Skip to main content

3 dagen Granada : Onze reistips.

Granada 2017: Alhambra.
Granada 2017: Alhambra.

Andalusië stond al lang op mijn travelbucketlist en in september 2017 was het eindelijk zover. De reis was geweldig en om nooit te vergeten. Ik heb gigantisch veel foto’s genomen (er waren dan ook vele mooie dingen te zien!). Andalusië zou iedereen ooit eens in z’n leven moeten bezoeken en in het bijzonder de vijf cultuursteden Sevilla, Córdoba, Ronda, Granada en Málaga. Hier volgt een verslag van de vierde etappe: Granada, wereldberoemd voor het Alhambra, een erfstuk van de Moorse vorsten en bestaande uit Middeleeuwse paleizen, fort en tuinen op een afgetopte heuvel. Dit is een verslag met tips over de hoogtepunten van het Alhambra en de overige bezienswaardigheden van Granada, over waar je lekker kunt eten en over het driesterrenhotel waar wij gelogeerd hebben. Voor alle info over de andere bezochte cultuursteden in Andalusië, klik hier.

 

Alhambra

Granada is wereldberoemd om het Alhambra. Dit is wereldtop en door UNESCO beschermd werelderfgoed. De weg ernaartoe is al zeer mooi (neem de bus C3 of klim 20 minuten te voet): Plaza del Realejo, cuesta del Realejo, cuesta de Gomérez, Paseo del Generalife.

Granada 2017: Alhambra.
Granada 2017: Alhambra.

Het Alhambra is zeer populair en er staat een limiet op het aantal bezoekers per dag. Dus wees er op tijd bij en reserveer je tickets op voorhand online. Tip: Als je geen ticket hebt kunnen bemachtigen, kan je toch zonder ticket gratis een klein stukje van het Alhambra bewonderen. Ga het Alhambra binnen langs de Puerta de los Carros. Je kan gratis binnen in (de musea van) Palacio de Carlos V, el Baño de la Mezquita de la Alhambra (de Arabische baden) en Parroquia de Santa María de la Encarnación. Je kan ook naar Secano en Calle Real waar je souvenirs kunt kopen, uit eten kan gaan en in stijl kan logeren voor de nacht (Parador & Hotel América). Taxi’s rijden hier ook. Die arriveren via Puerta de los Carros. Je hebt een ticket nodig voor de Generalife (tuinen), Palacios Nazaríes (Moors Paleis, tijdslot), El Partal (tuinen) en Alcazaba (fort).

Granada 2017: Palacios Nazaríes - Palacio de Comares.
Granada 2017: Palacios Nazaríes – Palacio de Comares.

Palacios Nazaríes. Het Paleis telt vier delen: Palacio del Mexuar (Ismaïl I, Mohammed V), Palacio de Comares (Youssef I, Mohammed V), Palacio de los Leones (Mohammed V), en Baños arab. De bouw van de Alhambra Paleizen begon in 1238 in opdracht van de sultans van de Nasrid dynastie en de belangrijkste delen werden in de 14de eeuw gebouwd door Ismaïl I, Youssef I en Mohammed V. De Nasrid dynastie regeerden van 1237 (Mohammed I) tot 1492 (Mohammed XIII / Boabdil) toen Granada in handen viel van de Katholieke koningen Isabel I van Castilië en Ferdinand II van Aragon. Het was hier zeer druk. Onmogelijk om overzichtsfoto’s zonder mensen te nemen. Detailfoto’s nemen lukte wel.

Granada 2017: Palacios Nazaríes - Palacio de los Leones.
Granada 2017: Palacios Nazaríes – Palacio de los Leones.

Palacio de Carlos V. Het paleis van Keizer Karel heeft een vierkant grondplan met centraal een grote cirkelvormig binnenplein omgeven door zuilengalerij twee hoog. Er zijn twee gratis musea: Museo de la Alhambra en Museo de Bellas Artes.

Granada 2017: Palacios Nazaríes - Palacio de los Leones.
Granada 2017: Palacios Nazaríes – Palacio de los Leones.

Het Museo de la Alhambra (gelijkvloers) bezit kunstschatten en vondsten van het Alhambra: kruiken, beschilderde vazen & schalen, balken, deuren & plafonden met houtsnijwerk, muntencollectie, beschilderde tegels, glaswerk.

Granada 2017: Alhambra - Museo de Bellas Artes - 'Naturaleza Tranquila' (1955) Juan Vida Arredondo.
Granada 2017: Alhambra – Museo de Bellas Artes – ‘Naturaleza Tranquila’ (1955) Juan Vida Arredondo.

Museo de Bellas Artes (Eerste Verdieping) omvat tien zalen met Middeleeuwse houten beelden, met schilderkunst van de Middeleeuwen (religieuze werken) over renaissance, barok, romantiek, tot moderne kunst en hedendaagse kunst. Maar veelal lokale kunstenaars van Granada en Andalusië. Religieuze thema’s, mythologische thema’s, portretten, stillevens, landschappen,… . De werken zijn meestal niet bijzonder en mediocre. Zaal VI is interessant met het thema Alhambra & Granada. Hier is het mooiste schilderij van ganse collectie te vinden (vind ik!): ‘Salida de la Familia de Boabdil de la Alhambra’ door Manuel Gómez-Moreno (1834-1918). Zaal X: Hedendaagse kunst. Het interessantste werk hier is ‘Naturaleza Tranquila’ (1955) door Juan Vida Arredondo.

Alcazaba. Het militair fort. Dit moet je bezoeken omwille van het geweldige uitzicht over Granada. Het Alhambra ligt op een heuvel en is het hoogste punt van de stad.

Granada 2017: Generalife.
Granada 2017: Generalife.
Granada 2017: Generalife.
Granada 2017: Generalife.

El Generalife – Via de tuinen van El Partal en Jardines de San Francisco, kom je terecht in El Generalife: bloemenrijke, waterrijke, kleurrijke, aangelegde tuinen die je fotografie gewijs best bezoekt als de zon hoog staat en de tuinen baden in de zon, maar hittegewijs beter bezoekt in de ochtend of de vooravond.

 

Overige hoogtepunten

Bezoek de Albaicín wijk, geniet van de pittoreske straatjes en pleintjes (Paseo de los Tristes, Plaza Larga, Placeta de San Miguel Bajo) en de fenomenale uitzichten over Granada en het Alhambra (Mirador de San Nicolás, Mirador Ojo de Granada). Om goede foto’s te nemen (met een zon die achter je staat), kom je best ‘s morgens hier of in de late middag en avond. Tip: El Huerto de Juan Ranas, calle de Atarazana 8. In dit café-restaurant kan je iets verfrissend drinken (refrescos) met een ongelofelijk uitzicht op het Alhambra (nabij Mirador de San Nicolás). Een uur lang deed ik niets, behalve van het uitzicht genieten op het Alhambra en de stad Granada beneden.

Granada 2017: Albaicín wijk vanaf Generalife.
Granada 2017: Albaicín wijk vanaf Generalife.

In het centrum zijn de kathedraal, de koninklijke grafkapel ‘Cappilla Real’ en het Klooster van San Jerónimo de moeite. Voordelige combi-tickets zijn mogelijk. Kijk hiervoor in Calle Alcaicería aan de kathedraal. Deze straat is volgepakt met souvenirwinkeltjes wat mij een; beetje het gevoel van een Arabische soek gaf. In Real Monasterio de San Jerónimo komen weinig toeristen hoewel de patio vol appelsienboompjes en de kloosterkerk wel de moeite zijn. Dit is wel eventjes anders bij de kathedraal en bij Cappilla Real.

Granada 2017: Real Monasterio de San Jerónimo.
Granada 2017: Real Monasterio de San Jerónimo.

Cappilla Real. Audiogids gratis inbegrepen. Deze rijkelijk versierde kapel is een koninklijke grafkapel voor de katholieke koningen Isabella I van Castilië en Léon en Ferdinand II van Aragon. In dezelfde grafkelder liggen ook de kisten van een jonggestorven kleinkind, prins Michael, en van hun dochter en opvolgster Johanna de Waanzinnige en haar man, Filips I de Schone (een Habsburger).  Over de geschiedenis van de Habsburgers heb ik eerder een artikel gewijd.

Granada 2017: Cappilla Real.
Granada 2017: Cappilla Real.

Cappilla Real heeft ook nog een museumzaal met een tiental topwerken van 15e eeuwse topschilders Hans Memling, Rogier van der Weyden, Jan Provoost, Dirk Bouts, en Italiaanse meesters als Sandro Botticelli en El Perugino. Dit waren tijdgenoten van Ferdinand en Isabella. Absoluut de moeite. Ook in dit museum zijn de kroon en scepter van Isabella en het zwaard van Ferdinand te aanschouwen.

Granada 2017: La Catedral.
Granada 2017: La Catedral.

Catedral de Granada. Top. Bouwstijl: Spaanse Renaissance. Bouw gestart in 1523 en deze duurde twee eeuwen. Gewijd aan de maagd van de Incarnatie. Audiogids is inbegrepen. De Kerkschatten omvatten liturgische gewaden, monstranzen, misbekers, kronen, schalen, kruisen in goud en zilver en bezet met edelstenen, schilderijen en beelden van moeder en kind, en wandtapijten die het leven verhalen van keizer Constantijn. De kathedraal is gewijd aan de Maagd Maria en er zijn meerdere kapellen die de verschillende voorkomens / verschijningsvormen / eigenschappen van Maria eren, zoals Virgen del Pilar, Virgen del Carmen, Virgen de las Angustias, Virgen de la Antigua,… . In de Sacristie vind je schilderijen die de apostelen afbeelden en taferelen uit het leven van Christus, een schilderij van de Maagd Maria met mooie details van de school van Michelangelo, een Christus beeld aan het kruis, een Engelse klok van 1730, en wandspiegels.

 

Uit eten

In Granada hebben we enkele malen gekozen voor toeristenmenu’s (van zo’n 15€): goedkoop, lekker maar niet memorabel. Dit was bij Seis Peniques Restaurant, Restaurante Bar Ocaña (beide in de straat van het hotel: calle Pavaneras) en Restaurante Gastrobar Sibarius (Plaza de Bib-Rambla). Bij Restaurant Sibarius wilden we in de sushi bar gaan eten maar die ging pas open om 20 uur.

Granada 2017: Restaurante Bar Ocaña - Paella mariscos.
Granada 2017: Restaurante Bar Ocaña – Paella mariscos.

Veruit het lekkerst in Granada en zelfs een van de beste keren deze reis, en bovendien tegen erg scherpe prijzen, hebben we gegeten bij ‘Bodegas Castañeda’ in Calle Almireceros 1-3, tussen Catedral en Plaza Nueva. Dit bleek onverwacht een topadres te zijn. We bestelden gazpacho, zeevruchten salade met zalm (veel zalm, kabeljauw, in stukken gesneden langoustines, en groene en rode paprika), traditionele salade van Granada (sinaasappel, zwarte olijven, kaas, en een beetje tomaat en paprika) en een vleespasteitje (taartje in oven met smeuïg laagje deeg aan de buitenkant, en bechamel, champignonnen, kaas en ham binnenin). Alles was zeer rijkelijk (bijv. veel zeevruchten), zeer smaakvol zowel van uitzicht als in de mond, zeer lekker, van uitstekende kwaliteit, en voldoende. De prijs was zeer scherp. De gazpacho kostte 3.10€, de vleespastei 5.5€, de Granada Salade 8.30€ en de zeevruchten salade 9.30 euro. Totaalbedrag 34.70€ ‘: geen geld. En daarmee had je zeker voldoende gegeten. Een topadresje! En los in het toeristische hart van Granada. Wij zaten buiten. En na ons geraakten alle tafels volzet en waren er wachtenden. Het was een gezellige drukke maar toch een gemoedelijke bediening. Hier moet je zeker komen eten als je in Granada bent. Alleen de enkele WC trok op niks met een deur die in twee stukken was en niet wilde sluiten.

Granada 2017: Bodegas Castañeda - Salade met zalm en zeevruchten.
Granada 2017: Bodegas Castañeda – Salade met zalm en zeevruchten.

Hotel

We kozen voor het driesterrenhotel Hotel Marquis Urban omwille van de bereikbaarheid (neem vanaf treinstation bus SN1 tot tweede stop ‘catedral’) en de locatie (vlakbij de kathedraal en aan de voet van het Alhambra) en de uitstekende prijs-kwaliteit. Het hotel krijgt goeie kritieken op booking.com en dat is terecht. De kamers hebben een erg moderne inrichting. De badkamer is netjes. Het ontbijt valt tegen en is z’n geld niet waard.

Granada 2017: Hotel Marquis Urban.
Granada 2017: Hotel Marquis Urban.

Flamenco show

In Corral del Carbón woonde ik een Flamenco show bij: ‘Como Mi Sangre’ door Sergio Gómez El Colorao (zanger) met band. Andalusië is de bakermat van de Flamenco en een concertje mocht dus niet ontbreken tijdens de reis. De show begon tien minuten te laat maar liep ook een half uur uit (bissen). Vijf mannen zaten op het podium: de zanger, twee gitaristen (Jerónimo Maya en El Pirata), de ritmebord muzikant (El Moreno) en een danser (José Cortés El Indio). Ik vond de show veel beter dan in CasaLa Teatro in de Triana wijk in Sevilla. Waarom? Ze waren met meer: een tweede gitaar en ritmesectie. De muzikanten speelden zuiverder en met meer gevoel. Ik was vooral fan van de eerste gitarist die soms moeilijke stukken bracht. De spelers bezetting wisselde ook. Als de zanger meedeed en zijn kweek openzette dan had ik een beetje goesting om peterselie in m’n oren te stoppen (net als de Romeinen uit Asterix & Obelix) maar van de andere combinaties was ik wel fan. De twee besten op het podium waren de danser en vooral de eerste gitarist. Maar het Andalusisch publiek gaf het meeste applaus aan El Colorao en zij zijn de kenners!

Granada 2017: Flamenco show 'Como Mi Sangre' door Sergio Gómez El Colorao (zanger) met band.
Granada 2017: Flamenco show ‘Como Mi Sangre’ door Sergio Gómez El Colorao (zanger) met band.

2 thoughts to “3 dagen Granada : Onze reistips.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: