Skip to main content

48 uur in Marrakesh : mijn tips om te zien en doen. Deel een.

Intro

48 uur in Marrakesh – Afrika.  De eerste keer.  Dat is weeral anderhalf jaar geleden, in oktober 2017. Marokko is een totaal andere wereld dan wat wij gewoon zijn in België, een Noord-Afrikaans land vol sfeer & authenticiteit, prachtige natuur & fauna, bergen & woestijnen, hectische steden en slapende plattelandsdorpen. En dit op slechts 3 uur vliegen van België. Wij bezochten de vier koningsteden, waaronder Marrakesh waar we drie nachten verbleven.

Wat kan je zoal doen tijdens 48 uur in Marrakesh? Lees hier onze tips voor bezoeken aan bezienswaardigheden, eten & drinken, en overnachten. Hier volgen de eerste 24 uur waarbij we ons concentreren op het noorden van de Medina, Jardin Majorelle en we een kort bezoekje brengen aan Ville Nouvelle. Maar eerst bespreek ik de riad waar we drie nachten verbleven hebben.

Klik op de rode ‘lees meer’ button voor het ganse verhaal. Interesse in andere verhalen en praktische tips over Marokko? Klik dan hier voor ‘Marokko: de teaser’ met een handig artikeloverzicht.

Marrakesh - Uitzicht vanop dakterras NOMAD
Marrakesh – Uitzicht vanop dakterras NOMAD

3 nachten in Riad Rose Meryam

Wat vond ik van deze riad? De locatie was goed (op een kwartier stappen van het Jemaa el-Fna plein), wifi op de kamer is uitstekend, de hygiëne was in orde en de badkamer ruim, ontbijt was zeer goed, de inrichting voelde gezellig en authentiek aan maar de riads van Meknès en Fez (resp. Riad Lahboul en Riad Ouliya) waren een stuk mooier, vriendelijke eigenaars en dat was niet gespeeld,… Alle contact met de riad verliep via Zeynep, de eigentijds en Westers modieus geklede dochter des huizes. Ze spreekt vlot Engels. Bij de ontvangst neemt ze uitgebreid de tijd om ons wegwijs te maken in de riad en in de stad. Ook het afscheid, drie dagen later, verloopt zeer hartelijk.

Marrakesh - Riad Rose Meryam - Binnenplaats
Marrakesh – Riad Rose Meryam – Binnenplaats

21:00 Jemaa el-Fna plein

De eerste avond, de nacht is reeds gevallen, gaan we nog eventjes het Jemaa el-Fna plein bezoeken. Dit is dus dat beroemde plein, het beroemdste van gans Noord-Afrika, waar ik veel over gelezen heb. Zeer veel bedrijvigheid hier. Vele eetkraampjes op het plein die proberen toeristen te lokken door je aan te spreken. We drinken versgeperst appelsiensap voor 4 (!) dirham.

08:00 Ontbijt @ Riad Rose Meryam

Authentiek ontbijt: verse koffie of verse muntthee met suiker, vers geperst sinaasappelsap, vers smaakvol ongerezen brood, eenvoudig vegetarisch beleg, pannenkoeken met choco (op dag 2). De mussen vliegen binnen en buiten en ontbijten mee. Lekker dikke mussen…wat wil je… als je hier alle dagen zo kunt ontbijten!

Riad Rose Meryam - De mussen ontbijten mee
Riad Rose Meryam – De mussen ontbijten mee

10:00 Medersa Ben Youssef

We nemen ’s ochtends de taxi naar Medersa Ben Youssef (dagelijks 9u-16u30, 20 dh). De taxi chauffeur wil niet op de meter rijden en vraagt 20 dh. We gaan akkoord. De taxi zet ons in de buurt af, want de oude koranschool (Medersa) ligt midden in de Medina. Hier zijn de straten smal, waar geen auto komen kan.

Medersa Ben Youssef
Medersa Ben Youssef

Medersa Ben Youssef zelf is zeer mooi. De grootste die we al gezien hebben in Marokko. Zelfde bouwstijl / inrichting als de andere koranscholen van Meknès en Fez, en als het Alhambra in Granada of Alcázar in Sevilla in Andalusië. Die in Andalusië tellen wel veeeeeeel meer kamers.

Medersa Ben Youssef
Medersa Ben Youssef

Ik vind het raar dat er niet meer en grotere gebouwen zijn die in deze stijl gebouwd zijn. Want de heersers van Marokko heersten ook over Andalusië. Dat gezegd zijnde… als als niet-moslim mag je niet binnen in moskeeën en ook (Koninklijke) paleizen zijn off-limit voor toeristen en modale Marokkanen. Ongetwijfeld hebben de architecten en vaklui hierachter prachtig werk geleverd. Maar meestal krijg je dus enkel hoge muren te zien en wachters. Maar niet in … Marrakesh! Zie verder voor paleizen in Marrakesh (dag 2).

11:30 Maison de la Photographie de Marrakesh.

Paleismuseum met collectie zwart-wit foto’s over het dagelijkse leven en de bewoners van Marrakesh, de omgeving en Marokko, uit de oude doos (1870-1950). Er is niet veel veranderd op al die jaren: geen auto’s in die tijd, meer armoede in beeld, veel mannen met zware gezichtsbeharing en slecht gebit. Dit fotografie museum (dagelijks 9u30-19u, 40 dh) is wel de moeite.

Maison de la Photographie de Marrakesh
Maison de la Photographie de Marrakesh

12:30 NOMAD restaurant @ Place Rahba Kedima

We trekken naar het dakterras van dit naar Marokkaanse normen chique en duur restaurant (dagelijks 09u-00u, 25€). Het restaurant serveert een moderne Marokkaanse keuken met ook Westerse gerechten met een Marokkaanse twist. We bestellen beide ‘Gaspacho Marocain’ en de ‘Nomad Burger’ (lamsgehakt). De gaspacho is best ok maar de burger eet ik met lange tanden op: drooooooooog. Het is hier wel leuk vertoeven op dat dakterras: in de zon/schaduw, met zicht over de daken, minaretten en schotelantennes van Marrakesh. Als je goed door de stoffige atmosfeer kijkt, zie je in de verte het Hoge Atlasgebergte waar we gisteren nog doorgereden zijn. Maar da’s een ander verhaal. Vertel ik je nog wel eens over … later.

NOMAD restaurant - Gaspacho Marocain
NOMAD restaurant – Gaspacho Marocain
Place Rahba Kedima
Place Rahba Kedima

14:30 Ronddwalen door de medina

We lopen verloren. Google maps is onze handige gids maar nu stuurt hij ons toch in een doodlopend straatje terwijl dit anders staat aangegeven.

We belanden in Soek Kissarias en Soek Smarrine. De fruitschalen in keramiek, porselein of terracotta kosten hier rond de 1600 dh. Duur! De verkoper is niet opdringerig. We kopen niets maar, de derde ochtend in Marrakesh, gaan we op souvenirsjacht op het Place des Ferblantiers. Hier zullen we enkele potten en schalen van keramiek kopen. Keramiek van Safi, zegt de verkoper, het beroemde keramiek centrum van Marokko, een stad aan de Atlantische kust. Zou zijn… want de keramiek kost slechts tussen 10 en 40 dh. We kopen dus hoogstwaarschijnlijk iets nep maar … ‘t is goedkoop en ziet er mooi uit! Dus we zijn best tevreden.

Djemaa el-Fna plein overdag. De eetkraampjes van gisterenavond hebben plaats gemaakt voor slangenbezweerders en berberaapjes waarmee je op de foto kunt. We blijven niet kijken want ze spreken je onmiddellijk aan.

Jemaa el-Fna plein overdag
Jemaa el-Fna plein overdag

We passeren de Koutoubia Moskee en Minaret. Dit is de grootste moskee van Marrakesh. Ze werd gebouwd in opdracht van al-Mansoer in de 12de eeuw. De minaret is 77 meter hoog en was de inspiratiebron voor latere minaretten zoals de Giralda toren in Sevilla of de Hassan toren in Rabat.

Koutoubia Moskee en Minaret
Koutoubia Moskee en Minaret

Het Cyber Park is een mooi aangelegd park met infoborden over natuurbescherming en wat menselijke vervuiling aanricht: tekst en grote foto’s.

Cyber Park
Cyber Park

15:45 Jardin Majorelle.

We nemen vanaf het Cyber Park een taxi naar Jardin Majorelle (dagelijks 8u – 17u30, 70 dh). Deze morgen waren we hier ook al maar toen stond er een lange rij. Nu, anderhalf uur voor sluitingstijd, is het wat minder druk maar er staat toch nog een rij. We schuiven aan (10 minuten).
Deze botanische tuin werd oorspronkelijk aangelegd door een Frans schilder. Daarna is het lang eigendom geweest van Yves Saint Laurent, de Franse couturier, die stierf in Parijs en hier uitgestrooid werd in de rozentuin.

Jardin Majorelle (Majorelle Blauw)
Jardin Majorelle (Majorelle Blauw)

Het is een mooie tuin met veel bamboe, cactussen en hoge palmbomen maar in Japan en in Italië heb ik er al veel mooiere gezien. Sommige stukken zijn erg donker door de hoge begroeiing. De typische blauwe kleur, Majorelle Blauw, hier overal aanwezig, maakt het speciaal.

Jardin Majorelle (vijver)
Jardin Majorelle (vijver)

17:15 Wandeling door Ville Nouvelle.

Veel verkeer. Je stikt hier bijna in de walmen van benzine, roet, uitlaatgassen van de auto’s. Sommige stoten echt gigantische wolken uit waardoor je eventjes niets meer ziet. Het station is een mooie plek (geopend in 2008) en ook het Théâtre Royal (2001. Architect Charles Boccara).

We proberen een taxi te vangen… De eerste wil bijten voor 50 dh, de tweede voor 100 dh (zooooot !!), de derde voor 30 dh! We hebben beet!

18:30 Riad Rose Meryam.

De eerste 24 uur zit erop. Morgen volgt de tweede 24 uur. Dat verslag kan je hier lezen

2 thoughts to “48 uur in Marrakesh : mijn tips om te zien en doen. Deel een.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: