Skip to main content

Een avondje opera in Arena di Verona

De ‘Arena di Verona’ is een indrukwekkend, erg groot, vrij goed intact gebleven, Romeins amfitheater dat enkele decennia voor het Colosseum van Rome gebouwd werd en dat met 154m lengte de grootste van het Romeinse Rijk was na Rome, Capua en Milaan. Wij bezochten dit overdag én ‘s avonds. Want in de zomermaanden juni tot augustus worden hier grootse, (Italiaanse) operavoorstellingen gehouden in openlucht. Da’s ook de reden waarom ik absoluut tijdens de (hete) zomermaanden naar Verona wou gaan.  Klik hier als je wil weten wat wij tijdens twee dagen Verona hebben gedaan.

Verona 2017: Arena di Verona.
Verona 2017: Arena di Verona.

Bezoek Expo in Arena

Tijdens de dag kan je het amfitheater bezoeken. De inkom is inbegrepen in de Verona card (22€ voor 48u). De omvang van het amfitheater is indrukwekkend. De expo in de catacomben leert je het een en ander over de (ontstaans)geschiedenis van het operafestival tijdens de zomer in de Arena di Verona. In 1913 werd hier voor het eerst een opera georganiseerd. Dit was een hele onderneming want de opera maakte de verplaatsing van het gesloten operagebouw naar de gigantische, open arena. Het was n.a.v. de 100ste verjaardag van de geboorte van Giuseppe Verdi en toepasselijk werd gekozen voor Aïda, zijn bekendste opera die zich ook uitermate goed leende voor een grootschalige productie. In de jaren die volgden werd elke zomer een opera uitgevoerd met uitzondering van de oorlogsjaren. Met de jaren werd alles steeds groter: meer vertoningen, meer opera’s, grootschaligere producties, grotere sterren,… In de jaren ’50 trad Maria Callas, de grootste opera diva van de twintigste eeuw, hier enkele malen op. Zij woonde ook verschillende jaren in Sirmione aan het Gardameer.

Verona 2017: Arena di Verona.
Verona 2017: Arena di Verona.
Verona 2017: Arena di Verona - Maria Callas.
Verona 2017: Arena di Verona – Maria Callas.

Een memorabele opera avond: Nabucco van Verdi

Nabucco van Verdi stond die avond in laat augustus op het programma. Nabucco is de derde opera van Verdi en betekende zijn grote doorbraak, dankzij het machtige ‘Slavenkoor’ dat traditiegetrouw twee keer wordt gespeeld en dankzij de thematiek: de Joden die bekampt en bestreden en overwonnen en onderdrukt worden door de Babyloniërs van Nebukadnesar deed de Italianen van de 19de eeuw denken aan hun situatie onder het juk van de Oostenrijkse Habsburgers en andere onderdrukkers.

Verona 2017: De Arena vult zich en de opera gaat beginnen...
Verona 2017: De Arena vult zich en de opera gaat beginnen…

Hoe verliep de avond praktisch?

In tien minuten wandelen we van ons hotel naar de ingang van de Arena. Er zijn vele ingangen: wij moeten aan gate 63 zijn. Het is een drukte van jewelste hier. Het operafestival van Verona is heel beroemd en mega-populair. Deze avond is uitverkocht. Wij hebben enkele maanden van tevoren online tickets gekocht via www.arena.it (de officiële website).  We hebben ongenummerde zitplaatsen bovenaan linkerzijde van het podium. Dit zijn de goedkoopste plekken (28,50€): ver weg van het podium, harde stenen banken zonder rugsteun en een benepen zitruimte. Tip: huur een kussentje voor 3€ aan de ingang (want het spektakel duurt drie uur en de banken zijn hard!) en je steunt er het goede doel mee. We worden door stewards begeleid naar enkele lege plaatsen. Zo vullen ze alle gaatjes op. We zitten bijna helemaal bovenaan. De bank zit niet makkelijk. Om 20u45 start de productie. De opera Nabucco heeft vier bedrijven: tussen de bedrijven is er een pauze van 20 minuten, het derde bedrijf (dat eindigt met het Slavenkoor) gaat direct over in het vierde en laatste bedrijf. Om middernacht is het spektakel afgelopen. Zo lang (ongemakkelijk) stilzitten is een aanslag op je knieën, zitwerk en rug.

Wat vond ik er nu van?

De productie was mega, het orkest en de solisten uitstekend en de show indrukwekkend (paarden en koetsen op podium, vuurwerk). De kostumering was volgens de Italiaanse mode in de 19de eeuw en er werd met Italiaanse vlaggen gezwaaid. Terwijl de tekst en benamingen verwezen naar de Babylonische tijd en dat kwam een beetje raar over. Het ‘Slavenkoor’ maakte het meeste indruk en het publiek vroeg om een bis wat het ook kreeg en wat traditie is. Jammer was dat ik niet echt mee met het verhaal was (te weinig voorbereid, onduidelijkheid over de personages “Wie is wie?”). Bovendien zaten we ver van de actie. Openlucht concerten geven toch minder betrokkenheid dan een zaalshow. En ik zat niet echt comfortabel. De stenen zijn hard (ondanks het kussentje) en de goedkoopste plekken (20-30€) hebben geen ruggensteun (als je dat wel wil moet je minstens 80€ ophoesten). Ondanks de minpunten was het toch een memorabele avond die ik mij nog lang zal blijven herinneren. De rest van het publiek vond dat ook want het reageerde zeer enthousiast en applaudisseerde veelvuldig.

Mijn excuses voor de slechte kwaliteit van sommige foto’s: ik had m’n digitale camera niet bij ‘s avonds.

Verona 2017: Arena di Verona - Nabucco van Verdi.
Verona 2017: Arena di Verona – Nabucco van Verdi.

3 thoughts to “Een avondje opera in Arena di Verona”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: