werkzoekenden,… .

Charlottenburg

In Charlottenburg liggen (nabij het Schloss) verschillende musea waaronder twee van SMB : Museum Berggruen en Sammlung Scharf-Gerstenberg. Beide exposeren moderne schilderkunst uit de 20ste eeuw. Museum Berggruen focust op kunst van Henri Matisse, Pablo Picasso, Paul Klee en Alberto Giacometti (bronzen beelden) waarbij de meeste tentoongestelde werken van Picasso zijn. Sammlung Scharf-Gerstenberg zoomt in op de kunststromingen Symbolisme en Surrealisme en heeft grote namen in huis zoals de symbolisten Odilon Redon, Max Klinger en Alfred Kubin, en de surrealisten Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Jean Dubuffet. Nog enkele grote namen zijn Paul Klee, Pablo Picasso en Alberto Giacometti en kleinere namen (maar daarom niet minder boeiend) zijn Victor Brauner, Georges Hugnet en Wolfgang Paalen. Praktisch: beide musea hebben dezelfde openingstijden (di-vr 10-18u, za-zo 11-18u, ma gesloten), een combi-ticket voor de twee musea kost 10/5€ of neem een museumpas.

Kreuzberg

Kreuzberg heeft aan de Spree ‘East Side Gallery’ en drie grote musea die zeer de moeite zijn: de Berlinische Galerie (een museum voor moderne kunst, fotografie en architectuur), het Jüdisches Museum Berlin (het Joods museum) en Deutsches Technikmuseum Berlin (over techniek en uitvindingen). De straatkunst van East Side Gallery is in openlucht en dus gratis en moet je gezien hebben als je Berlijn een bezoek brengt. Kijk voor meer info naar m’n artikel over ‘Een Lijstje van 15 gratis dingen in Berlijn’. De drie musea zijn betalend maar kan je bezoeken met de Museumpas en behoren niet tot SMB.

De Berlinische Galerie heeft een verrassende permanente collectie met schilderijen van Duitse expressionisten en realisten, een uitgebreide fotocollectie, en een architectuur afdeling met bouwplannen en maquettes van 20ste eeuwse gebouwen in en rond Berlijn. Praktisch: open wo-ma 10-18u; inkom 10€ adult, 7€ kortingen, 6€ eerste maandag van de maand, gratis -18-jarigen.

Berlijn 2015: Werk van Felix Nussbaum, Jüdische Museum Berlin.
Berlijn 2015: Werk van Felix Nussbaum, Jüdische Museum Berlin.

Het Jüdisches Museum Berlin zit in een iconisch gebouw dat een gedurfd ontwerp is van Joods architect Daniel Liebeskind, dat een chaotische, verwarrende, lege, deprimerende en massieve indruk nalaat (door het onduidelijke grondplan, door de grote lege meditatietoren en lege ruimtes, door de installatie ‘Shaleknet’ of ‘Vallende bladeren’ van Menashe Kadishman met 10.000 ijzeren gezichten waar je over kan lopen en die een akelig geluid maken, en door sommige expositiestukken). Het museum vertelt het verhaal van de Joden in Duitsland vanaf hun komst in de Middeleeuwen tot vandaag. Dit verhaal is er vooral een van uitbuiting, vernedering, verdrukking, verjaging en vernietiging. Joden speelden een hoofdrol tijdens de verlichting (filosoof Moses Mendelssohn) en in de 19de eeuwse literatuur. Er wordt ook stilgestaan bij het leven van de Joden tijdens het Nazi-regime en de deportatie en afslachting van Joden tijdens de holocaust in WOII. Naast ‘Shaleknet’ vind ik ook een schilderij en het levenseinde van Felix Nussbaum memorabel. Dit was een Joods-Duitse schilder die na verraad tijdens een razzia in juni 1944 in Brussel werd opgepakt en eind juli 1944 op de laatste deportatietrein vanuit België (Mechelen) naar Duitsland (Ausschwitz) werd getransporteerd waar hij een week later werd vermoord. In september werd Brussel bevrijd. Praktisch: dagelijks open 10u-20u; inkom 8€ adult, 3€ kortingen, 14€ familieticket (2 adult, tot 4 kinderen), gratis tot 6 jaar.

Het Deutsches Technikmuseum Berlin toont technische uitvindingen in de sectoren textiel, telecommunicatie, papier, druk- en zetwerk, scheepvaart, luchtvaart en treinvervoer. Hier staan dus grote schepen, vliegtuigen en treinen, uit de 19de-20ste eeuw, soms ook wrakken uit WOII. Daarnaast is er een brouwerij en een hal met oldtimers. Praktisch: inkom 8/4€ adult/korting, 5/2€ groepen/korting (>10 personen), familieticket (mini-formule 9€, maxi-formule 17€), gratis tot 6 jaar en vanaf 15u tot 18 jaar.

Museumpas

De Museumpas is een combi-pas waarmee tegen reductietarief (29/14,50€ adult/korting) gedurende drie dagen vele musea in Berlijn kunnen bezocht worden zonder meerkost. De deelnemende musea zijn er 34 in totaal. Over sommige heb ik hierboven al wat geschreven. De volledige lijst en alle up to date uitleg vind je achter deze link. De museumpas is online te koop op shop.visitberlin.de of op shop.smb.museum. Daarnaast is de museumpas te koop in vele hotels en in toeristische infopunten als Neues Kranzler Eck (nabij de zoo, Ku’damm, Kurfüstendamm 22, Maa-zat 9u30-20u), Brandenburger Tor (Pariser Platz, dagelijks 9u30-18u00), Fernsehturm (TV Toren, dagelijks 8u-16u), Hauptbahnhof (centraal station) (grondvloer, ingang Europaplatz, dagelijks 8u-22u).

En dan ook nog…

Zeughaus & Deutsches Historische Museum.  DHM is gevestigd in het Zeughaus, het voormalig stedelijk arsenaal, en nu met een gedurfde, hedendaagse architecturale uitbreiding van I.M.Pei. DHM biedt een intrigerende reis door het Duitsland van het verleden, het heden en de toekomst. De collectie behandelt de Duitse geschiedenis vanaf de prehistorie (Germaanse stammen), over de Middeleeuwen, de Renaissance, WOI en de implosie van het Duitse rijk in 1918, de Weimarrepubliek, de opkomst van de Nazi’s, WOII, de scheiding in West- en Oost-Duitsland en het verdeelde Berlijn, de val van de Berlijnse Muur en de hereniging van Duitsland, om te eindigen bij hedendaags Duitsland. Wij vonden dit museum zeer de moeite en het jammer dat we zo weinig tijd hadden om alles te bekijken. Praktisch: open dagelijks 10-18u; inkom 8€ adult, 4€ korting, gratis -18 jaar.

De Berlin Welcome Card is een kortingskaart voor meer dan 200 partners (attracties, podia, musea, paleizen, fietstours, stadstours, rondvaarten, bustours, restaurants, hotels, welness) en biedt gratis publiek transport en een gratis stadsgids. De goedkoopste formule kost 19,90 euro voor 48u. Voor meer informatie, klik op deze link. Zelf vind ik zo’n Welkomkaart niet goedkoop en vind ik dat je goed moet puzzelen om je geld terug te verdienen met de kortingen, zeker voor de kortere formules. De kaart biedt gratis publiek transport en dat is makkelijk. Tijdens ons verblijf in Berlijn in 2015 hebben wij een Museumpas gekocht en niet de Berlin Welcome Card.

Berlijn 2015: Fernsehturm.
Berlijn 2015: Fernsehturm.

Enkele voorbeelden uit de lijst die wij gedaan hebben zijn Sealife Center & Aquadom (Dit aquarium is vooral op kinderen gericht en de Aquadom is een grote cilindrische vistank met centrale lift: spectaculair. Veel lokale zeefauna en flora. Praktisch: dagelijks open 10u-19u, inkom basisticket adult 10,50€, kortingen mogelijk) en Fernsehturm (De Tv-toren uit 1969 was de trots van de DDR en is met 368m de hoogste constructie van Duitsland. Op 203 meter hoogte is een ronddraaiend restaurant en een café waar je een pilsje kan drinken en genieten van het uitzicht. Praktisch: Dagelijks open van 9u (maart-okt) of 10u (nov-feb) tot middernacht; inkom 13€ adult, kortingen mogelijk. Lange wachtrijen.).

Een ander voorbeeld is het Panoramapunkt. In het Kollhoff gebouw aan de Potsdamer Platz 1 kan je de snelste lift ter wereld nemen naar 24-25ste verdieping voor een mooi uitzicht over de stad. Praktisch: dagelijks open 10u-20u (zomer), 10u-18u (winter), Panoramacafé open tot 19u; inkom 7,5€ adult, 6€ korting, 17,50€ familieticket, gratis voor kinderen tot zes jaar.

Tot slot is Schloss Charlottenburg het vermelden waard. Dit kasteel annex park werd gebouwd voor Sophie Charlotte van Hannover, de vrouw van Koning Frederik I van Pruisen, tussen 1695 en 1699: het Altes Schloss. Latere uitbreidingen zijn Neuer Flügel, Neuer Pavillon, Orangerie, Mausoleum en Belvedere. Het park was oorspronkelijk gemodelleerd naar Versailles (Franse Barokstijl) maar werd in de 19e eeuw omgevormd tot een Engelse landschapstuin. Tijdens WOII werd kasteel getroffen door bommen en gingen vele kostbaarheden in vlammen op. Het werd echter heropgebouwd en is nu een van de populairste attracties van Berlijn. Het park werd gedeeltelijk heraangelegd in het oorspronkelijk, formeel Frans model. Praktisch: open di-zo 10u-17u30; 17/13€ adult/korting combi-ticket.

Zo, ik denk dat ik een grondige uitleg gegeven heb over de musea in Berlijn en andere attracties en over voordeeltarieven in de vorm van het Museuminsel combi-ticket, de Museumpas en de Berlin Welcome Card. En ik hoop dat ik je niet verveeld heb met al die informatie. In elk geval, vervelen zul je je zeker niet doen, als je alles op deze blogbladzijde doet tijdens jouw citytrip naar Berlijn. Laat me weten wat je van de stad en de musea vindt, wanneer je terug bent! Gutentaaaaaaag, Bert.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: