Skip to main content

2018 Stedentrip Leuven: onze (zomer)tips.

Intro

Leuven stad aan de Dijle, Leuven Brabantstad, Leuven universiteitsstad, Leuven studentenstad, Leuven bierstad, Leuven cultuurstad, Leuven M-Museum, Leuven shoppingstad, Leuven Marktrock / Leuven Beleuvenissen, Leuven Groen & Blauw, Leuven Tobback. Inderdaad, Leuven wordt al bijna 25 jaar bestuurd door de socialisten met Burgervader Louis Tobback aan het roer. Die man is bijna tachtig jaar: ‘alive and kicking’ noemen ze dat. Een attitude die de stad zelf ook heeft.

Leuven 2018: Stadhuis.
Leuven 2018: Stadhuis.

In Leuven heb ik gestudeerd en het is altijd leuk om af en toe eens terug te keren. Niet om te studeren en in boeken te neuzen (behalve dan in mijn toeristische gids) maar om de stad zelf te ontdekken. Wat kan je zoal in Leuven gaan doen? De intro verraadt het al een beetje.  Klik op de rode button en lees verder!

Leuven studentenstad: dat betekent bier, muziek en uitgaan. En niet alleen voor studenten!

Leuven is waar m’n Stella staat: Leuven is de thuis van de grootste bierbrouwerij ter wereld, AB Inbev. De brouwerij kan je op zaterdag of zondag bezoeken. Alle info vind je hier.

Leuven is de stad met de langste toog van België (Oude Markt) en een terrasje doen is een must. Met het aanhoudende uitstekende weer van deze zomer heb je geen excuses!

Leuven 2018: de Oude Markt.
Leuven 2018: de Oude Markt.

In de zomermaanden Juli en Augustus staan (veelal gratis) muziek en culinair genieten centraal: Beleuvenissen (muziektoppers, podia op de grote pleinen, vrijdagen in Juli, gratis), M-idzomer (muziek, film, dans, expo en performances, M-Museum en omgeving, vierdaags festival begin augustus), Hap-Tapje (Leuvense culinaire Hoogmis, op een zondag in Augustus), de Zomer van Sint-Pieter (klassieke lunchconcerten, predikherenkerk en 30CC/Schouwburg, juli & augustus) en andere evenementen. Deze zijn mooi samengebracht onder de titel ‘Het Groot Verlof Leuven’ en op volgende website.

Leuven 2018: Het Groot Verlof.
Leuven 2018: Het Groot Verlof.

Leuven te voet of met de fiets langs baksteen & beton of langs groen & blauw

De stad is kleinschalig en kan makkelijk te voet verkend worden. Online vind je verschillende uitgestippelde wandelroutes door de stad: bijv. een route langs alle hoogtepunten van de stad of een route langs de belangrijke kerken van Leuven of een route door de groene longen en blauwe aders van de stad (bijv. het Stadspark / Sint-Donatus park, het gloednieuwe Sluispark, de Kruidtuin).

Neem de fiets om de omgeving van Leuven te verkennen: rij een stukje de rivier de Dijle af of volg een route langs de vier oude abdijen van Leuven.

Leuven 2018: Sint-Geertrui Abdij en Kerk.
Leuven 2018: Sint-Geertrui Abdij en Kerk.

Leuven cultureel: architectuur, musea en kerken

Architecturale hoogtepunten

Architecturale hoogtepunten van Leuven zijn de Universiteitsbibliotheek en het Stadhuis van Leuven.

In de bibliotheek zijn de grote leeszaal en de beklimming van de klokkentoren (met uniek uitzicht over Leuven) de hoogtepunten. Het huis van boeken brandde af tijdens beide Wereldoorlogen en werd tweemaal terug opgebouwd. Heel veel historische boeken gingen verloren. Je komt hierover alles te weten tijdens een fototentoonstelling in de Klokkentoren en dankzij een audiogids voor binnen/buiten het gebouw.

Leuven 2018: Universiteitsbibliotheek.
Leuven 2018: Universiteitsbibliotheek.

Het gotische Stadhuis is een wereldtopper in zijn soort en uniek dankzij de 236 beelden op de gevel. Dagelijks kan je als toerist een rondleiding meemaken waarin je alles leert over deze beelden en de historische zalen bezoekt. Let op: enkel een rondleiding om 15 uur.

Het stadhuis wás het huis van politieke beslissingen. Maar de meeste stadsdiensten en de schepenen en burgemeester zijn ondertussen verhuisd naar nieuwe gebouwen aan het stationsplein. Het stadhuis wordt vnl. nog gebruikt voor plechtigheden (huwelijken), en om toeristen rond te leiden.

Er zijn plannen voor grondige renovaties en verbouwingen (die starten eind 2018) van het stadhuis en de realisatie van een nieuw museum in het stadhuis: het Erfgoedhuis.

Leuven 2018: Stadhuis.
Leuven 2018: Stadhuis.

Musea van Leuven

Leuven huisvest enkele topmusea: het Museum M bijv. of het gloednieuwe PARCUM over religie & kunst in de Abdij van Park.

Het M-Museum heeft een zeer mooie architectuur die oud en nieuw vloeiend combineert dankzij het vakmanschap van Belgisch toparchitect Stéphane Beel. Het Museum heeft een collectie Brabantse en Leuvense kunst van Middeleeuwen tot 19de eeuw (o.a. werken van Georges Minne, Constantin Meunier en Jef Lambeaux) en organiseert ook tijdelijke exposities van oude en hedendaagse meesters.

Parcum presenteert religieus erfgoed (uit kerken, kloosters, abdijen) in wisselende thematische exposities op het raakvlak tussen Kunst, Cultuur en Religie met als doel een dialoog op gang te brengen tussen de verschillende geloofsgemeenschappen, levensbeschouwingen en leeftijden. Parcum is een nieuw museum gevestigd in de Abdij van Park.

Leuven 2018: Sint-Pieterskerk.
Leuven 2018: Sint-Pieterskerk.

Leuven telt verschillende mooie kerken, 4 abdijen en twee begijnhoven

Sint-Pieterskerk, tegenover het stadhuis, is de belangrijkste kerk van Leuven, werd gebouwd in laat-gotische stijl, heeft onafgewerkte torens, en is gratis toegankelijk behalve de M-Schatkamer. Die laatste wordt gerenoveerd (tot september 2019) en daarom hangt haar topwerk, ‘Het Laatste Avondmaal’ van Vlaams Primitief Dirk Bouts, gratis toegankelijk in de kerk zelf.

De gotische Sint-Geertruikerk behoort tot de gelijknamige abdij en heeft een zeer mooie torenspits (één van de stadswonderen van Leuven). Sint-Jan-De-Doperkerk is een Romaanse kerk uit de dertiende eeuw en gelegen in het Groot Begijnhof. De Sint-Antoniuskapel bevat de Crypte van Pater Damiaan, katholiek priester, melaatsenverzorger, heilig verklaarde en ‘Grootste Belg aller tijden’.

Leuven 2018: Pater Damiaan.
Leuven 2018: Pater Damiaan.

De vier abdijen zijn de Sint-Geertruiabdij en de Abdij Keizersberg binnen de ring rond Leuven en niet ver van elkaar in het Noorden van de stad, en de Abdij van Park en de Abdij van Vlierbeek net buiten de ring om Leuven.

Het Groot Begijnhof (gestart in de dertiende eeuw) huisvest vandaag geen begijnen meer maar wel studenten en medewerkers van de Universiteit van Leuven. Het is het grootste begijnhof van België. Het is gratis toegankelijk maar toon respect voor de bewoners (het is een actieve woonwijk). Het ligt in het zuiden van de stad.

Het Klein Begijnhof omvat slechts één straat. Van hieruit kan je een mooie foto nemen met de Sint-Geertruikerk en haar gotische torenspits op de achtergrond.

Voor alle info…

Slechts 1 adres: de toeristische dienst van Leuven, Naamsestraat 3, 3000 Leuven. Tel.: 016 20 30 20. Email: toerisme@leuven.be. Openingsuren: elke dag van 10u tot 17u. Website: https://www.visitleuven.be/nl (ook voor online tickets).

One thought to “2018 Stedentrip Leuven: onze (zomer)tips.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: