Skip to main content

4 dagen Sevilla : onze tips om te zien en te doen

Andalusië wou ik al heel lang erg graag bezoeken. En in september 2017 was het dan zover. In twee weken tijd deden we vijf cultuursteden aan: Sevilla, Córdoba, Ronda, Granada en tenslotte Málaga aan de kust. De reis was geweldig en om nooit te vergeten. Gigantisch veel foto’s genomen (er waren dan ook vele mooie dingen te zien!).  Hier volgt een verslag van de eerste etappe: Sevilla, de hoofdstad van Andalusië en de warmste stad van Europa. En warm was het zeker (38°C in de schaduw)!  Voor alle info over de andere bezochte cultuursteden in Andalusië, klik hier.

Sevilla 2017: Giralda toren en Spaanse vlag.
Sevilla 2017: Giralda toren en Spaanse vlag.

Transport

Alle transport was per openbaar vervoer (trein, bus en metro). Wij vlogen in met een gekende low cost vliegtuigmaatschappij vanuit Bergamo (check ook het eerste luik van onze reis naar Noord-Italië: de artikels over Verona, Een Opera in Verona, Gardameer en Bergamo) en regelden alles zelf maar als bij jou hiervoor de tijd of energie of goesting ontbreekt, kan je met een bekende touroperator (zoals TUI) een verzorgde en onbezorgde reis in Sevilla beleven. Check deze link: citytrip naar Sevilla met TUI.

De topattracties van Sevilla

De topattracties van Sevilla (én terecht) zijn het Alcázar (paleizen en tuinen) en La Catedral de Sevilla met Giraldatoren. In één woord: jemondvaltervanopen. Deze moet je absoluut gedaan hebben. Maar iedereen denkt hier zo over. Om wachtrijen te vermijden, koop je best voor het Alcázar tickets op voorhand online en voor de kathedraal combi-tickets in de vlakbij gelegen, rustige El Divino Salvador (een witte marmeren kerk met meerdere, zeer overdadig, met goud versierde reusachtige schrijnen).

Sevilla 2017: La Catedral - Graf Christoffel Columbus.
Sevilla 2017: La Catedral – Graf Christoffel Columbus.
Sevilla 2017: La Catedral - Een Kerkschat.
Sevilla 2017: La Catedral – Een Kerkschat.

Hoogtepunten van de kathedraal zijn het graf van Christoffel Columbus (Beeld van ‘Vier mannen in lang gewaad en bewapend die een kist dragen’), het hoofdaltaar, de sacristie, de kerkschat en de grote patio van sinaasappelbomen. De Giraldatoren behoort tot de oudste delen van de kathedraal (13e eeuw) en stamt uit de Moorse tijd. Het deed dienst als minaret en omdat de imam geen vijf keer per dag trappen wou doen, werd een hellend vlak aangelegd waarlangs hij te paard naar boven kon rijden (35 hellingen met gem. stijgingspercentage van 17% en 17 treden, samen goed voor 47 m hoogte).

Sevilla 2017: Alcázar.
Sevilla 2017: Alcázar.
Sevilla 2017: Alcázar.
Sevilla 2017: Alcázar.

Het Alcázar van Sevilla is Spaans voor ‘versterkt kasteel’ en afgeleid van het Arabische al-qasr. Achtereenvolgens stond op deze plek een Romeins fort, een Visigotisch fort en een Moors kasteel. Dat laatste werd na de verovering van Sevilla op de Moren in de 14de eeuw door Koning Alfonso X van Castilië verbouwd en door Pedro I uitgebreid met een Spaans Koninklijk paleis in Mudéjar bouwstijl (een Spaanse bouwstijl in Christelijk Spanje met sterke invloed van Moorse bouwkenmerken). Ook andere heersers zette hun stempel op het Alcázar zoals Keizer Karel (Gotische en Renaissance bouwstijl). Dit koninklijk paleis wordt nog steeds gebruikt door de koninklijke familie voor officiële staatszaken. Rond de paleizen liggen de paleistuinen en die mag je zeker niet missen!

Sevilla 2017: Alcázar paleistuinen.
Sevilla 2017: Alcázar paleistuinen.

Sightseeing in Sevilla

Het was heerlijk kuieren door de smalle, pittoreske, oude steegjes van Judería in Barrio Santa Cruz. Iglesia de Santa Maria La Blanca was gesloten en Casa de Pilatos schijnt het mooiste paleis van Sevilla te zijn. Metropol Parasol of in de volksmond bekend als ‘Las Setas de Sevilla’ (‘De paddenstoelen van Sevilla’) is de grootste houten structuur ter wereld (150m lang, 70m breed en 28m hoog). Je kan met de lift naar boven op de hoed van de Paddestoel gaan en aldaar het aangelegde wandelpad volgen of in de bar ‘El Balcón de las Setas’ Tinto Verano (licht alcoholische sangria met citroen aan toegevoegd) bestellen. Op het gelijkvloers is de Mercado de la Encarnación: een moderne voedselmarkt uit 2004. Shopping addicts moeten in Calle Sierpes en de parallelle straat Calle Tetuan, dé winkel-wandelstraten van Sevilla, zijn of in het winkelcentrum Plaza de Armas.

Sevilla 2017: Metropol Parasol.
Sevilla 2017: Metropol Parasol.

Real Fábrica de Tabacos was de eerste tabaksfabriek van Europa. Hier rolde Carmen (idd. die van de Opera) en veel andere vrouwen sigaren: de cigarrera. Het is het op een na grootste gebouw van Spanje en nu huisvest het de centrale administratie van de Universiteit van Sevilla. Er is vrije toegang. In het San Telmo paleis (met het uitkijktorentje ‘Costurero de la Reina’) woonde ooit de Hertog van Montpensier. Deze regelde een ‘spontane’ ontmoeting tussen zijn dochter die Mercedes heette en vrijgezel koning Alfons XII. Ze ontmoetten elkaar in het uitkijktorentje in de paleistuin waar Mercedes zat te naaien. Sindsdien heet dit gebouw zo, oftewel het ‘naaiatelier van de Koningin’. Het San Telmo is nu een overheidsgebouw en niet toegankelijk. Hospital De la Caridad met Iglesia de la Santa Caridad heeft kerkversieringen van Murillo en Valdés Leal.

Sevilla 2017: San Telmo Paleis.
Sevilla 2017: San Telmo Paleis.

Door Sevilla stroomt de machtige Guadalquivir rivier. Met Cruceros Torre del Oro kan je deze afvaren. Tickets zijn wel erg duur: 18€. De rondvaart over de rivier en onder de vele bruggen van Sevilla door, duurt een vol uur. Torre del Oro aan de Guadalquivir huisvest een klein scheepvaartmuseum dat gratis is op maandag. Je kan de toren beklimmen met een mooi uitzicht over de rivier en zicht op Catedral de Sevilla.

Sevilla 2017: Torre de España langs gualdaquivir rivier.
Sevilla 2017: Torre de España langs gualdaquivir rivier.

Aan de overzijde van de rivier ligt de wijk Barrio Triana. Over de restanten van Castello de San Jorge is de Mercado de Triana gebouwd. In het Castello leer je over de geschiedenis van het kasteel (gebouwd in 1220-1230 ter bescherming van Sevilla tegen de Moren) en de Spaanse Inquisitie (dat vanaf 1480 hier ‘religieus recht’ sprak tegen de afvalligen van het Katholieke geloof in Spanje en deze folterde en opsloot en terechtstelde. In de Mercado de Triana zijn we gaan lunchen bij Ostreria & Sushi de Mercado. Heerlijke sushi en gyoza daar, maar het schijnt dat de oesters daar onovertroffen zijn in Sevilla, maar dat hebben we niet uitgetest.

Sevilla 2017: Mercado de Triana.
Sevilla 2017: Mercado de Triana.

Sevilla heeft verschillende mooie parken: Jardines de Murillo (de voormalige boomgaard van het Alcázar), Parque Maria Luisa met Plaza de España en Monumento a Bécquer, en Paseo de las Delicias (met Acuario Sevilla).

Sevilla 2017: Plaza de España.
Sevilla 2017: Plaza de España.

N.a.v. de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 werd het gebied rond Parque Maria Luisa ontwikkeld. Het Teatro Lope de Vega was toen het paviljoen van Sevilla en nu de stadschouwburg. Het Casa de la Ciencia de Sevilla heeft zeefossielen verwerkt in de gevel. Ook de Museo de Artes y Costumbres Populares (betegeld met keramiektegels en in Mudejar stijl), Pabellón Real (Dit wordt verbouwd.) en Museo Arqueológico (een groot museum met o.a vondsten van Itálica) dateren uit 1929 en zijn gelegen aan het Plaza América. Plaza de España werd ontworpen door Aníbal González en omvat een fontein, kanaal met vier bruggen en halfcirkelvormige gaanderij met keramieken tegels van alle 52 provincies van Spanje (de laatste tegel aan de Zuidhoorn is die van Sevilla) en bustes van bekende Spanjaarden.

Sevilla 2017: Monumento a Bécquer.
Sevilla 2017: Monumento a Bécquer.

Monumento a Bécquer: een 170 jaar oude boom omgeven door een marmeren beeldengroep, gemaakt ter ere van Sevilliaanse dichter Gustavo Adolfo Bécquer (1836-1870). Er zijn drie vrouwen afgebeeld, in witte marmer, die drie vormen van liefde voorstellen die Bécquer beschreef in zijn gedicht ‘El Amor Pasa’: de enthousiaste liefde, de bezeten liefde en de verloren liefde. Romantiek verzekerd!

Musea in Sevilla

We bezochten twee belangrijke musea. Ten eerste Museo de Belles Artes de Sevilla dat na Madrid het belangrijkste Museum van Schone Kunsten in Spanje is. Ik vond het museum zeer de moeite: beeldig gebouw (bouwstijl: Andalusisch Manniërisme), logische rondgang, kwaliteitsvolle werken, goeie commentaren in Spaans en Engels, sterke vertegenwoordiging van lokale kunstenaars én gratis voor EU-burgers! Collectie omvat Spaanse en Sevilliaanse schilderkunst van 14de tot begin 20ste eeuw met de nadruk op Sevilliaanse schilderijen uit de 17de eeuw (Barok) dat artistiek gezien de belangrijkste periode was voor Sevilla, en af en toe is er eens een houten beeld, keramiek, goudwerk of meubelen on display. Grote namen hier zijn Murillo, Juan de Valdés Leal en Francisco de Zurbarán.

Sevilla 2017: Museo de Belles Artes - Vista de Sevilla (1893) Nicolás Jiménez Alpériz.
Sevilla 2017: Museo de Belles Artes – Vista de Sevilla (1893) Nicolás Jiménez Alpériz.

Ten tweede Monasterio de la Cartuja & Centro Andaluz de Arte Contemporáneo (Museum voor moderne kunst). Oorspronkelijk was het een klooster, daarna een keramiek fabriek (hoogovens) en dan het Sevilliaanse paviljoen van Expo ’92 en nu het CAAC museum. Ook dit museum vond ik zeer de moeite en is op zaterdag en in de week vanaf 19u gratis. Meestal is hedendaagse kunst onbegrijpelijk en verwarrend en weinig interessant maar wat je hier ziet heeft kwaliteit en is echt wel boeiend. Kunst in de vorm van filmopnames, installaties, schilderijen, tekeningen, foto’s, muziekfragmenten op film (bijv. ‘The Lesson on dis-Consent’, 2011, Staatliche Kunsthalle Baden-Baden. Door ‘Chto Delat?’), enz. Welke exposities liepen er toen wij er waren? In het Cartuja klooster monument en de Mudejar patio kon je kijken naar installaties en filmpjes van ‘Chto Delat?’, een Russisch kunstenaars collectief (de Russische naam betekent ‘Wat moet er gebeuren?’). In de zuidvleugel liep een retrospectieve van lokaal kunstenaar ‘Gerardo Delgado’ (o.a. met computer gegenereerde kunst). In de oostvleugel was er de expo ‘1975-1992’ (rond gespecialiseerde Spaanse kunsttijdschriften). En in de noordvleugel gebeurde onderzoek naar de ‘Kunst en Kultuur in 1992’, 25 jaar na wereldexpo ’92.

Sevilla 2017: Centro Andaluz de Arte Contemporáneo.
Sevilla 2017: Centro Andaluz de Arte Contemporáneo.

Flamenco show

Leuk om te doen is een avondje Flamenco in het CasaLa Teatro, een theaterzaaltje met 28 stoelen in de Mercado de Triana. Op tijd erbij zijn is de boodschap. Inkom kost 18€: prijzig. Volgens de reclame folder zijn er drie shows per dag (13u30, 18u30 en 20u00) maar toen wij er waren vond er slechts één show per dag plaats, om 20u30. Deze show is gevarieerd met afwisselende combinaties: gitaar+zang+castagnetten, gitaar+zang, gitaar+zang+dans, gitaar solo. De show was goed maar niet top. De gitarist stelde wat teleur toen hij solo speelde (hoge tonen kwamen er soms niet goed door), de zangeres was goed maar niet erg doorleefd, de danseres was nog het beste van de drie maar haar hakken en ritmisch gestamp overstemde de andere twee. Goed als eerste kennismaking met Flamenco. In België heb ik in het concertgebouw deSingel al verschillende keren naar Flamenco shows gaan kijken. Deze Andalusische performers zijn wereldtop en spelen voor volle zalen in buiten- en vooral binnenland. Aan kaartjes geraken voor die (dure) concerten in Spanje zelf is een moeilijke job want mega-populair en direct uitverkocht. Dat is het voordeel van in België naar een Flamenco concert van Spaanse artiesten te gaan kijken: betaalbaar en beschikbaar en op topniveau.

Sevilla 2017: CasaLa Teatro - Flamenco.
Sevilla 2017: CasaLa Teatro – Flamenco.

Eten

Heerlijk lunchen deden we niet alleen in die oester & sushi bar in de Triana wijk maar ook in El Postiguillo, vlakbij Plaza de Toros. Een van de weinige die de ganse dag open is, want vele restaurants houden een siësta. Voor nog geen tien euro per persoon hadden we een volwaardige, lekkere tapas maaltijd gegeten: da’s echt geen geld. In een zijstraat van het hotel, is Restaurante Mara gelegen, een visrestaurant dat paella voor ons klaarmaakte, de beste paella van de ganse reis. Restaurant El Pintón, dichtbij de kathedraal, heeft een mooie patio en heel smakelijke arroz de mariscos (rijst met saffraan en zeevruchten) en weer kostte het niks. Qua uit eten gaan is België duur, Italië schappelijk en Andalusië goedkoop als je heerlijk gegeten wil hebben. In Mariatrifulca, een chique café-restaurant op een toplocatie aan de Puente de Isabel II met schitterend zicht op Guadalquivir en het centrum van Sevilla, is reservatie aangewezen. Noodgedwongen beperkten we ons tot enkele hapjes en drinken: een fles witte huiswijn ‘El Novio Perfecto’ van 2016 en een schotel ansjovis met toasts. Verrukkelijk maar duur.

Sevilla 2017: Ostreria & Sushi de Mercado.
Sevilla 2017: Ostreria & Sushi de Mercado.

Overnachting

In Sevilla, hoofdstad van Andalusië, verbleven we vijf nachten in een mooi viersterrenhotel (Hotel Ayre Sevilla) met (klein) buitenzwembad en een heerlijk en erg uitgebreid ontbijt. We gingen één keer zwemmen. Goede prijs-kwaliteit verhouding. Centrale locatie aan het treinstation met vele busstops (o.a. airport bus).

Sevilla 2017: Hotel Ayre Sevilla.
Sevilla 2017: Hotel Ayre Sevilla.

Niet gedaan

Na vijf nachten zit het luik ‘Sevilla’ er weeral op. Hebben we alles gedaan dat op de planning stond? Neen. De opgravingen van de Romeinse stad Italica -een Romeinse stad en derde grootste stad na Rome en Alexandrië- en het Archeologische museum hebben we door tijdsgebrek niet kunnen doen. Dat is wel jammer want de Romeinse geschiedenis en bouwrestanten boeien me. Ook het Centro Ceramica Triana (keramiek museum) en Plaza de Toros (arena stierengevechten) is weggevallen. Net als de daguitstap naar Jerez, Cadiz, of Parque de Doñana. Zeer jammer want Cadiz moet speciaal zijn. Doñana is ook zeer de moeite maar vooral in de lente (en herfst) tijdens de vogeltrek van Afrika naar het Noorden en terug.

One thought to “4 dagen Sevilla : onze tips om te zien en te doen”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: