Skip to main content

2 dagen Ronda : Onze reistips.

Andalusië zou iedereen ooit eens in z’n leven moeten bezocht hebben en in het bijzonder de vijf cultuursteden Sevilla, Córdoba, Ronda, Granada en Málaga. Andalusië stond al te lang op mijn travelbucketlist en in september 2017 was het eindelijk zover. De reis was geweldig en om nooit te vergeten. Ik heb gigantisch veel foto’s genomen (er waren dan ook vele mooie dingen te zien!). Hier volgt een verslag van de derde etappe: Ronda, de koningin van de witte steden in Andalusië. Met tips over de bezienswaardigheden van Ronda en waar je lekker kunt eten.  Voor alle info over de andere bezochte cultuursteden in Andalusië, klik hier. 

Ronda 2017: De witte stad Ronda gelegen op een steile heuvelrots.
Ronda 2017: De witte stad Ronda gelegen op een steile heuvelrots.

Koningin van de witte steden: hoogtepunten

Ronda is de koningin van de witte steden in Andalusië, gelegen op een heuvel die doorklieft wordt door de El Tajo kloof (die werd uitgesleten door de Guadalevin rivier over vele 1000den jaren) en die spectaculaire uitzichten biedt op de Serranía de Ronda. Dit laatste is één van de mooiste en wildste wandelgebieden van Andalusië. Er rijdt geen trein maar wel een bus (bus ‘Lara’) naartoe die om 14u30 vertrekt en de volgende ochtend terugkeert. Check hun website.

Ronda 2017: Plaza de Toros.
Ronda 2017: Plaza de Toros.

Hoogtepunten van Ronda zijn Ronda zelf als geheel, Santa Maria Maggiore Mayor (kathedraal, uitzicht op het dak) in de oude stad, en Plaza de Torros (stierengevecht arena annex klein museum maar met een prijzige inkom, 7€), Plaza España en Plaza del Socorro in de nieuwe stad. Maar de echte sterren van Ronda zijn de vergezichten over het achterland en de bruggen over de kloof. Puente Nuevo is echt spectaculair en overspant de El Tajo Kloof op het hoogste punt en werd gebouwd door de Spanjaarden. Puente Viejo stamt uit de Moorse tijd.

Ronda 2017: Puente Nuevo en El Tajo kloof.
Ronda 2017: Puente Nuevo en El Tajo kloof.

Uitzicht – Er zijn indrukwekkende uitzichtpunten. Alameda del Tajo is een park waar we nét op tijd waren voor de zonsondergang. Bij Plaza de Maria Auxiliadora heb je ook een ongelofelijk vergezicht. Als je hier ‘s morgens opstaat en je doet de luiken van je raam open en je krijgt dit uitzicht en een blauwe hemel, dan kan je dag al niet meer stuk! Wat zeg ik, je week! Je kan hier een (heel) eindje naar beneden wandelen tot bij een punt waar je een uitstekend zicht hebt op de Puente Nuevo.

Ronda 2017: Uitzicht over Serranía de Ronda.
Ronda 2017: Uitzicht over Serranía de Ronda.
Ronda 2017: Zonsondergang 20u39.
Ronda 2017: Zonsondergang 20u39.

Op dit plein speelde een straatartiest op z’n akoestische klassieke gitaar de betere Spaanse en Latijns-Amerikaanse werken, en het was goed, dus bleven we een tijdje luisteren. De werken zijn mogelijks van Heitor Villa-Lobos, Manuel de Falla, Isaac Albeniz, Astor Piazzola, Fernando Sor,… Dat zijn namen die ik ken en waarvan ik sommige partituren heb leren spelen toen ik nog gitaarlessen volgde. Maar ik ben slechts van één naam en nummer echt zeker dat hij speelt: etude nr. 12 van Villa-Lobos. Da’s een nummer waarbij de akkoorden als snelle arpeggio’s worden gespeeld.

Uit eten

Wij hebben twee dagen rust genomen, van Ronda en de uitzichten en zonsondergang genoten, de stad verkend en lekker gegeten. Eten deden we vooral op Plaza Del Socorro. Hier kan je lekker en erg goedkoop eten bij Las Campanas en vooral bij La Taberna de Ronda. Van Google gebruikers krijgt deze laatste tapasbar een 4.4 beoordeling. En dat is terecht. Dit was het beste wat ik al in dagen gegeten had én voor een zeer scherpe prijs! We gingen hier twee keer eten. Ik bestelde o.a. volgende tapas: gevulde paddestoel, toast met ansjovis, mini-rundsburger met boleetsausje, serratino broodje (da’s o.a. met serrano-ham), kip&kebab op spies, garnalen en serrano-ham op spies. Alles was zeer smaakvol. Top. Muy bien. Het Chinees restaurant ‘Nuevo Mundo’ in Calle Cruz Verde daarentegen is niet denderend. Toen we vroegen om currysaus bij onze loempia’s zeiden ze dat ze dat niet hadden. Geen currysaus in een Chinees restaurant?!? Dat kan niet. Bovendien waren de loempia’s niet van de beste kwaliteit. De hoofdgerechten waren ok maar ook niet meer dan dat.

One thought to “2 dagen Ronda : Onze reistips.”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: