Skip to main content

2018 Stedentrip Leuven: een verslag van een zomerdagje Leuven.

Intro

Leuven zit vol beweging en is fun en er is altijd iets te beleven. Dat klopt! En ook tijdens de zomermaanden wanneer de studenten een break hebben. Bewijs nodig? Lees dan dit verslag van een daguitstapje naar Leuven.  Ben je geïnteresseerd in meer tips over sightseeing Leuven?  Klik dan hier.

Leuven 2018: Jan Fabre - Gespietste Scarabee.
Leuven 2018: Jan Fabre – ‘Totem’ (Gespietste Scarabee).

Op vrijdag 13 juli 2018 trok ik een dagje naar Leuven. Ik nam de trein vanuit Antwerpen. Als je de trein die via Zaventem Luchthaven rijdt, neemt, dan ben je het snelst in Leuven en moet je niet overstappen in Mechelen.

De Kruidtuin

We maakten een lange wandeling door Leuven die ons langs de Diestsestraat (shopping) (10:20), Vaartstraat (10:45), Sluispark (11:00), Klein Begijnhof (11:15-11:25), Sint Geertruikerk (dicht) en abdij (11:25) waar we door wandelden, Vismarkt (11:30), Brusselsestraat met Wagehuys, Romaanse Poort (13e eeuw) en AZ St.Pieter (11:40) bracht. We stopten eventjes voor een belegd broodje bij ‘Het Boerderijtje’ (11:50) dat we smakelijk opaten in de Kruidtuin (12:00-12:50). 

Leuven 2018: Klein Begijnhof met zicht op Sint-Geertruikerk.
Leuven 2018: Klein Begijnhof met zicht op Sint-Geertruikerk.
Leuven 2018: Kruidtuin.
Leuven 2018: Kruidtuin.

De Kruidtuin is de oudste botanische tuin van België, groter dan die van Antwerpen en zeer mooi: een vers afgereden groene gazon (ondanks het aanhoudende droge zonnige weer!), kleurrijke bloemenborders, een serre met tropische en subtropische planten, vele perkjes met exotische en inheemse planten en kruiden en met een vijver met waterplanten en fontein.

Leuven 2018: Kruidtuin.
Leuven 2018: Kruidtuin.

Universiteitsbibliotheek

De wandeling ging dan verder via de Minderbroedersstraat (12:50), de Oude Markt (de langste toog van België) (13:05), de muntstraat (met gigantisch veel restaurantjes) (13:15) tot bij het Mgr. Ladeuzeplein met ‘Totem’, een kunstwerk van Jan Fabre (een scarabeekever gespietst op een 23m lange inox naald) en de Universiteitsbibliotheek met klokkentoren.

Leuven 2018: Universiteitsbibliotheek en ''Totem' Jan Fabre.
Leuven 2018: Universiteitsbibliotheek en ”Totem’ Jan Fabre.

Online had ik een combi-ticket van 8€ gekocht waarmee ik de bibliotheek annex klokkentoren kon bezoeken en een rondleiding met gids in het Stadhuis van Leuven kon meemaken.

We bezochten de universiteitsbibliotheek (13:25-14:35) met audiogids.

De audiogids heeft tien stops met uitleg voorzien: o.a. op het plein met zicht op de voorgevel, bij de maquette van de toren, op verschillende plekken in de trappenhal, in de hal voor de grote leeszaal (die jammergenoeg in juli 2018 dicht is voor renovatie). Ik vind de audio-uitleg boeiend, niet te kort en niet te lang, en interessante informatie.

Leuven 2018: Universiteitsbibliotheek - Fototentoonstelling.
Leuven 2018: Universiteitsbibliotheek – Fototentoonstelling.

Op weg naar het uitzichtspunt bovenop de klokkentoren, kan je in vijf zalen / vijf verdiepingen een fototentoonstelling meepikken over de twee grote branden (in WOI en WOII) die de bibliotheek in as legde en die vele 100.000den historische waardevolle boeken deed verkolen en verloren gaan. Enkele zwartgeblakerde exemplaren staan tentoon.

Leuven 2018: Universiteitsbibliothee - Panorama.
Leuven 2018: Universiteitsbibliothee – Panorama.

De Klokkentoren (14:15-14:25) biedt een schitterend uitzicht over Leuven. Het was een mooie dag (zoals er in de maand mei, juni en juli 2018 al vele zijn geweest) en helder weer dus konden we ver kijken.

Terug beneden (in tien minuten), gaven we de audiogids af en stonden terug op het Mgr. Ladeuzeplein (14:35), nog steeds met de gespieste kever van Jan Fabre.

Rondleiding Stadhuis Leuven

We hadden rustig de tijd om naar het Infokantoor van Leuven, Naamsestraat 3, te wandelen (14:45). Dit is het vertrekpunt van de gegidste rondleiding in en rond het stadhuis. 

Leuven 2018: Stadhuis.
Leuven 2018: Stadhuis.
Leuven 2018: Stadhuis - Vrijthof met Gids.
Leuven 2018: Stadhuis – Vrijthof met Gids.

15:00-15:55 Gegidste rondleiding Stadhuis. Degelijke gids die veel wist en vlot vertelde. We bezochten het Vrijthof, de Universiteitshal (waar de rector zetelt, de administratie en de inschrijvingen plaats vinden), de buitengevel van het stadhuis (over het Salomons oordeel, het Adam en Eva verhaal), de raadszaal (schepenen en Burgemeester), het bureau van de burgemeester, de drie zalen in Lodewijk stijl (waar koning Leopold verbleef als hij in Leuven was, Lodewijk XIV, XV en XVI interieurstijl), de Grote Gotische zaal (gemeenteraad zetelt hier, de rode zetels hebben drukknoppen voor de stemming) en daarachter een Kleine Gotische Zaal met een schilderij van Vlaamse Primitief Dirk Bouts (‘De Stille Schilder’ omdat al zijn figuren ingetogen keken en met het contemplatieve leken bezig te zijn). De trouwzaal was niet toegankelijk (wegens een trouw!).

Leuven 2018: Stadhuis - Zaal in Lodewijk stijl.
Leuven 2018: Stadhuis – Zaal in Lodewijk stijl.

Sint-Pieterskerk

In de Sint-Pieters Kerk zoeken we eventjes verkoeling en de schaduw op en stoppen eventjes bij ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dirk Bouts. Een gratis bezichtiging van dit werk (uitzonderlijk omdat de schatkamer verbouwd wordt) dankzij een goeie tip van de gids van het stadhuis.

Leuven 2018: Sint-Pieterskerk - Edelheeretriptiek (kopie 'Kruisafneming' van Rogier van der Weyden).
Leuven 2018: Sint-Pieterskerk – Edelheeretriptiek (kopie ‘Kruisafneming’ van Rogier van der Weyden).

Restaurant De Kansel

16:30-17:55 Restaurant De Kansel in de Muntstraat. Klassieke keuken. Keuken doorlopend open (de meeste resto’s openen ten vroegste om 17:30). We bestelden cola (suikers!), bruiswater (vocht!) en twee klassiekers: een grote portie spaghetti bolognese (10€) en vol-au-vent met frietjes (14€) (calorieën!). De bediening was vlot, het eten superlekker en de porties waren groot. Een aanrader.

Leuven 2018: De Kansel - Vol-au-vent.
Leuven 2018: De Kansel – Vol-au-vent.

Outro

En dan zat de dag sightseeing Leuven er weeral op! Terug naar huis. Eerst te voet via Huisbrouwerij Domus en de Bondgenotenlaan naar het station van Leuven dat ten oosten van de stad ligt aan de ring rond Leuven. En dan de IC trein van 18:27 met stops in (Hasselt-)- Leuven – Zaventem Luchthaven – Mechelen – A’pen centraal. ‘t Was weer druk in Leuven! Proost.

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: