Skip to main content

2 dagen in Verona: onze aanraders

Verona is de stad van Romeo en Julia -dat weet iedereen- maar Verona heeft zoveel meer te bieden. Hier volgen enkele aanraders, toeristische toppers en leuke eetadresjes die wij deden tijdens een tweedaags bezoek aan Verona. Deze citytrip maakte deel uit van een grote reis naar Noordoost-Italië en Andalusië: voor alle info klik hier.

Verona 2017: Uitzicht over Verona.
Verona 2017: Uitzicht over Verona.

Casa di Giulietta

Verona is gekend als de stad van Romeo & Julia en een bezoek aan Casa di Giulietta (Het Huis van Julia) mocht dus niet ontbreken. Het verhaal van Romeo & Julia is ontsproten uit het brein van William Shakespeare (in de 16de eeuw) maar het beroemde balkon (van waarop Julia de lieve woorden van Romeo aanhoorde) werd pas gebouwd in de jaren ’30 van vorige eeuw. Dit huis van Julia is dan ook fictief. Desondanks is dit mega-populair. Toeristen die Verona bezoeken zonder monumenten binnen te gaan, zullen dit er misschien uitpikken maar eigenlijk is er niets aan. Er zijn veel interessantere dingen te bezoeken in Verona. Maar voor de romantische zielen onder ons kan dit leuk zijn…

Verona 2017: Casa di Giulietta.
Verona 2017: Casa di Giulietta.

Kerken

We bezochten verschillende kerken. Basilica di San Zeno Maggiore was de mooiste! San Zeno is de patroonheilige van Verona. Hij bekeerde hier als eerste de mensen tot het christendom in de vierde eeuw. Er staat een groot beeld van San Zeno uit de dertiende eeuw. Het beeld is in zwart marmer en historici menen dat San Zeno een Afrikaan uit Mauritanië was. In de crypte kan je de urne met de stoffelijke overschotten van San Zeno bekijken. De bronzen deuren vooraan de kerk zijn ook erg de moeite. Ze behoren tot de oudste delen van de basiliek. Ze beelden het oude testament uit en het lijdensverhaal van Jezus.

Verona 2017: Basilica di San Zeno Maggiore - Beeld van San Zeno.
Verona 2017: Basilica di San Zeno Maggiore – Beeld van San Zeno.
Verona 2017: Duomo - Battistero of Santa Giovanne in Fonte.
Verona 2017: Duomo – Battistero of Santa Giovanne in Fonte.

Chiesa Santa Anastasia is een zeer kleurrijke kerk door de schilderingen van allerlei planten motieven. De Duomo omvat de Battistero of Santa Giovanne in Fonte, een 12de eeuwse doopvont uit 1 stuk marmer, de Chiesa di S.Elena met een opening in de vloer met daaronder een zeer oude, kapotte mozaïekvloer, en de Duomo zelf. Deze wordt zwaar verbouwd: veel stellingen, plastiek zeilen en meubilair aan de kant. Arche Scaligere & Chiesa di Santa Maria Antica (12e eeuw). In de 14de eeuw gebruikte de Scaligeri familie deze kerk als privé kapel en verschillende Scaligeri, heren van Verona, bouwden aanpalend praalgraven voor zichzelf. La Chiesa di San Fermo‘s hoogtepunten zijn de Aligheri kapel in de Benedenkerk (met de graven van de laatste directe nakomelingen van Dante Aligheri) en de preekstoel, het houten plafond en het Mausoleum van Brenzoni in de Bovenkerk.

Verona 2017: Arche Scaligere.
Verona 2017: Arche Scaligere.

Andere hoogtepunten

De oude burcht met museum ‘Castelvecchio’ deden we ook aan. In het museum vind je religieuze beelden en fresco’s uit de Middeleeuwen en schilderijen van de Middeleeuwen tot de 18de eeuw. Enkele zalen met wapentuig. Maar het hoogtepunt is het kasteel zelf. Een andere museum was de Galleria d’Arte Moderna Achille Forti in het Palazzo della Ragione: moderne en hedendaagse schilderkunst en beeldhouwkunst uit 19e-20e eeuw van Italiaanse artiesten. De enige naam die ik herken, is De Pisis waarvan ik een solo expositie in Castello Estense in Ferrara gezien heb. Bijzonder is de ‘Cappella dei Notai’ van einde 14e eeuw met decoraties van rond 1700 over het leven van Sint Zeno en Sint Daniel en over het onderwerp gerechtigheid. Mooie uitzichten over de stad heb je als je Torre dei Lamberti beklimt (met de lift kan ook), of de rivier Adige oversteekt aan Ponte Pietra en de funiculair/kabeltrein neemt. Bij deze laatste wordt het zicht belemmerd door cypressen.

Verona 2017: Castelvecchio - Kruisiging (13e eeuw).
Verona 2017: Castelvecchio – Kruisiging (13e eeuw).

Uit Eten

In Verona gingen we heerlijk tafelen voor redelijk weinig geld. Ik herinner mij een smakelijke starter (burrata met toast en ansjovis), een heerlijke tagliatelle met Porcini paddenstoelen en truffel en een tiramisu om van te smullen bij Osteria Casa Vino. Of het gevecht met de botte messen om de Pizza Margherita bij Hosteria S.Eufemia. Of de tortellini gevuld met ricotta en porcini en bestrooid met zwarte truffel en de dolce van vers fruit met limoensorbet bij Caffè Dante Bistrot op het pleintje Piazza dei Signori. Of een authentieke gelato bij Gelateria Ponte Pietra. Probeer de smaken/gusti nocciola e limone. Heeeeerrrrrrlijk !! Zoals je misschien hebt gemerkt aan de bestelde gerechten, ben ik zot van porcini paddenstoelen en truffel en van de frisse limoen ijssmaak.

Verona 2017: Caffè Dante Bistrot - Tortellini met ricotta, porcini en zwarte truffel.
Verona 2017: Caffè Dante Bistrot – Tortellini met ricotta, porcini en zwarte truffel.
Verona 2017: Piazza Erbe.
Verona 2017: Piazza Erbe.

Opera in Arena di Verona

Tenslotte kwamen we onder de indruk van de ‘Arena di Verona’, een Romeins amfitheater, waar in de zomermaanden juni tot augustus grootse, (Italiaanse) operavoorstellingen gehouden worden in openlucht. Da’s ook de reden waarom ik absoluut deze zomer naar Verona wou gaan. Nabucco van Verdi stond die avond in laat augustus op het programma. Nabucco betekende Verdi’s grote doorbraak, dankzij het machtige ‘Slavenkoor’ dat traditiegetrouw twee keer wordt gespeeld en dankzij de thematiek van onderdrukking. Wat vond ik er nu van? De productie was mega, het orkest en de solisten uitstekend, de show indrukwekkend, maar toch vond ik het niet geweldig want ik was niet echt mee met het verhaal, we zaten ver van de actie en ik zat ook niet comfortabel. Voor een iets uitgebreider verslag van ons opera avontuur in Verona, klik hier

Verona 2017: Arena di Verona.
Verona 2017: Arena di Verona.

Verona Card

Alle plaatsen in deze opsomming (uitz. Funicolare en opera in Arena) kan je bezoeken met de Verona Card (zonder meerkost) die zeker zijn geld waard is (22€ voor 48 uur) en die je kan aanschaffen in elke deelnemende attractie.

%d bloggers liken dit: