Skip to main content

48 uur in Marrakesh : mijn tips om te zien en doen. Deel Twee.

Marrakesh - Paleis El Bahia.
Marrakesh – Paleis El Bahia.

Intro

48 uur in Marrakesh (deel twee) – Marokko werd het eerste land in Afrika dat ik bezocht. Dat is weeral anderhalf jaar geleden, in oktober 2017. Marokko is een totaal andere wereld dan wat wij gewoon zijn in België, een Noord-Afrikaans land vol sfeer & authenticiteit, prachtige natuur & fauna, bergen & woestijnen, hectische steden en slapende plattelandsdorpen. En dit op slechts 3 uur vliegen van België. Wij bezochten de vier koningsteden, waaronder Marrakesh waar we drie nachten verbleven.

Wat kan je zoal doen tijdens 48 uur in Marrakesh? Lees hier onze tips voor bezoeken aan bezienswaardigheden, eten & drinken, en overnachten. Hier volgen de tweede 24 uur waarbij we ons concentreren op het zuiden van de Medina (het gebied rond Place des Ferblantiers) en we bezoeken drie paleizen. Klik op de ‘lees meer’ button voor het ganse verhaal.

De mooiste en grootste paleizen, in de koningssteden in Marokko (Rabat, Meknès, Fez en Marrakesh), worden bewoond en gebruikt door de koning, Mohamed VI, een quasi alleenheerser die geen pottenkijkers wil in zijn paleizen. Daarom zijn deze (ongetwijfeld prachtige) paleizen off-limit voor toeristen. Echter in Marrakesh hebben we op één dag drie paleizen bezocht: Paleis El Badi (ruïnes), Paleis El Bahia (een paleis van de Koning), en Musée Dar Si Said (een 19de eeuws paleis).

Klik op de rode ‘lees meer’ button voor het ganse verhaal. Heb je de eerste 24 uur gemist?  Klik dan hier.  Interesse in andere verhalen en praktische tips over Marokko? Klik dan hier voor ‘Marokko: de teaser’ met een handig artikeloverzicht.

11:00 Saädische graven.

Vanaf de riad is het een kort stukje te voet naar Bab Er-Robb en Bab Agnaou, de mooiste poort van Marrakesh, het schijnt. Vlakbij zijn de Saädische graven (dagelijks 9u-16u45, 10 dh) die een beetje verstopt zijn (volg de nauwe doorgang in de Rue de la Kasbah naar een mooie ommuurde binnentuin).

Marrakesh - Saädische graven
Marrakesh – Saädische graven

Deze Koninklijke graven dateren uit de tijd van Saädische sultan Ahmed El Mansour (1578-1603), die ook El Badi liet bouwen. Je vindt hier de graftombes van El Mansour en 60tal leden van de Saädi-dynastie en enkele Alaouitische sultans. Veel fijn cederhout snijwerk en stucwerk.

Marrakesh - Saädische graven
Marrakesh – Saädische graven

12:00 Paleisruïne El Badi.

Gebouwd in opdracht van sultan Ahmed Al Mansour Addahbi of ‘De Gouden Koning’. Bouwperiode: 1578-1593/4. Het bouwplan is geïnspireerd op het Alhambra in Granada. Gebouwen rond een centrale binnentuin van 135 op 110m met een rechthoekige vijver van 90 op 20m. Ooit was dit een zeer luxueus paleis gebruikt voor officiële ontvangsten en festivals voor buitenlandse ambassadeurs en binnenlandse elite. Maar Moulay Ismaïl (1677-1727) gebruikte de kostbare materialen zoals de marmeren vloeren voor de constructie van zijn weelderig paleis in Meknès.

Marrakesh - Paleisruïne El Badi.
Marrakesh – Paleisruïne El Badi.

Wat rest is een ruïne: restanten van 360 kamers, een rechthoekige vijver met Olympische proporties, ondergrondse cellen, blote stenen muren, de omvang/het grondplan en enkele mozaïeken die een beeld scheppen van hoe het ooit geweest moet zijn. En dit onder het goedkeurend geklepper van vele ooievaars. Dagelijks open van 9u tot 16u45, inkom is 10 dh.

Marrakesh - Paleisruïne El Badi.
Marrakesh – Paleisruïne El Badi.

13:00-14:15 Kosybar Restaurant @ Place des Ferblantiers.

Dit restaurant (dagelijks open van 11u tot 1u ’s nachts, livemuziek van donderdag tot zondag), vlakbij paleis El Badi, serveert internationale gerechten en heeft een Japanse chef die ook sushi maakt (wat zeldzaam is in Marokko). We bestellen het assortiment sushi plus een frisdrankje. We krijgen sashimi, nigiri en maki van zalm en nigiri van garnaal. Best lekker maar die van ‘t Stad zijn toch verser. Ook hier kan je op het dakterras zitten (net als bij NOMAD) en da’s genieten. Voor 110 dh hebben we gegeten en gedronken.

Marrakesh - Kosybar Restaurant @ Place des Ferblantiers
Marrakesh – Kosybar Restaurant @ Place des Ferblantiers

14:45-15:50 Paleis El Bahia.

Paleis El Bahia werd einde 19de eeuw gebouwd voor de zoon van de grootvizier, Ahmed Ibn Moussa, of Ahmed Bahia (‘De Schone’). Het telt 160 kamers en is rijkelijk versierd met marmeren vloeren, stucwerk, Zellige tegels, en ceder houtsnijwerk (plafonds en deuren) door topvaklui uit Fez. Grote binnentuinen met fonteintjes. Als de koning in de stad is verblijft hij vaak hier (of in Dar El Makhzen dat niet toegankelijk is voor het publiek).

Marrakesh - Paleis El Bahia.
Marrakesh – Paleis El Bahia.
Marrakesh - Paleis El Bahia.
Marrakesh – Paleis El Bahia.

Dit paleis in die typische Moorse bouwstijl is het mooiste en grootste wat we gezien hebben tijdens de ganse Marokko reis. En het kost slechts 10 dh. Geen geld. Het is dagelijks open van 9 uur tot 16u30.

Marrakesh - Paleis El Bahia.
Marrakesh – Paleis El Bahia.

16:10-16:45 Musée Dar Si Said.

Musée Dar Si Said is een paleis gebouwd door een vizier einde 19de eeuw (een vizier was een adviseur/minister van de sultan). Het paleis bestaat uit enkele mooie kamers en patio’s met deuren en plafonds in ceder houtsnijwerk, Zellige tegels met abstracte motieven, en stucwerk. Zeer mooi allemaal.

Marrakesh - Musée Dar Si Said.
Marrakesh – Musée Dar Si Said.

Er zou in dit paleis volgens onze reisgids ook een museum gevestigd zijn met tapijten, kostbare religieuze objecten, lederwaren, berbertapijten, aardewerk, keramiek, theelepels van koper en zilver, wapens, sieraden, houtsnijwerk, kaftans en traditionele muziekinstrumenten. Maar al die dingen komen wij niet tegen. Raar.

Marrakesh - Musée Dar Si Said.
Marrakesh – Musée Dar Si Said.

Musée Dar Si Said praktisch – Het paleis is open van woensdag tot maandag van 9 uur tot 16u45. Inkom is 10 dirham. De inkomprijs van de vier monumenten die we vandaag bezocht hebben, is telkens 10 dh: we krijgen dus waar voor ons geld!

19:50-21:00 Hotel Les Jardins de la Koutoubia.

Hotel Les Jardins de la Koutoubia is een vijfsterrenhotel met drie goede restaurants (Marokkaans, Franse en Aziatisch-Indische keuken) en een bar met live pianomuziek. Wij gaan dineren bij de Indiër. Het restaurant opent zijn deuren om 19u30. Het restaurant is gelegen in het hart van Marrakesh, tussen de Koutoubia Moskee (zicht op) en het Djemaa el-Fna plein.

Marrakesh - Les Jardins des Bala (Indisch Restaurant).
Marrakesh – Les Jardins des Bala (Indisch Restaurant).

Bij aankomst worden we door de piccolo naar het Indisch Restaurant op de derde verdieping gebracht: Les Jardins de Bala. Weinig volk hier. We zien een groot buitenzwembad beneden op het gelijkvloers en een kleintje op de dakverdieping.

Dit vijfsterrenhotel is een oase van rust, stilte, schoonheid en luxe in een omgeving die chaotisch, druk, vies-vuil-vettig en goedkoop aandoet. Als we om 21u terug naar buiten gaan, zie je echt het contrast: het vijfsterren luxehotel tegenover de smoezelige kraampjes van de gewone Marokkaanse verkoper.

Wat eten we? Twee gedeelde voorgerechtjes: gefrituurde ajuin en vegetarische samosa. Dit is geen al te beste start van de avond: de ajuin is te gefrituurd, de samosa is niet vegetarisch en heeft weinig smaak. Als hoofdgerecht neem ik een zeevruchten wok: best ok maar het is niet fris en knapperig genoeg. En de smaken zijn wat vlak. Wim kiest ‘Chicken tikka massala’: weinig kip, veel saus, goed malse kip, de smaken zitten goed. Het hoogtepunt van de avond is echter de ‘sweet lassi’, een Indische Yoghurtdrink: heeeeeeeeerlijk!

21:00 Coda

…en daarmee zit de 48 uur in Marrakesh er op. Er zijn nog dingen die je zou kunnen bezoeken of zelf doen: de leerlooierij aan Bab Debbagh of de ‘Poort van de leerlooiers’ uitchecken, of Souk des Teintureirs (wolververs), van een hamman sessie genieten bij Le Bain Bleu of bij Hamman Ziani, een Henna tatoeage laten zetten (op Place Djemaa el Fna), de David Bloch Kunstgalerij bezoeken, of Mella / de Joodse wijk verkennen, van de rust genieten in Jardin La Mamounia of met een paardenkoets (calèche) door Menarapark (olijfboomgaard) rijden, of een Zellige tegelbewerker (oud ambacht) live aan het werk zien bij Monsieur Zellige. Hier hadden wij geen tijd voor. Reden om nog eens terug te gaan! En dat zullen we! Heb jij ook zin gekregen om Marokko en Marrakesh te ontdekken? Laat het ons weten!

One thought to “48 uur in Marrakesh : mijn tips om te zien en doen. Deel Twee.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: