Skip to main content

1 dag Gardameer: bezoek aan Sirmione

De Italiaanse Meren zijn een populaire vakantiebestemming in Noord-Italië. Italië toont zich hier op haar mooist, lekkerst en meest ontspannen dankzij de frisgroene en diepblauwe kleuren van oleanders en cypressen en van het meerwater uit de Alpen, de luxueuze paleizen, de Italiaanse keuken en ongedwongenheid. La dolce vita op z’n best. Het grootste van de Italiaanse Meren is het Gardameer waar veel mooie dingen te zien zijn en je makkelijk twee weken boeiend kunt doorbrengen. Wij hebben slechts één dag en kiezen ervoor om Sirmione te bezoeken, misschien wel het mooiste dorpje aan het Gardameer met haar pittoreske setting op een schiereiland, de authentieke huizen met aardkleurige pannen daken en de groene cypressen en oleanderbossen aan het einde. Klik op de ‘lees meer’ button om hierover alles te weten te komen!  Deze citytrip maakte deel uit van een grote reis naar Noordoost-Italië en Andalusië: voor alle info klik hier. 

Sirmione 2017: 28 augustus.
Sirmione 2017: 28 augustus.

Desenzano al Garda & Hotel Moniga (titel)

We zijn gestationeerd in Desenzano al Garda, aan de zuidelijke oever van het Gardameer. Het Gardameer zou ook als daguitstap vanuit Verona bezocht kunnen worden (want slechts op twintig minuten met de trein). We logeren in Hotel Moniga in het centrum van Desenzano. De eigenaars zijn zeer vriendelijk, de kamer is mooi en netjes maar heeft geen airco (wel een ventilator). Gelukkig is het geen 40°C. Het ontbijt is voldoende. Het hotel is zijn twee sterren zeker waard. Hoogtepunten van Desenzano zijn de resten van een Romeinse villa uit de vierde eeuw (Desenzano werd gesticht door de Romeinen), het Castello (10de eeuw) en de Duomo (met een Laatste Avondmaal van Tiepolo).

Sirmione 2017: Navigazione Lago di Garda.
Sirmione 2017: Navigazione Lago di Garda.

Sirmione

Met de boot naar Sirmione – Het mooiste dorpje langs het Gardameer is gelegen op een lange, smalle landtong aan de zuidzijde van het Gardameer. We nemen de boot ernaartoe (6€ heen en terug met ‘Navigazione Lago di Garda’). Een beetje woelige zee. De schipper twijfelde of hij wel zou uitvaren. Ik zit eerst buiten aan de voorsteven maar als de golven over het dek beginnen te slaan en de boot hevig op en neer gaat, ben ik toch maar wijselijk binnen gaan zitten. Moeilijk stappen op zo’n schommelende boot. Hoe die vissers dat doen bij stormweer is mij een raadsel. Man over boord! Bijna, maar toch niet!

Sirmione 2017: Rocca Scaligera.
Sirmione 2017: Rocca Scaligera.
Sirmione 2017: Grotte Di Catullo.
Sirmione 2017: Grotte Di Catullo.

Hoogtepunten – Rocca Scaligera (Castello Di secolo XIII) is zeer de moeite met z’n eigen binnenhaventje en een grote toren met schitterend uitzicht over Sirmione en het Gardameer. ‘Grotte Di Catullo’ zijn de restanten van een grote Romeinse villa. Een museumpje vertelt over de (geologische) geschiedenis van het Gardameer en deze Romeinse villa, de belangrijkste van Noordelijk Italië. Van de villa is niet zoveel overgebleven maar de locatie is geweldig, op hoogte en aan het einde van de landtong van Sirmione met geweldige uitzichten over het Gardameer. Als je goed kijkt zie je Isola del Garda en het stadje Garda liggen. Een combi-ticket kost tien euro.

Uit Eten

Terug in Sirmione centrum eet ik bij L’Arcimboldo Ristorante een heerlijke lasagna al forno voor geen geld. En ‘s avonds in Vivi café volgt een superlekkere spaghetti con vongole (met veel knoflook en olie) terwijl er een hevige onweersbui voorbijtrekt: harde donder, bliksemschichten boven onze hoofden, plensregen en mega dikke regendruppels. Mensen vluchten voorbij, in hun zomerse kleding. In het centrum van Desenzano is ook een fantastisch kruidenierswinkeltje gevestigd: Alimentari Ruffoni. Dit is een waar paradijs van heerlijke Italiaanse smaken: salami’s, hammen, mortadella, grote bollen parmeggiano kaas, Italiaanse wijnen, aperitieven en digustieven, fruit en groenten. Moest ik hier wonen in Desenzano, ik zou hier regelmatig inkopen komen doen. Zoals gezegd: het Italiaanse leven op z’n best!

Sirmione 2017: L'Arcimboldo Ristorante - lasagna al forno.
Sirmione 2017: L’Arcimboldo Ristorante – lasagna al forno.

One thought to “1 dag Gardameer: bezoek aan Sirmione”

Geef een antwoord

%d bloggers liken dit: