Skip to main content

Antwerpen Barok 2018: Expo’s – Foto’s, indrukken en info.

Intro

Antwerpen anno 2018: da’s barok. Rubens leefde 400 jaar geleden en schilderde zich in de eeuwigheid. Vele kunstenaars werden en worden door hem beïnvloedt. Rubens, tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars & werken uit de barok en nu & invloed van Rubens en barok op hedendaagse kunst, vormen de kern van dit kunstenfestival dat loopt van 1 juni 2018 tot einde januari 2019.  De titel van het festival vat het goed samen: ‘Antwerpen Barok 2018: Rubens Inspireert’.

Jeremy Deller - 'Sacrilege' (2012-2018)
Jeremy Deller – ‘Sacrilege’ (2012-2018)

In dit artikel wil ik het over vier monumentale expo’s hebben die inspelen op dit thema: ‘Michaelina. De Leading Lady van de Barok’ (MAS | Museum aan de Stroom), ‘Sanguine | Bloedrood’ (M HKA), ‘Experience Traps’ (Middelheimmuseum) en ‘De meester leeft’ (Rubenshuis). In dit Reisboei artikel wil ik jullie een foto-impressie geven van deze vier expo’s.

‘De Meester Leeft’ (Rubenshuis)

De expo ‘De Meester leeft’ wordt georganiseerd in het voormalige stadspaleis van PP Rubens: het Rubenshuis. Rubens woonde hier de laatste 25 jaar van zijn leven met zijn gezin. Het was een zeer mooi paleisachtig woonhuis (dat Rubens mee ontwierp) annex schildersatelier (waar hij het grootste deel van zijn oeuvre bijeen schilderde, samen met zijn medewerkers en leerlingen) annex beeldige tuin (een rustpunt in de drukke stad). Aan de bestaande collectie (privé-kunstcollectie Rubens, werken van Rubens), worden voor de expo twee topwerken van Rubens zelf toegevoegd en ook meesterwerken van enkele (Antwerpse) topnamen uit dezelfde periode. Daarnaast werd speciaal voor de expo een ‘Zelfportret’ van Rubens en worden de portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis gerestaureerd.

Antwerpen 2018: Rubenshuis - Zelfportret van Rubens.
Antwerpen 2018: Rubenshuis – Zelfportret van Rubens.

Mijn mening? Dit vond ik de minst interessante van de vier expo’s. Reden? Omdat er uiteindelijk weinig nieuws te zien valt en de restauraties van portiek en tuinpaviljoen nog niet gereed waren.

Het Rubenshuis - De Portiek in restauratie.
Het Rubenshuis – De Portiek in restauratie.
Het Rubenshuis: 'Rubens Leeft' - Meesterwerken
Het Rubenshuis: ‘Rubens Leeft’ – Meesterwerken
PP Rubens, Adam en Eva (1598-1600)
PP Rubens, Adam en Eva (1598-1600)
PP Rubens, Keizer Servius Galba
PP Rubens, Keizer Servius Galba

‘Michaelina. De leading lady van de barok’ (Museum aan de Stroom)

De tentoonstelling ‘Michaelina’ brengt in wereldprimeur het grote schilderstalent van Michaelina Wautier (1604-1689) onder de aandacht met deze solotentoonstelling. Als kunstenares maakte ze werken die erg varieerden: qua onderwerp (stillevens, portretten, religieuze onderwerpen, dagdagelijkse onderwerpen), qua schildertechniek (gevarieerd kleurenpalet, fijne penseelstreken of ruwe behandeling van het canvas) en qua omvang van de schilderijen (van erg klein tot metershoog) maar altijd waren de schilderijen van hoge kwaliteit.

MAS | Museum aan de Stroom - 'Michaelina. De Leading Lady van de Barok'.
MAS | Museum aan de Stroom – ‘Michaelina. De Leading Lady van de Barok’.

Waarom is Michaelina niet bekend bij het grote publiek en zelfs niet bij kunstkenners? Omdat ze leefde in een tijd waar vrouwen verwacht werden het huishouden te doen en kinderen te baren en niets meer dan dat. Vrouwelijke kunstenaars (maar ook in andere sectoren) kregen toen niet de aandacht die ze verdienden. Maar daar komt bijna 400 jaar na datum dan nu verandering in voor Michaelina Wautier.

Michaelina Wautier - Portret van de jezuïet Martino Martini (1654)
Michaelina Wautier – Portret van de jezuïet Martino Martini (1654)
Michaelina Wautier - Boodschap (1659)
Michaelina Wautier – Boodschap (1659)
Michaelina Wautier - De Heilige Johannes de Evangelist (ca. 1655)
Michaelina Wautier – De Heilige Johannes de Evangelist (ca. 1655)
Michaelina Wautier - Twee Bellenblazende Jongens (fragment)
Michaelina Wautier – Twee Bellenblazende Jongens (fragment)
Michaelina Wautier - Bloemenkrans Met Libelle Opgehangen Tussen Twee Dierenschedels (1652) (fragment)
Michaelina Wautier – Bloemenkrans Met Libelle Opgehangen Tussen Twee Dierenschedels (1652) (fragment)

Mijn mening: kwaliteit van de werken springen in het oog, zeer goed programmaboekje, speciale sfeer met ‘stil concert’ (tijdens openingsweekend krijg je een koptelefoon op waar klassieke muziek uit klinkt)

MAS | Museum aan de Stroom - by night
MAS | Museum aan de Stroom – by night

‘Sanguine | Bloedrood’ (M HKA)

Antwerpenaar, hedendaags topschilder en curator van ‘Sanguine | Bloedrood’, Luc Tuymans, koos voor de titel ‘Bloedrood’ omdat het thema ‘Barok & Rubens’ associaties oproept met geweld en bloed (typisch voor barokke kunst) en de kleur vermiljoen rood (een kleur veelvuldig gebruikt door PP Rubens).

David Gheron Tretiakoff - Immolation I, II, III, IV (2016)
David Gheron Tretiakoff – Immolation I, II, III, IV (2016)
Berlinde de Bruyckere - 'In Flanders Fields' (2000)
Berlinde de Bruyckere – ‘In Flanders Fields’ (2000)

Tuymans heeft hemel en aarde bewogen om enkele topwerken van Caravaggio naar Antwerpen te halen… en het is hem gelukt. Caravaggio was een en al geweld en dramatiek, zowel op doek als in het echte leven. Met zijn vernieuwende claire-obscure techniek groeide hij uit tot een topschilder van de vroeg-barok. Jammer genoeg mocht je geen foto’s nemen van de Caravaggio in het M HKA. Ik bezocht de expo tijdens het openingsweekend (op 2 juni) en kreeg uitleg van de uitstekende gids ‘Wim’. Buiten voor het M KHA in een tentje kan je de controversiële kunstinstallatie ‘Five Car Stud’ van Edward Kienholz bezoeken.

Fred Bervoets - 'De Gezegende Nederlaag' (1971)
Fred Bervoets – ‘De Gezegende Nederlaag’ (1971)
Michaël Borremans - 'Sleeper' (2008)
Michaël Borremans – ‘Sleeper’ (2008)

Mijn mening? Dit was de meest boeiende, vernieuwende, opwindende en kortom beste tentoonstelling van de vier die ik hier bespreek. Dit kwam door de enthousiaste uitleg van de gids Wim (zijn familienaam ken ik niet maar hij had wel spierwit haar), de kwaliteit van de tentoongestelde werken en de aanwezigheid van enkele Belgische topkunstenaars.

Edward Kienholz - 'Five Car Stud' (1969-1972)
Edward Kienholz – ‘Five Car Stud’ (1969-1972)

‘Experience Traps’ (Middelheimmuseum)

De Expo – Het was een tiental jaar geleden dat ik nog in het Middelheimmuseum geweest was. Wat mij vooral opviel was dat het domein waar beeldhouwwerken staan veel groter was geworden. En nu met de ‘barokexpo’ zijn er nog 26 werken bijgekomen die opgesteld staan tussen de permanente werken. Het Middelheimmuseum gaf de kans aan internationale hedendaagse kunstenaars om met typische barokelementen als de grotto, fontein en trompe-l’oeil hun interpretatie van (een aspect van) de barok uit te beelden.

Adrien Tirtiaux - 'Heaven and Earth' (2018)
Adrien Tirtiaux – ‘Heaven and Earth’ (2018)
Bertrand Lavier - 'Fountain' (2014)
Bertrand Lavier – ‘Fountain’ (2014)

Mijn mening? Dit museum is altijd gratis (maar ze zouden gerust geld kunnen vragen, vind ik). Zeer mooi park met veel beelden in. De nieuwe werken n.a.v. ‘Antwerpen Barok 2018: Rubens Inspireert’ vind ik stuk voor stuk uitstekend. Hier zit dezelfde vibe als in M HKA: de werken zijn eigentijds, vernieuwend, controversieel, in je gezicht slaand, grappig, origineel. De werken zijn meestal speciaal voor deze expo gemaakt en zijn geïnspireerd door de Barok en door de locatie. Mooi. Ze eindigen op de tweede plaats (na het M HKA) omdat de gidse tijdens het openingsweekend niet zo veel te vertellen had als Wim van M HKA.

Gelitin - 'Sculpture for a sculpture park' (2018)
Gelitin – ‘Sculpture for a sculpture park’ (2018)
Ulla Von Brandenburg - 'Le Soleil te regarde' (2018)
Ulla Von Brandenburg – ‘Le Soleil te regarde’ (2018)
Monika Sosnowska - 'Stairs' (2018)
Monika Sosnowska – ‘Stairs’ (2018)

Andere Reisboei artikels

‘Antwerpen Barok 2018’ kunstenfestival is veel meer dan deze expo’s alleen. Hierover lees je meer als je op deze link klikt.  De ster van dit festival is Peter Paul Rubens en over hem en zijn levensverhaal, kom je hier alles te weten.

One thought to “Antwerpen Barok 2018: Expo’s – Foto’s, indrukken en info.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: