Skip to main content

2 dagen Bergamo : onze reistips

Bergamo is een provinciestadje gelegen in het midden van de regio Lombardije. Voor vele (Ryanair) reizigers is Bergamo de stad waar ze landen als ze op doorreis zijn naar Milaan. Nochtans is het zonde deze stad niet te bezoeken want ze heeft heel wat te bieden. In dit artikel lees je mijn tips op vlak van Bergamo’s hoogtepunten, overnachting, restaurantbezoek, en praktische tips (kaarten en transport).  Deze citytrip maakte deel uit van een grote reis naar Noordoost-Italië en Andalusië: voor alle info klik hier. 

Bergamo 2017: Carrara Museum - Veduta della Piazza Grande di Bergamo (1838) Constantino Rosa.
Bergamo 2017: Carrara Museum – Veduta della Piazza Grande di Bergamo (1838) Constantino Rosa.

Overnachting

Het laatste hotel in Italië, in Bergamo, Best Western Hotel ‘Cappello d’Oro‘, was het allerduurste van de ganse reis (55€ pppn) naar Noord-Italië en Andalusië tijdens de laatste zomermaand van 2017. Mijn ervaring is dat de hotels in Italië, zeker in grootsteden, duur zijn voor wat je ervoor terugkrijgt. In dit geval kregen we wel waar voor ons geld: zeer chique kamers met ruime badkamer en alle faciliteiten (zoals flatscreen-TV, bureau, kluis, koffie en thee faciliteiten, mini-bar, kamerjas, pantoffels, enz.). En de locatie was ook top: in de benedenstad op de hoofdbaan tussen station en bovenstad. Hier zouden we een aangename 48 uur beleven. Ook het ontbijt was áf: zeer uitgebreid, alles erop en eraan. We kregen allerlei types croissants en broodjes voorgeschoteld, en ook beleg (hammen, kaas, confituur), worstjes, spek, roerei, gekookt ei in schaal, cakes, cornflakes. Er was vers fruit, fruitsalade, fruitsappen, en er was zelfs een sapcentrifuge waarmee je vers fruitsap kon bereiden.

Kaarten en Openbaar vervoer

De Bergamo card (waarmee je gratis en tegen fikse korting binnen mag in allerlei musea en attracties) is tijdelijk niet beschikbaar. Het OV ticket is 24u of 72u geldig en kost resp. 5 en 7€. Hiervoor krijg je een onbeperkt aantal ritten op alle stadsbussen, de Funicolair en de luchthaven shuttle bus. Vanaf 5 ritten ben je zeker voordeliger uit. ‘Bus 1 Luchthaven’ heeft een lang traject met beperkt aantal stops: van Colle Aperto (eindhalte in Citta Alta, in buurt Funicolare San Vigilio) via beperkt aantal stops onderweg om te eindigen bij stops Viale Giovanni XIII (voor Best Western Hotel waar wij logeren), treinstation en de luchthaven Orio al serio. Neem voor de luchthaven wel de juiste bus 1 (Aeroporto), want de bussen 1A, 1B en 1C doen hetzelfde traject in de historische binnenstad (met meer stops) maar rijden niet naar de luchthaven. Ook buslijn 7 is interessant: die stopt bij Porta nuova (nabij Viale Giovanni XIII) en aan Piazza Guglielmo Oberdan (dat is vlakbij Accademia Carrara Museo en Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea).

Hoogtepunten van Bergamo

Città Alta is de oude binnenstad gelegen op een heuvel. De oude stad is ommuurd en heeft enkele oude poorten (bijv. Porta San Agostino). Belangrijke straten en pleinen zijn Piazza Vecchia, Via Bartolomeo Colleoni en Piazza della Cittadella. Vanaf Il Campanone (Grote Bel) heb je een schit-te-rend uitzicht over Bergamo 360° in het rond!!! Ook in het kasteel La Rocca kan je genieten van mooie zichtjes. Een derde toren is Torre Gombito. In de omgeving van Piazza Vecchia zijn enkele mooie paleizen en kerken te vinden die stuk voor stuk hoogtepunten van Bergamo zijn. Zo heb je o.a. Palazzo Podestà e Campanone Torre Civica, Palazzo della Ragione, Cappella Colleoni & Basilica di Santa Maria Maggiore, en Duomo di Bergamo. Cappella Colleoni is een rijkelijk versierde grafkapel.

Bergamo 2017: Cappella Colleoni.
Bergamo 2017: Cappella Colleoni.

In Palazzo Podestà liep tijdens ons bezoek de tentoonstelling ‘È la Stampa, Bellezza!’ of vertaald ‘Het is de boekdrukkunst, schitterend!’. Dit is een expo over de geschiedenis van de boekdrukkunst in de 15de en 16de eeuw (met enkele eerste drukken van de Bijbel met mooie illustraties) en een politieke situatieschets in Bergamo, Veneto en Europa. De tentoonstelling is erg multimediaal opgevat met filmpjes en QR-codes die je kan scannen om dan tekst, foto’s en filmpjes op je mobiel te bekijken.

Bergamo 2017: Palazzo Podestà e Campanone - La Mostra 'È la Stampa, Bellezza!'
Bergamo 2017: Palazzo Podestà e Campanone – La Mostra ‘È la Stampa, Bellezza!’

Il Campanone. Met de lift naar boven. Om twee uur luidt de grote klok / The Big Bell / Il Campanone. We schrikken ons een hoedje! De grote tenor klok is origineel en werd in 1656 door Bartolomeo Pesenti gegoten na verscheidene pogingen door andere klokkengieters de jaren voordien. Er zijn nog twee andere, kleinere, oudere bellen. Maar je moet hier vooral naartoe komen voor het indrukwekkende vrije vergezicht over Bergamo in alle windrichtingen!!!

Bergamo 2017: Il Campanone - Uitzicht 360° in het rond.
Bergamo 2017: Il Campanone – Uitzicht 360° in het rond.

Basilica Santa Maria Maggiore is een zeer rijkelijk versierde kerk die vele bouwstijlen heeft. Artistiek hoogtepunt is het schilderij ‘De Grote Zondvloed’ door de Venetiaanse schilder Pietro Liberi uit 1661. Het toont (ongebruikelijk) de overlevers na de zondvloed die terugkeren naar het land en elkaar met grote solidariteit helpen. Het meet 34m² en weegt 450 kg. Het schilderij werd van de zuidmuur van het transept gehaald voor een grondige restauratie. Daaronder zat een zeer mooi fresco uit de 14e eeuw, ‘De Levensboom’.

Bergamo 2017: Basilica Santa Maria Maggiore - 'De Grote Zondvloed' (1661) Pietro Liberi.
Bergamo 2017: Basilica Santa Maria Maggiore – ‘De Grote Zondvloed’ (1661) Pietro Liberi.

In de kathedraal, opgedragen aan de Patroonheilige van Bergamo, Sant’Alessandro, en gebouwd van 15e tot 19e eeuw, zijn knappe schilderijen van Andrea Previtali en Giovan Battista Moroni te vinden en het graf van Paus Johannes XXIII die van Bergamo is.

Bergamo 2017: Duomo di Bergamo.
Bergamo 2017: Duomo di Bergamo.

Twee musea hebben we bezocht in Bergamo. Ten eerste het Carrara museum: dit toont Bergamese, Venetiaanse en Italiaanse schilderkunst van Renaissance tot 19de eeuw en het heeft verschillende grote namen in huis waaronder Pisanello, Donatello, Sandro Botticelli, Rafael, Giovanni Bellini, Titiaan, Tiepoli, Canaletto, Guardi, en ook Lorenzo Lotto en Giovan Battista Moroni. Ten tweede bezochten we Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea (GAMeC). De permanente collectie is gratis maar stelt teleur want ze is klein (slechts vier zalen), telt weinig bekende namen (Giorgio de Chirico, Filippo De Pisis) en ze kan me niet bekoren.

Bergamo 2017: Carrara Museum - Christus die zegent (1495-1500) Sandro Botticelli.
Bergamo 2017: Carrara Museum – Christus die zegent (1495-1500) Sandro Botticelli.

Eten in Bergamo

Als je in Bergamo bent, probeer dan zeker lokale gerechten zoals polenta, een Bergamese snelle en goedkope hap, bij ‘Polentone’, een mini-eetzaak in de bovenstad aan de Funicolare. Je kan hier een kom polenta eten met verschillende garneringen. Polenta vegetariana is de beste: licht en sappig. Ook bij Polenta con funghi porcini zitten de smaken goed. Het eten is klaar in twee minuten. Je hebt hier gegeten en gedronken voor 7.5 à 10 euro. In Via Bartolomeo Colleoni in de bovenstad, bij ‘Il Fornaio’ moet je zijn voor grote stukken pizza rijkelijk belegd met wat je hart/maag/ogen maar willen. Tenslotte zijn we in een restaurant naast ons hotel een avondhapje gaan eten: ‘M1.lle : Storie & Sapori’. Deze eigentijds ingerichte zaak stond niet in onze reisgids maar het serveert wel kwaliteitsvolle gerechten tegen een scherpe prijs. Zeker als je het menu van de dag neemt. Ze serveren enkele Italiaanse en Bergamese klassiekers. ‘Casoncelli’, een Bergamese specialiteit, is een soort ravioli gevuld met vleessaus en gekookt in gezouten water, en overgoten met gesmolten boter, op smaak gebracht met salie, spek en geraspte Parmezaan. Lekker maar calorierijk. Als dessert nemen we beide tiramisu (slechts vier euro). Deze is uitstekend. Deze ‘oppepper’ was niet nodig na twee heerlijke dagen in Bergamo maar wel een mooie afsluiter van deze Italië reis.

Bergamo 2017: Il Fornaio.
Bergamo 2017: Il Fornaio.

3 thoughts to “2 dagen Bergamo : onze reistips”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: