Skip to main content

Berlijn 2015: Lijstje ‘Culturele Dingen’

Berlijn is een belevenis, nieuw en verrassend, rauw en hedendaags, levendig en beeldig mooi. Een stad die zich kan meten met wereldsteden als Parijs, Londen of New York op vlak van architectuur (historisch en hedendaags), musea, toeristische topattracties, parken, muziek, kunsten, streetart, uitgaansleven, enz. Voor meer info klik hier (lijstje ‘gratis dingen’) of hier (Lijstje ‘Musea’).  Op cultureel vlak showt Berlijn toppers in concerttempels, theaters en operagebouwen. In deze blog geef ik hierover een persoonlijke ervaring, naast algemene informatie en contactgegevens. Nog nooit in Berlijn een cultuurhuis bezocht? Jammer! Maak van de volgende trip naar Berlijn, ook een culturele trip want ‘t is de moeite, wat ze programmeren. “Cultureel Berlijn?”, zeg je. “Doen! Direct!” Wij waren in Berlijn in april 2015 en dit artikel werd geschreven en geüpdatet met de recentste informatie in november 2017.

Berlijn 2015: Konzerthausorchester Berlin @ Konzerthaus Berlin.
Berlijn 2015: Konzerthausorchester Berlin @ Konzerthaus Berlin.

Berlijnse Symfonieorkesten

De meest bekende exponent van cultureel Berlijn is het Berliner Philharmoniker, dat een van de beste klassieke orkesten ter wereld is. Grote dirigenten waren chefdirigent van dit orkest zoals Wilhelm Furtwängler, Herbert von Karajan, Claudio Abbado en Sir Simon Rattle. Als je aan kaarten kunt geraken, moet je zeker een concert bijwonen. Hun thuisbasis is ‘Berliner Philharmonie’, onderdeel van het Kulturforum. Tip: hier worden elke dinsdag om 13 uur gratis kamermuziek optredens gegeven. In het Kammermusiksaal, het kleine broertje van de Berliner Philharmonie, wordt kamermuziek gespeeld door de vele kamermuziekgezelschappen met leden uit de Berliner Philharmoniker.

Berlijn 2015: Konzerthaus Berlin.
Berlijn 2015: Konzerthaus Berlin.

Berlijn telt nog twee belangrijke klassieke orkesten, het Berliner Symphoniker met chef-dirigent Lior Shambadal, en het Konzerthausorchester Berlin, dat stamt uit DDR Oost-Berlijn, dat resideert in het Konzerthaus am Gendarmenmarkt (het vroegere Schauspielhaus) en waar de Hongaarse chef-dirigent Iván Fischer met het dirigeerstokje zwaait.

Berlijn 2015: Konzerthaus Berlin (Grote Zaal).
Berlijn 2015: Konzerthaus Berlin (Grote Zaal).

Concertavond – Op vrijdag 17 april 2015 worden we om 20 uur verwacht in het Konzerthaus am Gendarmenmarkt voor een concert door het Konzerthausorchester o.l.v. Michael Sanderling en met Arcadi Volodos als klaviervirtuoos. Het concert begint voor ons met een valse start: abusievelijk zijn onze tickets gedateerd op zaterdag. Desondanks geraken we binnen. Tijdens een spannend half uur vult de zaal zich en geraken alle stoelen bezet. Quasi alle, want na lieflijk knipogen naar de kaartjescontroleuse, vinden we op het allerlaatste moment nog twee vrije plaatsen op de eerste vloer. De deuren gaan dicht en het concert begint. Orkest en solist spelen in het eerste concertdeel het derde pianoconcerto van Ludwig van Beethoven. Dit is werkelijk uitstekend! Virtuoos uitgevoerd door solist en orkest. Vooral de snelle delen zijn heerlijk (en bekend klinkend in de oren). Na de pauze volgt de Zevende Symfonie van Sjostakovitsj. Bombastisch, koel, groots, militaristisch klinkende marsmuziek uit Sovjetperiode. Dit is niet mijn ding. Desondanks heb ik mij geamuseerd deze avond en als ze ooit eens concerteren in Antwerpen, dan teken ik present.

Operahuizen

Berlijn telt ook verschillende operagezelschappen. Het beroemdste, het oudste (1741) en het meest klinkende is Staatsoper Unter den Linden (Berlijnse Staatsopera).  Zij spelen in het operahuis Unter den Linden in het centrum van Berlijn (en tijdens de dringende renovatiewerken van oktober 2010 tot oktober 2017 in het Schiller Theater). Staatskapelle Berlin Orchestra is het symfonisch orkest van de Staatsopera en concerteert ook als zelfstandig orkest. Staatsoper Unter den Linden brengt een programma van concerten, opera’s en balletten, van Barok opera’s in een historische uitvoering, over de sleutelwerken van klassieke, romantische en moderne opera literatuur, tot premières van opera’s van hedendaagse componisten. De kwaliteit is top op alle vlakken: vocale solisten, orkestmuzikanten, (gast)dirigenten, choreografie, technische assistentie (decor, kostuums, licht, video) en dit alles onder de leiding van wereldberoemd topdirigent Daniel Barenboim!

Deutsche Oper Berlin is opgericht in 1912 in Charlottenburg, dat toen nog een zelfstandige stad was, als een democratisch, gedurfd tegenantwoord voor de koninklijke Staatsopera Unter der Linden. De grote dirigenten en vocalisten van de 20ste eeuw hebben hier opgetreden. Focus op de grote opera’s maar ook op het operarepertoire van componisten die elders weinig of niet gespeeld worden.

Komische Oper Berlin is opgericht in 1764 en gesitueerd in Mitte nabij boulevard Unter der Linden. Dit operahuis stelt zich als doel artistiek exquis, hedendaags, toegankelijk, populair muziektheater te brengen zonder conventies, vooroordelen of artistieke ijdelheid.

Staatsballett Berlin (Berlijnse Staatsballet) is opgericht in 2004 en een fusie van de balletten van Staatoper Unter den Linden, Deutsche Oper en Komische Oper waar het nog steeds balletuitvoeringen brengt, gaande van eigentijdse interpretaties van klassiekers als de Notenkraker, Romeo en Julia, het Zwanenmeer of Don Quichot, tot danspremières van hedendaagse choreografen.

…en als u dit alles niet interesseert,…

…is er nog steeds het voetbal: Hertha BSC is de stadsploeg van Berlijn die speelt in het Olympiastadion in blauw-witte kleuren in de bundesliga. Binneeeeuuuuuhhhh !!!

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: